Meldingen
Alles wissen

Wat Bergamotje d’r mee


Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren heb ik een heerlijk ruikende gele vrucht geplukt waarvan ik niet wist wat het was.  De eigenaresse wist zelf ook niet wat het was maar gelukkig waren mijn vrouw en Google dicht bij. Ik ben niet zo’n thee drinker maar mijn vrouw wel en zo herkende zij de de geur van de vrucht die ook in de earl grey thee zit. De geur is in ieder geval heerlijk.  Vandaar ook dat de etherische olie die eruit gewonnen wordt veel in de parfumerie wordt toegepast. Oorspronkelijk komt de Bergamot uit Italië wat je uit de naam al snel zal verwachten. Er wordt wel likeur van gemaakt wat een citrus/limoen smaak met een bittertje heeft. De Italiaanse De Medici-familie dronk het vroeger al. Ik heb het nog nooit gedronken maar dat wordt dus tijd.                                                                                            Vroeg me af of er hier mensen zijn die al is een drankje van de Bergamot hebben gemaakt.

1666639895-5FF2C022-EDAD-45E7-B7C5-FFD22B6B46AF.jpeg
Beantwoorden
7 reacties
6 Reacties
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@bewust das wel een leuke maar ook lastige. Als ik verse bergamot in bezit had, dan had ik het zekersteweten in een gin geprobeerd en wellicht gebruikt in een Cointreau achtige drank, hopend op een wat complexere citrus smaak 

Wellicht kan het ook leuk zijn in een cello waarbij je diverse citrus schill gebruikt maar ik denk dat hij daar minder goed tot zijn recht komt.

1666644372-IMG_20221024_223851.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@bewust bergamot word op zoch zelfs staand als Maceraat wel gebruikt maar ook in vele andere oude dranken  .

Ook zijn er ouzo en pastis recepten waarin het verwerkt is  . Maar ook diverse  likeuren .

Er zijn Chartreuse achtige dranken en wat men vroeger elixer s noemde waar het in zit  .

Raki is ook een van de dranken die van streek tot streek en eiland tot eiland wel verschilde. Ook daar werd en word het in gebruikt om  smaken af te zwakken of te blenden.

Ook aan andere kant van middelandse zee  komt het gebruik voor in o.a. een Tunesische variant van de Amaretto en er is een drank ( sorry ik de boeken er nu niet bij dus even uit het hoofd . ) Ik heb de naam even niet maar daarin zitten noten ,  druiven , kaneel , de Bergamot , limoen  en een gigantische hoeveelheid rietsuiker .

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bewust 

misschien kan je het als variant op de lemon en lime maken 

je laat of 1 van de twee weg of je voegt het toe 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@haak dan zou je de citroen het beste kunnen weglaten  en  iets vanille toevoegen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

denk ik ook,denk dat de citroen en Bergamot te ver uit elkaar liggen kwa smaak

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@haak citroen er nog eens bij maakt het wrang in contrast bij de bergamot.  En iets vanille maakt smaak ook ietsjes zachter en in evenwicht.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heren bedankt voor alle suggesties. Heb de Bergamotjes zeer dun geschild en een beetje hiervan toegevoegd aan een deel van de gin die ik vorige week heb gemaakt.  Hoeft niet te lang te staan heb ik het idee. 
De rest van de schilletjes laat ik drogen en het sap(een heel klein beetje maar) heb ik ingevroren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?