Ik heb nog 2 trossen grote rode druiven die wat uitgedroogd zijn maar erg zoet.
Niet pitloos...zouden die paar pitjes op 26liter stookwijn (te) veel methanol veroorzaken?
Nimrax, behalve de pitjes, zijn het ook de velletjes die methanol veroorzaken.
Alleen bij persen blijven dit soort zaken achter.
Thankx Betweter. Dan ga ik niet het risico nemen om een stookton met suiker en gist te verpesten. En dr valt niet heel veel meer aan te persen, maar de wijze les is duidelijk: schilletjes van fruit bevatten pectine. = voorloop weggooien->anders hoofdpijn.
2 trossen druiven gaan je emmer niet verpesten hoor 🙂 En sowieso gewoon een beetje voorloop wegnemen.
Je kunt ook gewoon pecto enzymen toevoegen, die breken de pectine af. Pruimen bevatten heel veel pectine. Als je daar jam van maakt heb je bijna geen geleisuiker nodig, dat kun je bijna met gewone suiker af. Zoveel pectine zit er in.
Om te bewijzen dat pecto enzymen goed werken moet je eens een zakje door een pot jam roeren. Een uur later kun je de pot jam leegdrinken 🙂 Weg pectine!
Ik laat 300 kg druiven vergisten met schil en gooi die met stoken in mijn ketel ,geen probleem gooi wel voorloop weg,ik vergist pruimen met pit,de pitten stook ik niet mee,ook stook ik mijn appels ongeschild,ik was ze nog niet eens,begin er maar aan 300kg druiven te persen of 200 kg appels te schillen,in het oostblok werken ze ook zo en ik doe het al14 jr zo ben niet blind en leef ook nog,als je maar rekening houd met de voorloop,en ik gooi echt geen halve liter voorloop weg.gr.?Chris.V
Ik ben benieuwd naar het resultaat van de watermeloen,als het lekker is een veel opbrengt wil ik het ook eens proberen,in Roemenie zijn ze lekker zoet en goedkoop.gr??Chris.V
Vandaag ga ik stoken . ik laat jullie straks iets weten hoe het gegaan is ..
eerst zeef ik de badge voor hij de ketel ingaat voor zeker geen pitjes in de ketel te hebben ..
rond 15 a 16u zal ik wel klaar zijn denk ik ,
hopelijk gaat het goed want onze lokale groentenboer heeft heeel veel lekkere meloenen liggen 🙂
Heel veel succes!
Ik heb zelf geen ervaring met watermeloen. ik heb wel eens gehoord dat je na het stoken niet heel veel smaak terugproeft, maar dat is een kwestie van proberen.
Sowieso, als je 2 keer stookt en je lengt het terug met water tot drinksterkte komt vaak de smaak en specifieke fruitgeuren weer helemaal naar boven na een periode van rust. Dit werkt ook zo bij appel en peren, dus wellicht ook bij watermeloen!
Deze periode van rust noemen ze ook wel huwen, het water en de alcohol kunnen dan aan elkaar wennen en gaan dus een huwelijk aan 😉
Deze periode van rust noemen ze ook wel huwen, het water en de alcohol kunnen dan aan elkaar wennen en gaan dus een huwelijk aan
Hoy,
heb je een idee van de minimum tijd die daar nodig voor is voor die periode, je leest en hoort van alles van een week tot 15maanden, of kan je daar geen minimum tijd op plakken is dat van alles en nog wat afhankelijk?
groetjes
Bij appels merk ik het al binnen 2 weken. Je ruikt dan echt al een geuren boeket. Maanden zijn waarschijnlijk beter maar zo lang ligt het hier niet.
En we zijn bezig aan het stoken 🙂
Toen ik zeefde en eens proefde smaakte ik weinig van de watermeloen , wel alcohol mss na het stoken dat er meloensmaak inzit
Heren en Dames ,
Het smaakt naar watermeloen ! de voorloop is net gepasseert en smaakt heerlijk naar watermeloen , ik zou zeggen dit moet je maken voor de zomer die eraan komt ,
Het Recept
Voor 20 a 25 l
15 liter water van de sproeikop ( zuurstofrijk )
3 hele grote meloenen
2.6 kg suiker
1 zakje fruityeast van alcotec
De suiker oplossen in warm water
De meloenen snijden en het vruchtvlees in brokken in de emmer doen
zakje gist erbij en klaar ,
dit 5 dagen laten fermenteren en dan zeven en distileren ,
Smakelijk .
Mooi man!?
Wat is je alcohol percentage?
Goed zeg! En dat al na de 1e run! Dus mogelijk na een 2e run nog beter?
En wat zouden andere soorten fruit doen? (Ik ben mn druiven in elk geval kwijt in de stookwijn die vanaf afgelopen zondag staat).
JanWetteren Cheers man!
de volgende badge maak ik met galia meloenen , die zijn wa steviger van textuur , daarna ga ik eens alle soorten fruit proberen ,
Nimrax Cheers en kzou zeggen probeer het thuis ook eens uit ...