Meldingen
Alles wissen

Whiskey distilleren


Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het basisrecept whiskey gevolgd (3 pakjes, roggebrood, suiker, etc...) Nu is mijn wash uitgeprut. Waar moet ik het mee stoken? De T-500 met de kolom of met de koperen helm? Hoor graag van iemand. Goet Heikos

Beantwoorden
24 reacties
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is wel wat verwarrend dat je dit een basis whiskey recept noem. Je zou het beter "roggebrood met suiker" kunnen noemen, het heeft namelijk niet zo veel met whisky te maken. Ik heb het zelf eens met de koperen helm gestookt. De kolom gebruik ik alleen voor heldere dranken en de helm voor bijden. Het roggebrood drankje was wel te drinken, maar ik denk niet dat ik het nog eens maak. Het kan zoveel beter met iets meer inspanning.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ben het zeker eens, maar het is al uitgegist dus staat in principe al klaar... dus komt ie zelf wel achter denk ik dan.
Ik zou het met kolom verwerken tot een jonge jenever ofzo en hopen dat t drinkbaar (lees lekker) is.
Whisky zal het nooit zijn, wodka ook niet. Jonge jenever is gewoon verdunde industriële alcohol over het algemeen. Sommige voegen er nog wat moutwijn aan toe voor een wat vollere smaak.
Keer of 3 door de ketel halen, en je hebt een goedkope jonge jenever na lang ademen op fles.
Lekkerder is echter een graanjenever of echt whisky, desnoods uit een moutextract als je niet wilt maischen. Met graan/mout zelf is toch het meest voldoenend en lekkerst.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een basis whiskey recept is mout en granen .

Een roggebrood fantasie drank is geen whiskey!

je kunt er iets "drinkbaars voor een feestje " uit maken met een helm op de T500 .

Beantwoorden
8 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@robbert kan je bvb ook mout en multigranenmeel combineren?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@odevie je kunt het best  grof gemalen meel gebruiken maar probeer een goede verhouding te krijgen voor smaak en producten wat ook goed werkbaar is .

Meergranen meel zal gauw plakken , klonten moeilijk spoelen. 

Je kunt het met mout gebruiken maar ik zou het niet adviseren.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@robbertje bedoelt dus grof gemalen (geschroot) gerst, tarwe of andere granen?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@odevie, ik zou voor zo grof mogelijk gaan. Dus de korrel of het nu graan of mout is (licht) schroten. Ik heb alles geprobeerd aardappelmeel maismeel en geloof me die dikke drap verwerken is een hell of a job. Als het wat grover is kun je de suikers er makkelijker uit spoelen.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@rumo dan vermoed ik dat je de granen niet mee laat vergisten?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@odevie Dat is een persoonlijke keuze, ik doe het meestal niet. De neergeslagen gist zit overal tussen de granen in (dus de kans dat je die gaat meestoken is aanwezig) en je hebt flink meer volume in je gistvat, ik moet het dan in 2 stuks verdelen. 

 

Er is op het internet genoeg te vinden van mensen die het wel doen en het ook als het summum zien van destilleren, in de commerciële wereld wordt het ook eigenlijk kleinschalig maar toegepast.

 

Als je begint met granen werken zou ik ook adviseren om de granen te scheiden na het maischen. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@odevie geschroot /geplet / gewalst / grof gemalen 

Dus niet fijn meel.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

Hartelijk dank aan allen voor de goede raad. Da's nou het voordeel van dergelijk forum waarin we ervaringen delen. Voorbereiding is ruim de helft van het werk en als we fouten kunnen vermijden is dat reeds een hele stap vooruit. Hopelijk zal ik op een dag ook nuttige informatie kunnen delen van eigen ervaringen.

Beantwoorden
Berichten: 1
(@wimke)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo
Ik ben begonnen met het distilleren van de whisky van bio brouwmaat en op zich ging dat prima, de ruwstook is klaar, en nu loop ik tegen een waarschijnlijk simpel oplosbaar probleem maar ik snap niet wat ik moet doen
Mijn refractometer meet brix en Sg Maar hoe weet ik nu hoeveel ABV ik nu heb

Wim

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je hebt twee soorten meters, refractometer en hydrometer die beiden hun voor- en nadelen hebben. Maar beide versies hebben nog een grove onderverdeling tussen S.G. en Alcoholgehalte meting.

Je refractometer met S G. en Brix (die ik zelf ook gebruik) is eigenlijk alleen geschikt om de S.G. waarde na het maischen te meten.

Alcohol na het stoken heeft een andere refractometer of hydrometer nodig. Ik heb van alle vier de versies eentje en zet ze ook in op andere tijden.

Als je het alcoholgehalte wilt meten van het destillaat raad ik een hydrometer aan met alcoholgehalte. Die heeft geen significante afwijking ook na het rijpen op hout. Let wel dat suiker toevoegen bij de likeuren de meting onbetrouwbaar maakt wel instrument je ook gebruikt (laboratoriumspul daargelaten).

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat roggebrood recept heb ik van dit forum en toen werd er "laaiend enthousiast" over geschreven en nu krijg ik allemaal niet zo bemoedigende reacties? Ik ga het spul afstoken en zie wel wat er uit komt.

Beantwoorden
4 Reacties
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@heikos ik ben wel enthousiast hoor! Ondanks dat ik met een aantal drankjes verder ben gegaan, heb ik net weer een emmer klaar. Dit wordt voor mij de 5-e generatie (dus 5x ongeveer de helft van de backset overgehouden) en ik stook het wel met een hoge kolom (Ali ketel met veel kopen in de opgaande kolom). Ik hoop morgen een stook te gaan doen, laat je wel weten hoe dit gegaan is. De vorige keer was de borrel heel zacht met een soort vettige nasmaak. Een klein beetje Amerikaans eiken en je hebt er een mooie kleur en veel smaak bij.

Rumo zei terecht wel dat je dit overhouden niet te vaak moest doen, omdat je ook afvalstoffen blijft ophopen. Ik vermoed dat dit de laatste keer zal worden voorlopig, maar ga eerst stoken, dan gooi ik eventueel de backset weg (of gebruik het nog een keer...).

Beantwoorden
Heikos
(@heikos)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@sjonnie ik heb mijn eerste en tweede generatie distillaat bij elkaar gedaan en is nu in mijn eikenhouten vaatje aan het rijpen. Af en toe tap ik een heel klein beetje af om te proeven en ik vind het steeds beter gaan smaken. Kortom we houden hem er in! (Ik zie dat genoeg bijval hebben op het forum en op zijn minst worden we "gedoogd", haha!) Blijft stoken jongens!

Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@heikos ik stook maïs, ik heb een zoon die heel kritisch is.hij vind wat ik stook niet lekker,meestal stook ik fruit.maar hij drinkt nu liever die van maïs van mij dan Jack Daniel's heb nu ook Fries roggebrood in twee vaten van 65 ltr.de volgende keer probeer ik maismeel zemelen roggebrood en havermout ,ik heb trouwens een vat met die van roggebrood klaar opbrengst 13.5 ltr staat op eiken die hem geroken vinden hem best goed ruiken.wat anderen van mijn drank vinden is niet belangrijk ,wel leuk als ze hem lekker vinden,maar als ik hem maar lekker vind.

Beantwoorden
Heikos
(@heikos)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@chriswisky zo is die !

 

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of je het lekker vindt bepaal je helemaal zelf. Het is voor een beginner leuk om te doen, je hoef alleen maar naar de supermarkt om je inkopen te doen. En er komt heus wel een drinkbaar drankje uit.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zooooo herkenbaar 😀 😀 😀 !

Ik moet het nog fijnstoken, nog steeds geen tijd voor gehad. Maar als ik de kenners mag geloven is het zonde van de tijd 😉 .

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het Roggebrood recept mag geen whisky heten, dat klopt. Fantasiedrank of niet, op diverse fora is het een zeer populair recept. Het is eenvoudig en lekker. Hoe je het noemt mag je zelf weten 🙂

Het is een variatie op de Uncle Jessy's simple sour mash (UJSSM) waarbij je steeds een nieuwe generatie maakt op je bestaande gistbed. Zo wordt je smaak steeds complexer.

Ik vind het jammer dat er op dit forum negatief over gesproken wordt omdat sommigen niet openstaan om iets nieuws te proberen. Noem het dan maar geen whisky maar geef het een kans.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@stookforumheb je gelijk in ik probeer,als het niet te zuipen is gaat het de riool in,maar niet geschoten niet geraakt morgen zit ik weer achter de ketel roggebrood te stoken.heb nu 13.5 ltr op eiken liggen ,morgen weer 13 -14 ltr.volgende week probeer ik maismeel zemelen roggebrood en havermout dat alles in een vat.ben benieuwd wat dat word.als dat lekker wordt dan stook ik daar ook weer 25 - 30 ltr van 20 op eiken en de rest blank,die kan ik gebruiken voor riuitensproeier vloeistof als hij niet te zuipen is.😂

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook voor eigen gebruik, ik schrijf dan op de fles een voor mij herkenbare naam. Op de roggebrood flessen stond Rogge Whisky, en na een feestje waren de flessen leeg. De vraag was "helm of kolom", ik zou helm doen. Niks negatiefs aan. Dus Heikos, stoken en drinken dat spul.

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik hou van de stevigere whisky soorten en omdat in nog niet lang met moonshinen bezig ben wilde ik de roggebrood whisky proberen .
Ik ben het eens met de anderen die dit niet als Whisky willen aanmerken .
Het maakt niet ziek maar een tweede sla ik af.
Ook heb ik de suikerbrood likeur geprobeerd te maken .
Van de roggebrood en ook de suikerbrood vond ik het verspilde moeite.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?