Goedemiddag,
Ik wil graag voor de 2e keer whisky gaan maken, maar ik weet echt niet welke mout ik moet gebruiken.
Ik heb al een schrootmolen gekocht, dus schroten is geen probleem. Vorige keer heb ik de mout via bio brouwmaat gekocht, en dat is super bevallen. Maar aangezien dat niet meer bestaat heb ik geen idee hoe ik aan zo'n zelfde samenstelling kan komen. Het was een Hard mocha whisky. Nu heb ik een site gevonden met wel 240 soorten mouten, maar kun je alle mouten gebruiken om whisky van te maken, of zit er verschil tussen whisky mout en bier mout?
Vr gr Bob.
Heb je een idee in welke richting de Whisky moet komen? In principe kun je bijna ieder graan pakken zolang je een gedeelte diastatisch mout hebt en zetmeel leveranciers (bedoel hiermee geen stort van 90% chocolade mout pakken)
Het maakt me niet zoveel uit, Ik moet nog veel proberen wat betreft smaak. Het idee van cara/choco dat trekt me wel. Dus wel wat donker graan volgens mij. Maar ik heb geen flauw idee hoeveel van wat. Ik wil 25 liter mash maken. Het mag ook wel een stevige whisky worden. Wat bedoel je met diastatisch mout en zetmeel leveranciers?
@Alchemist bedankt voor je goede uitleg. Er mag best een duidelijke rokerige smaak aan zitten, Ik heb het idee dat ik bij mijn eerste whisky heel erg de smaak van de granen proefde, dat sprak me erg aan. Maar ik ben nog niet zo bekend met whisky, dus ik weet niet of dat meestal zo is. Ik vind whisky maken wel een erg leuk proces moet ik zeggen! Dus ik ben wel van plan om meerdere recepten te proberen. @ErlkA bedankt voor de tip, waar heb je de mouten besteld?
Vr gr Bob
Hallo allemaal ik had ook nog een vraag in deze topic.
Ik heb vd week gewoon een mooie bestelling gedaan bij de brouwzaak en was even benieuwd of jullie nog mooie recepten en adviezen hebben hiermee.
Ik heb gehaald
25 kilo diastase gerstemout
5 kilo roggemout
5 kilo havermout
5 kilo maisvlokken
Ik heb een kerteltje van 30 liter dus een mash van 20/35 liter zal het moeten worden.
Ook jullie zou ik mening willen weten over welke gist het beste qua kwaliteit en opbrengst is.
Ik vind een leuke whiskey of een mooie granendrank wel leuk om te maken.
Alvast bedankt
Groeten gmp
Dankje wel voor je snelle Reactie 👍 Ik heb de eerste keer de droge geschrote mais " als experiment meegenomen in het verhittingsproces 3x met steeds 30 min. RUST ...en helaas niet voorgekookt .wel ik heb een half potje Honing 225gr. Op 8 liter Mash toegevoegd .
Hoi Ik heb het meer voor de Smaak geprobeerd , ik ben nog beginner en weet niet precies wat " standaard" is .. tijdens de eerste Dist. Heb ik 😳 helaas mijn alcohol meter gebroken : na de 2e distilatie kwam ik op 54 % .....( mischien heb ik wel iets te lang door laten lopen bij de 2e doorloop ! Dan mag ik je ajb nog 1 vraag stellen ? : na de eerste 100ml ml weggehaald bij de 2e Distileer is de Ethanol weg ....stel dat ik Stookwijn 54 % of meer nu nog een x wil Stoken ( om bv limoncello 98% te maken ) is en blijft dan de giftige Ethanol weg / kan ik dan de volle 3e doorloop gebruiken ? Bij voorbaat Dank voor je Tips en Antwoorden en een fijn weekend
Ik lees ff mee heel interessant dit om dat ik ik whisky en bourbon wilmaken 💪
Maïs in blik is bruikbaar maar heeft een warmte / stoom behandeling gehad. Hiermee moet je wel rekening houden . En sommige blik groentes bevatten toevoegingen en ook oppassen met openen dat de mais er gelijk moet. Langer staan met metaal contact op snij rand van blik is niet bevoordelijk.
Voor een bourbon of whiskey beslag is mais een prima te gebruiken product en kan een grote smaak invloed hebben.
Gewalste mais vlokken wordt veelal aangeschaft voor gemak maar het beste is werken met verse volle korrel !
Je kunt deze even voorkoken en mout toevoegen .
Ook kun je het even koken en daarna invriezen , hierbij komen suikers los en zijn deze makkelijker vergistbaar.
Wat hier weinig wordt gedaan is dat Je kunt het laten spruiten en daarna gebruiken . Wel toevoegen rekening houden dat bij gebruik van verder granen is een mout nodig .
Helaas gebruiken de meeste beginners altijd mout uit de winkel . En blijven daarin hangen .Wanneer je zelf gaat mouten kun je ook makkelijk met delen groenmouten gaan werken .
Groenmout heeft hoogste enzym werking en zal optimaal resultaat geven wat niet alleen smaak bevordert maar ook verwerken vergemakkelijkt van maïs