Meldingen
Alles wissen

Whisky mout


Berichten: 44
 Bob
Topic starter
(@bobje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goedemiddag,

Ik wil graag voor de 2e keer whisky gaan maken, maar ik weet echt niet welke mout ik moet gebruiken.

Ik heb al een schrootmolen gekocht, dus schroten is geen probleem. Vorige keer heb ik de mout via bio brouwmaat gekocht, en dat is super bevallen. Maar aangezien dat niet meer bestaat heb ik geen  idee hoe ik aan zo'n zelfde samenstelling kan komen. Het was een Hard mocha whisky. Nu heb ik een site gevonden met wel 240 soorten mouten, maar kun je alle mouten gebruiken om whisky van te maken, of zit er verschil tussen whisky mout en bier mout?

Vr gr Bob.

Beantwoorden
38 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bobje zijn whiskey mouten te gebruiken voor bier en bier mouten te gebruiken voor whiskey's maar er zijn ook mouten die wat specifieker zijn. .

Voor de keus wat voor mout en / ,of granen je wil gebruiken moet je eerst nadenken wat voor type whiskey's je nastreeft . Daar vanuit kun he op zoek naar de te gebruiken mouten. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb je een idee in welke richting de Whisky moet komen? In principe kun je bijna ieder graan pakken zolang je een gedeelte diastatisch mout hebt en zetmeel leveranciers (bedoel hiermee geen stort van 90% chocolade mout pakken)

Beantwoorden
Berichten: 44
 Bob
Topic starter
(@bobje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het maakt me niet zoveel uit, Ik moet nog veel proberen wat betreft smaak. Het idee van cara/choco dat trekt me wel. Dus wel wat donker graan volgens mij. Maar ik heb geen flauw idee hoeveel van wat. Ik wil 25 liter mash maken. Het mag ook wel een stevige whisky worden.  Wat bedoel je met diastatisch mout en zetmeel leveranciers?

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@bobje Maischen als proces gaat ervan uit dat bepaalde enzymen in mout zetmeelketens afbreken tot kleinere suikers, en nog een hoop andere reacties trouwens. Maar diastatisch mout bevat deze enzymen en dien je minimaal 10% maar liever 20% van t drooggewicht aan granen toe te voegen.

 

Chocolademout is meer een smaakmaker dan wat anders, er zitten suikers in maar bij hogere hoeveelheden werkt het de gisting tegen is mijn ervaring. Ik zou dat niet meer dan 5% gebruiken.

 

Diastatisch mout is distillers mout, enzyme mout, pilsmout, roggemout.Bij een 25 liter mash moet je denken aan een 6,5 a 8 kg aan mout wat je nodig hebt. 

 

Wat bedoel je met stevige Whisky, kruidig? Rokerig? Houtinvloed sterk?

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@bobje ik heb zelf een whisky gemaakt met 14% crystal mout, 4% choco en de rest peated mout van 35ppm. Wat ik heb gemerkt met crystal mout is dat er onvergistbare suikers inzitten. Dus kijk niet raar op als je SG op 1010 blijft.

Heb gelezen op het homedistilers forum, gecarameliseerde mouten dit hebben.

Verder is de whisky wel erg bijzonder, heb het verdeeld op Amerikaanse eiken en Frans eiken, om te zien wat beter zal smaken.

Beantwoorden
Berichten: 44
 Bob
Topic starter
(@bobje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Alchemist bedankt voor je goede uitleg. Er mag best een duidelijke rokerige smaak aan zitten, Ik heb het idee dat ik bij mijn eerste whisky heel erg de smaak van de granen proefde, dat sprak me erg aan. Maar ik ben nog niet zo bekend met whisky, dus ik weet niet of dat meestal zo is. Ik vind whisky maken wel een erg leuk proces moet ik zeggen! Dus ik ben wel van plan om meerdere recepten te proberen. @ErlkA bedankt voor de tip, waar heb je de mouten besteld?

Vr gr Bob 

Beantwoorden
10 Reacties
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@bobje ErikA heeft al een lijst gegeven waarbij je kunt bestellen, daar haal ik zelf ook de mouten vandaan. Misschien als je een voorkeur hebt voor webshop kunnen we wat mogelijkheden qua recept neerzetten.

Beantwoorden
 Bob
(@bobje)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 44

@alchemist ik had zelf een beetje zitten kijken bij de site; sbi4homebrew.com, daar hebben ze volgens mij echt een ruime keuze. Maar het maakt me verder niet zoveel uit. Als je een leuk receptje hebt graag! Ik wil alles proberen. Mijn grootste ketel is 30 liter. Zou je ook willen vermelden welke gist ik er het beste bij kan gebruiken? 

Alvast bedankt. 

Gr Bob 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@bobje Zeker, heb daar ook een keer voor mezelf en Knooier besteld en was me prima bevallen. 

 

Gist even als eerste, het ligt er nu aan met de bijna tropische temperaturen die we mogelijk gaan krijgen, als je gistvat niet koel staat (<25°C) kan het zijn dat een hoop gisten de geest gaan geven.

 

Dus twee categoriën eigen voorkeur (meningen kunnen verschillen op het forum 😉 );

 

Vergisting rond kampertemperatuur:

  • Mangrove Jacks West Coast M44
  • Fermentis M1
  • Bakkersgist
  • Eigen gist opkweken, duurt iets langer maar is leuk.

Vergisting op hogere temperaturen (max 30°C):

  • Still Spirits Whiskey Yeast, zelf ook op die temperaturen gebruikt in het verleden, beviel prima.
  • Mangrove Jacks Kveik M12, ook vaker gebruikt maar de Whiskies hadden op fles wel even nodig.
  • Mangrove Jacks Saison M29, niet gebruikt maar geeft esters, kan op hogere temperaturen en heeft lichtelijk diastatisch vermogen om zo kleinere meervoudige suikers nog om te zetten.

 

Recepten of in ieder geval suggesties, ik reken voor het gemak met een mash van 22 liter en een stort van 6,5 kg.

 

Ode aan turf:

100% 50 PPM Turfmout  

Voor als je echt een duidelijk rooksmaak erin wilt zoals Islay Whiskies hebben, je verlies van fenolen is wat groter dus verwacht geen Octomore.

 

Pale Ale basis:

250 gram Chocolade Mout

5000 gram Pale Ale

1250 Gram Cara Mout

Ik heb een soortgelijke stort tweemaal gebruikt die een toegankelijke Whisky opleverde met smaken van granen en chocolade, een wat zoetere donkere Whisky. Deze was in combinatie met Kveik Gist, had door de gist wel een tijd nodig op fles, kun je op een lagere temperatuur vergisten zou ik een andere gist kiezen.

 

Iers tintje:

1300 gram Tarwe

1300 Gram Rogge

1300 gram Haver

1300 gram Gerstemout

1300 Gram ander graan (Spelt / Maïs / Gierst) kan ook Gerst zijn, ongemoute Gerst wordt vaker gebruikt in Ierse Whiskies voor een kruidigere toets.

 

Wat minder complex:

6500 Gram Distiller's Malt

 

Recht toe recht aan, gewoon puur gerstemout voor een hoger rendement en ietwat neutraler profiel.

Beantwoorden
 Bob
(@bobje)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 44

@alchemist dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Daar heb ik wat aan! Ik zal rekening houden met de hoge temperaturen wat betreft de gist. Ik denk dat ik de pale ale basis eerst maar eens ga proberen. Heb er nu al zin in. 

Bedankt,

Gr Bob 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@bobje Ik was wat aan het zoeken op het forum en kwam dit topic tegen. Heb je al een poging ondernomen Bob?

Beantwoorden
 Bob
(@bobje)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 44

@alchemist ik zie je berichtje nu pas, ben de laatste tijd erg druk op mijn werk. Maar ik heb na mijn vragen ook een reactie gehad van Erik, hij heeft me wat adviezen gegeven, waar ik erg blij mee was en die ik uiteraard ook opgevolgd heb. Ik weet zo uit mijn hoofd de samenstelling niet precies meer, maar de whisky lijkt me goed gelukt. Het is 2,5 liter van 44% geworden. Ik heb deze in een eiken vaatje van 3 liter gedaan. Het is alleen moeilijk om geduldig af te wachten. Het was in ieder geval een recept met cara mout erbij. Het rook na het stoken al geweldig lekker. Dus ik heb goede hoop dat het een lekkere whisky wordt. Ik vind het in ieder geval erg leuk om te doen, dus ga er zeker mee verder. 

Gr Bob 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@alchemist kan het zijn dat 1 kilo gerst minder rendement oplevet dan 1 kilo gerstemout (begin SG kleiner bij maischen van granen in combinatie met mout).

Ik wil eens proberen met een combinatie van granen met diastatisch mout maar nu lees ik ergens dat granen minder suikers opleveren...

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@odevie een kilo gerstemout kan minder zetmeel opleveren dan een andere kilo gerstemout zelfs. Het ligt eraan wat voor soort graan, variëteit, of het de zomer of winter oogst is etc.

 

Met name bij de eerste pogingen zou ik minder letten de focus leggen op opbrengst maar meer op verwerking, smaak en of je bepaalde dingen anders zou doen. Het is niet alsof je van 2 liter naar 500ml gaat 😉 

 

Wellicht overbodig maar je hebt altijd een diastatisch mout nodig, dus alleen graan gebruiken levert problemen op.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist  . Er is een groot verschil in gerst als je 2 of 6 rijig gerst gebruikt. 

Verschil in opbrengst maar ook verschil in smaak .

De een prefereert de standaard meest voorkomende 6 rij de andere de 2 . Het maakt ook uit in wanneer dit gemout is en de invloed van mout op het andere ongemoute product 

Beantwoorden
Berichten: 32
 Gmp
(@gmp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal ik had ook nog een vraag in deze topic.

Ik heb vd week gewoon een mooie bestelling gedaan bij de brouwzaak en was even benieuwd of jullie nog mooie recepten en adviezen hebben hiermee. 

Ik heb gehaald 

25 kilo diastase gerstemout

5 kilo roggemout 

5 kilo havermout

5 kilo maisvlokken 

Ik heb een kerteltje van 30 liter dus een mash van 20/35 liter zal het moeten worden. 

Ook jullie zou ik mening willen weten over welke gist het beste qua kwaliteit en opbrengst is.

Ik vind een leuke whiskey of een mooie granendrank wel leuk om te maken. 

Alvast bedankt 

Groeten gmp 

 

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@gmp Dat is genoeg om voorlopig vooruit te kunnen.

 

Een paar opmerkingen;

  • Een 30 liter ketel vul je voor 2/3e max, dus 20 a 23 liter mash is voldoende. 
  • Zijn de maïsvlokken geschikt zo te gebruiken bij het brouwen of moeten ze toch eerst voorgekookt worden? Er zijn namelijk 2 versies die je kunt krijgen, let op een tekst zoals "Omwille van het productieproces van onze vlokken, mogen deze gewoon aan de maisch toegevoegd worden. Ze moeten niet voorgekookt worden."
  • Gisten voor Whisky die makkelijk werken zijn Mangrove Jack's West Coast / Fermentis M1 / Bakkersgist / Still Spirits Whiskey Yeast. Wanneer de aankomende hogere temperaturen een probleem gaan worden voor de vergisting, kun je overwegen andere gisten zoals Kveik / Saison te pakken, de Kveik heb ik al eens voor Whisky gebruikt, duurde wel even voordat deze op smaak kwam in de fles. Saison nog niet gebruikt maar staat in ieder geval voor een Rum op de planning. Natuurlijk kun je ook zelf gist opkweken.

 

In de meest simpele vorm kun je puur voor de gerstemout gaan, (reken 1 kg op 3,2 a 4 liter water).

Je kunt van ieder ook een gelijk deel pakken, Ierse Whiskey werd/wordt gemaakt met een vijftal granen gelijke delen.

Met de combinatie Roggemout / Mais en Gerstemout kun je richting een Amerikaanse stijl gaan, zie genoeg voorbeelden van verhoudingen hier.

Havermout  heeft relatief weinig tot geen diastatisch vermogen dus die zou ik tegenover de gerstemout zetten.

 

In principe kun je met de producten die je hebt naar hartelust variëren, ik zou wel 20% aan gerstemout of roggemout in de stort hanteren als minimum (geen maximum hieraan).

Beantwoorden
 Gmp
(@gmp)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@alchemist onwijs bedankt voor je reactie en de tips. 

Ik zal bij Jan even voor wat gist gaan kijken. 

Als ik gewoon gedroogde bakkergist wil gebruiken wat is dan een beetje normale pitch voor 20/23 liter mash ? 

Kan ik dan gewoon een handje gekookte rijst of bonen gebruiken als gistvoeding? 

Ik had vorige keer natuurlijk krenten erin gedaan 🙈

Wat niet zo een succes bleek te zijn 😀

Groeten Gmp 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@gmp Pitch met bakkersgist wisselen de meningen over, moet je anders de zoekfunctie gebruiken, weet de getallen niet uit mn hoofd, let wel op dat nat en droog een andere pitch krijgen.

 

Als je tijdens het maischen 55 graden voor een minuut of 15 a 20 aanhoudt (en eventueel een mineralen tablet erbij), heb je geen verdere gistvoeding nodig.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@alchemist hellemaal mee eens. Ik zelf gebruik droog 70 gr. en nat 168 gr. bakkersgist(bij 25l). Bij de giststarter wil ik wel eens DAP gebruiken maar als het eenmaal bij de mout gaat heb je geen andere voeding meer nodig.

Beantwoorden
(@michrd)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist Hallo goedemorgen . Mag ik wat dieper ingaan over Mais toevoeging ajb : mijn eerste Mash heb ik van whiskeymout en gedroogde "geschrootte" Mais gemaakt ...kan ik de gedroogde Mais ook vervangen voor verse Mais / Mais uit blik ( uitgelekt ) of werkt Maisvlokken ook goed . Welke manier haal ik de meeste smaak eruit ?  En heeft  Honing / Suiker of zoetstof toevoegen ook effekt op het alcohol-percentage  ( tot hoeveel zoetstof zou ik mogen toevoegen / per liter ) Mvg : Mich

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@michrd Morgen Mich,

 

De maïs,  heb je die toen voorgekookt? Vanwege de eiwitten die het zetmeel omkapselen bij maïs is dat wel nodig, anders komt er weinig in oplossing.

 

Ik heb zelf een aantal keer met maïsvlokken van Brouwland gewerkt en dat beviel mij goed. Let wel dat de maïsvlokken die je koopt iets van een opmerking hebben als "voorbehandeld zodat deze gewoon tijdens het maischen/brouwen gebruikt kunnen worden". Maïs uit blik heb ik niet overwogen, dat is er eentje voor @Robbert

 

Vergistbare zoetstoffen, zoals suiker / honing / dextrose gaan het alcoholpercentage verhogen maar in het geval van suiker een scherpere alcoholpiek en holler smaakprofiel leiden afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid. Dus de hoeveelheid mag je zelf weten, ikzelf zou (indien een hoger alcoholpercentage van de stookwijn nodig is vanwege lage omzettingen of dergelijke) eerder moutextract in poedervorm overwegen dan suikers. Meestal wordt bij Whisky een alcoholpercentage van 8 a 9% van de stookwijn gerealiseerd om een balans tussen alcohol en smaak van t eindproduct te hebben.

Beantwoorden
Berichten: 8
(@michrd)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dankje wel voor je snelle Reactie 👍 Ik heb de eerste keer de droge geschrote mais " als experiment  meegenomen in het verhittingsproces 3x met steeds 30 min. RUST ...en helaas niet voorgekookt .wel  ik heb een half potje Honing 225gr. Op 8 liter  Mash toegevoegd . 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@michrd Daar kan de lagere opbrengst vandaan komen, tenminste ik vermoed dat een lage opbrengst de reden voor de vragen was.

 

Maïs en een paar andere granen hebben zeker baat bij het vooraf koken om het zetmeel, eiwitten etc. beschikbaar te maken voor de omzettingen tijdens t maischen. 

 

Op 8 liter 225 gram valt mee, dat zal geringe of niet waarneembare invloed op de smaak hebben.

Beantwoorden
Berichten: 8
(@michrd)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi Ik heb het meer voor de Smaak geprobeerd ,  ik ben nog beginner en weet niet precies wat " standaard" is .. tijdens de eerste Dist. Heb ik 😳 helaas mijn alcohol meter gebroken  : na de 2e distilatie kwam ik op 54 % .....( mischien heb ik wel iets te lang door laten lopen bij de 2e doorloop ! Dan mag ik je ajb nog 1 vraag stellen ? : na de eerste 100ml  ml  weggehaald  bij de 2e Distileer is de Ethanol weg ....stel dat ik Stookwijn  54 % of meer  nu nog een x wil Stoken ( om bv limoncello 98% te maken )  is en blijft dan de giftige Ethanol weg / kan ik dan de volle 3e doorloop gebruiken ? Bij voorbaat Dank voor je Tips en Antwoorden  en een fijn weekend

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@michrd Als je honing in t begin gebruikt in die hoeveelheden bij de vergisting zal deze al redelijk in de smaak verdwijnen, laat staan na destilleren. Een standaard is er niet, maar het gebruik van een hoop suiker (veel meer dan dat jij gebruikt hebt) leidt tot een scherpe drank met nauwelijks body. Ik vind dat ook geen Whisky meer te noemen.

 

98% kun je vergeten, water - ethanol heeft een azeotroop rond de 96% en hoger ga je niet makkelijk komen. De vraag is ook of het nodig is, een lager percentage drank ( bijv. 80%) op basis van druiven of eventueel granen kan een warmere toon meegeven aan de limoncello.  De reden dat een hoop mensen voor 100% ethanol willen gaan is omdat ze het gelezen hebben of eventueel met een minder kwalitatief stookwijn begonnen zijn.

 

Alcoholmeters, s.g. meters en thermometers zijn helaas fragiel, het gebeurd ons allemaal. 

 

Scheiding maak ikzelf pas bij de laatste overhaal, ook het verwijderen van ethanol en het eindpunt. 

Beantwoorden
(@michrd)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@alchemist Top Dankje wel Daar kan ik zeker wat mee / Ga ik zeker meenemen .

Beantwoorden
Berichten: 32
(@roxyjai)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik lees ff mee heel interessant dit om dat ik ik whisky en bourbon wilmaken 💪 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maïs in blik is bruikbaar maar heeft een warmte / stoom behandeling gehad.  Hiermee moet je wel rekening houden . En sommige blik groentes bevatten toevoegingen en ook oppassen met openen dat de mais er gelijk moet. Langer staan met metaal contact op snij rand van blik is niet bevoordelijk.

Voor een bourbon of whiskey beslag is mais een prima te gebruiken product en kan een grote smaak invloed hebben. 

Gewalste mais vlokken wordt veelal aangeschaft voor gemak maar het beste is werken met verse volle korrel ! 

Je kunt deze even voorkoken en mout toevoegen .

Ook kun je het even koken en daarna invriezen , hierbij komen suikers los en zijn deze makkelijker vergistbaar. 

Wat hier weinig wordt gedaan is dat Je kunt het laten spruiten en daarna gebruiken .  Wel toevoegen rekening houden dat bij gebruik van verder granen is een mout nodig .

Helaas gebruiken de meeste beginners altijd mout uit de winkel . En blijven daarin hangen .Wanneer je zelf gaat mouten kun je ook makkelijk met delen groenmouten gaan werken .

Groenmout heeft hoogste enzym werking en zal optimaal resultaat geven wat niet alleen smaak bevordert maar ook verwerken vergemakkelijkt van maïs

Beantwoorden
8 Reacties
(@michrd)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8
  • @robbert  Dankje wel ; dus qua smaak / Kwaliteit kan ik het beste Koken ( hoelang doorkoken !? !) En dan invriezen 👍Welke verhouding Mout /Mais houd ik het beste aan voor Whiskey ? ...en nog een heel aparte vraag ? kan ik ook" Franse Heel " Mais voor Kippen / Vogels gebruiken , voor het Beslag ?
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@michrd het Door koken is enkele minuten . 

Het hoeft niet geheel gaar .

De verhouding voor mout en mais is minimaal 1 kg mout op 10 kilo maar is beter om 2 kg te gebruiken. .

Voor een bourbon is trouwens het mais aandeel ten minste 51 %.

  in whiskey's gebruikt met kleinere delen mais Al naar gelang wat voor smaak profiel je beoogt . Je kunt met enkeld mais en gerste mout werken maar  ook met granen erbij rogge , tarwe ,haver maar ook  zowel die andere granen in mout vorm gebruiken .

Hoewel er beweringen zijn dat kippen mais zelfde kwaliteit is kun je beter dat niet gebruiken. 

Consumenten  Mais bij de ambachten molens in Nederland , belgie en Duitsland is van zelfde prijs als de kippen mais maar verser en beter gesorteerd !!!! 

.  Als mais of graan  overjarig is of te lang ligt bij de molens ( of bakkerij groothandels) gaat het niet voor niets naar de diervoeding handel ! 

 

Beantwoorden
(@michrd)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert Goedemorgen mag ik nog iets vragen over de Mais ajb ? Moet ik voor het Koken / invriezen de maïs ook nog Schroten / pletten ? Of kan ik de hele korrel beter koken / invriezen voor een goede Suiker-Afgifte ? .....Bvd Mich

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@michrd De mais moet grof gemalen of gewalst vooraf .

Beantwoorden
(@michrd)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert  Okay Dankje wel ik Twijfelde al wat te doen 👍🥃..  dan zou het erg zonde zijn  als ik weer geen "Optimale" Sujkerafgifte zou Hebben .

Beantwoorden
(@roxyjai)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert dat moet dan toch wel een droge suiker mais zijn lijk mij niet dat je die voor pluimvee ken gebruiken en waar kan je een droge suiker mais kopen is dat gewoon het mais wat je bij een molen kan kopen of moet ik dan toch ff iets verder kijken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@roxyjai ik haal mijn mais zelf bij de graanmolen in Burdaard . Maar ook hier kun je prima terecht  : https://www.demolenwinkel.nl/product/maiskorrels-25-kg/

Beantwoorden
(@michrd)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert  Ps Bedankt voor het delen van je Molenadressen 👍 mijn eerste zak Mais is Besteld en "Onderweg"

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?