Meldingen
Alles wissen

Whisky mout


Bob
Berichten: 44
 Bob
Registered
Topic starter
(@bobje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedemiddag,

Ik wil graag voor de 2e keer whisky gaan maken, maar ik weet echt niet welke mout ik moet gebruiken.

Ik heb al een schrootmolen gekocht, dus schroten is geen probleem. Vorige keer heb ik de mout via bio brouwmaat gekocht, en dat is super bevallen. Maar aangezien dat niet meer bestaat heb ik geen  idee hoe ik aan zo'n zelfde samenstelling kan komen. Het was een Hard mocha whisky. Nu heb ik een site gevonden met wel 240 soorten mouten, maar kun je alle mouten gebruiken om whisky van te maken, of zit er verschil tussen whisky mout en bier mout?

Vr gr Bob.

Beantwoorden
18 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@bobje zijn whiskey mouten te gebruiken voor bier en bier mouten te gebruiken voor whiskey's maar er zijn ook mouten die wat specifieker zijn. .

Voor de keus wat voor mout en / ,of granen je wil gebruiken moet je eerst nadenken wat voor type whiskey's je nastreeft . Daar vanuit kun he op zoek naar de te gebruiken mouten. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1988
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb je een idee in welke richting de Whisky moet komen? In principe kun je bijna ieder graan pakken zolang je een gedeelte diastatisch mout hebt en zetmeel leveranciers (bedoel hiermee geen stort van 90% chocolade mout pakken)

Beantwoorden
Bob
Berichten: 44
 Bob
Registered
Topic starter
(@bobje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het maakt me niet zoveel uit, Ik moet nog veel proberen wat betreft smaak. Het idee van cara/choco dat trekt me wel. Dus wel wat donker graan volgens mij. Maar ik heb geen flauw idee hoeveel van wat. Ik wil 25 liter mash maken. Het mag ook wel een stevige whisky worden.  Wat bedoel je met diastatisch mout en zetmeel leveranciers?

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@bobje Maischen als proces gaat ervan uit dat bepaalde enzymen in mout zetmeelketens afbreken tot kleinere suikers, en nog een hoop andere reacties trouwens. Maar diastatisch mout bevat deze enzymen en dien je minimaal 10% maar liever 20% van t drooggewicht aan granen toe te voegen.

 

Chocolademout is meer een smaakmaker dan wat anders, er zitten suikers in maar bij hogere hoeveelheden werkt het de gisting tegen is mijn ervaring. Ik zou dat niet meer dan 5% gebruiken.

 

Diastatisch mout is distillers mout, enzyme mout, pilsmout, roggemout.Bij een 25 liter mash moet je denken aan een 6,5 a 8 kg aan mout wat je nodig hebt. 

 

Wat bedoel je met stevige Whisky, kruidig? Rokerig? Houtinvloed sterk?

Beantwoorden
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 50

@bobje ik heb zelf een whisky gemaakt met 14% crystal mout, 4% choco en de rest peated mout van 35ppm. Wat ik heb gemerkt met crystal mout is dat er onvergistbare suikers inzitten. Dus kijk niet raar op als je SG op 1010 blijft.

Heb gelezen op het homedistilers forum, gecarameliseerde mouten dit hebben.

Verder is de whisky wel erg bijzonder, heb het verdeeld op Amerikaanse eiken en Frans eiken, om te zien wat beter zal smaken.

Beantwoorden
Bob
Berichten: 44
 Bob
Registered
Topic starter
(@bobje)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Alchemist bedankt voor je goede uitleg. Er mag best een duidelijke rokerige smaak aan zitten, Ik heb het idee dat ik bij mijn eerste whisky heel erg de smaak van de granen proefde, dat sprak me erg aan. Maar ik ben nog niet zo bekend met whisky, dus ik weet niet of dat meestal zo is. Ik vind whisky maken wel een erg leuk proces moet ik zeggen! Dus ik ben wel van plan om meerdere recepten te proberen. @ErlkA bedankt voor de tip, waar heb je de mouten besteld?

Vr gr Bob 

Beantwoorden
7 Reacties
ErikA
Registered
(@erika)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 50
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@bobje ErikA heeft al een lijst gegeven waarbij je kunt bestellen, daar haal ik zelf ook de mouten vandaan. Misschien als je een voorkeur hebt voor webshop kunnen we wat mogelijkheden qua recept neerzetten.

Beantwoorden
Bob
 Bob
Registered
(@bobje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 44

@alchemist ik had zelf een beetje zitten kijken bij de site; sbi4homebrew.com, daar hebben ze volgens mij echt een ruime keuze. Maar het maakt me verder niet zoveel uit. Als je een leuk receptje hebt graag! Ik wil alles proberen. Mijn grootste ketel is 30 liter. Zou je ook willen vermelden welke gist ik er het beste bij kan gebruiken? 

Alvast bedankt. 

Gr Bob 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@bobje Zeker, heb daar ook een keer voor mezelf en Knooier besteld en was me prima bevallen. 

 

Gist even als eerste, het ligt er nu aan met de bijna tropische temperaturen die we mogelijk gaan krijgen, als je gistvat niet koel staat (<25°C) kan het zijn dat een hoop gisten de geest gaan geven.

 

Dus twee categoriën eigen voorkeur (meningen kunnen verschillen op het forum 😉 );

 

Vergisting rond kampertemperatuur:

  • Mangrove Jacks West Coast M44
  • Fermentis M1
  • Bakkersgist
  • Eigen gist opkweken, duurt iets langer maar is leuk.

Vergisting op hogere temperaturen (max 30°C):

  • Still Spirits Whiskey Yeast, zelf ook op die temperaturen gebruikt in het verleden, beviel prima.
  • Mangrove Jacks Kveik M12, ook vaker gebruikt maar de Whiskies hadden op fles wel even nodig.
  • Mangrove Jacks Saison M29, niet gebruikt maar geeft esters, kan op hogere temperaturen en heeft lichtelijk diastatisch vermogen om zo kleinere meervoudige suikers nog om te zetten.

 

Recepten of in ieder geval suggesties, ik reken voor het gemak met een mash van 22 liter en een stort van 6,5 kg.

 

Ode aan turf:

100% 50 PPM Turfmout  

Voor als je echt een duidelijk rooksmaak erin wilt zoals Islay Whiskies hebben, je verlies van fenolen is wat groter dus verwacht geen Octomore.

 

Pale Ale basis:

250 gram Chocolade Mout

5000 gram Pale Ale

1250 Gram Cara Mout

Ik heb een soortgelijke stort tweemaal gebruikt die een toegankelijke Whisky opleverde met smaken van granen en chocolade, een wat zoetere donkere Whisky. Deze was in combinatie met Kveik Gist, had door de gist wel een tijd nodig op fles, kun je op een lagere temperatuur vergisten zou ik een andere gist kiezen.

 

Iers tintje:

1300 gram Tarwe

1300 Gram Rogge

1300 gram Haver

1300 gram Gerstemout

1300 Gram ander graan (Spelt / Maïs / Gierst) kan ook Gerst zijn, ongemoute Gerst wordt vaker gebruikt in Ierse Whiskies voor een kruidigere toets.

 

Wat minder complex:

6500 Gram Distiller's Malt

 

Recht toe recht aan, gewoon puur gerstemout voor een hoger rendement en ietwat neutraler profiel.

Beantwoorden
Bob
 Bob
Registered
(@bobje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 44

@alchemist dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Daar heb ik wat aan! Ik zal rekening houden met de hoge temperaturen wat betreft de gist. Ik denk dat ik de pale ale basis eerst maar eens ga proberen. Heb er nu al zin in. 

Bedankt,

Gr Bob 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@bobje Ik was wat aan het zoeken op het forum en kwam dit topic tegen. Heb je al een poging ondernomen Bob?

Beantwoorden
Bob
 Bob
Registered
(@bobje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 44

@alchemist ik zie je berichtje nu pas, ben de laatste tijd erg druk op mijn werk. Maar ik heb na mijn vragen ook een reactie gehad van Erik, hij heeft me wat adviezen gegeven, waar ik erg blij mee was en die ik uiteraard ook opgevolgd heb. Ik weet zo uit mijn hoofd de samenstelling niet precies meer, maar de whisky lijkt me goed gelukt. Het is 2,5 liter van 44% geworden. Ik heb deze in een eiken vaatje van 3 liter gedaan. Het is alleen moeilijk om geduldig af te wachten. Het was in ieder geval een recept met cara mout erbij. Het rook na het stoken al geweldig lekker. Dus ik heb goede hoop dat het een lekkere whisky wordt. Ik vind het in ieder geval erg leuk om te doen, dus ga er zeker mee verder. 

Gr Bob 

Beantwoorden
Gmp
Berichten: 30
 Gmp
Registered
(@gmp)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Hallo allemaal ik had ook nog een vraag in deze topic.

Ik heb vd week gewoon een mooie bestelling gedaan bij de brouwzaak en was even benieuwd of jullie nog mooie recepten en adviezen hebben hiermee. 

Ik heb gehaald 

25 kilo diastase gerstemout

5 kilo roggemout 

5 kilo havermout

5 kilo maisvlokken 

Ik heb een kerteltje van 30 liter dus een mash van 20/35 liter zal het moeten worden. 

Ook jullie zou ik mening willen weten over welke gist het beste qua kwaliteit en opbrengst is.

Ik vind een leuke whiskey of een mooie granendrank wel leuk om te maken. 

Alvast bedankt 

Groeten gmp 

 

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@gmp Dat is genoeg om voorlopig vooruit te kunnen.

 

Een paar opmerkingen;

  • Een 30 liter ketel vul je voor 2/3e max, dus 20 a 23 liter mash is voldoende. 
  • Zijn de maïsvlokken geschikt zo te gebruiken bij het brouwen of moeten ze toch eerst voorgekookt worden? Er zijn namelijk 2 versies die je kunt krijgen, let op een tekst zoals "Omwille van het productieproces van onze vlokken, mogen deze gewoon aan de maisch toegevoegd worden. Ze moeten niet voorgekookt worden."
  • Gisten voor Whisky die makkelijk werken zijn Mangrove Jack's West Coast / Fermentis M1 / Bakkersgist / Still Spirits Whiskey Yeast. Wanneer de aankomende hogere temperaturen een probleem gaan worden voor de vergisting, kun je overwegen andere gisten zoals Kveik / Saison te pakken, de Kveik heb ik al eens voor Whisky gebruikt, duurde wel even voordat deze op smaak kwam in de fles. Saison nog niet gebruikt maar staat in ieder geval voor een Rum op de planning. Natuurlijk kun je ook zelf gist opkweken.

 

In de meest simpele vorm kun je puur voor de gerstemout gaan, (reken 1 kg op 3,2 a 4 liter water).

Je kunt van ieder ook een gelijk deel pakken, Ierse Whiskey werd/wordt gemaakt met een vijftal granen gelijke delen.

Met de combinatie Roggemout / Mais en Gerstemout kun je richting een Amerikaanse stijl gaan, zie genoeg voorbeelden van verhoudingen hier.

Havermout  heeft relatief weinig tot geen diastatisch vermogen dus die zou ik tegenover de gerstemout zetten.

 

In principe kun je met de producten die je hebt naar hartelust variëren, ik zou wel 20% aan gerstemout of roggemout in de stort hanteren als minimum (geen maximum hieraan).

Beantwoorden
Gmp
 Gmp
Registered
(@gmp)
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 30

@alchemist onwijs bedankt voor je reactie en de tips. 

Ik zal bij Jan even voor wat gist gaan kijken. 

Als ik gewoon gedroogde bakkergist wil gebruiken wat is dan een beetje normale pitch voor 20/23 liter mash ? 

Kan ik dan gewoon een handje gekookte rijst of bonen gebruiken als gistvoeding? 

Ik had vorige keer natuurlijk krenten erin gedaan 🙈

Wat niet zo een succes bleek te zijn 😀

Groeten Gmp 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@gmp Pitch met bakkersgist wisselen de meningen over, moet je anders de zoekfunctie gebruiken, weet de getallen niet uit mn hoofd, let wel op dat nat en droog een andere pitch krijgen.

 

Als je tijdens het maischen 55 graden voor een minuut of 15 a 20 aanhoudt (en eventueel een mineralen tablet erbij), heb je geen verdere gistvoeding nodig.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@alchemist hellemaal mee eens. Ik zelf gebruik droog 70 gr. en nat 168 gr. bakkersgist(bij 25l). Bij de giststarter wil ik wel eens DAP gebruiken maar als het eenmaal bij de mout gaat heb je geen andere voeding meer nodig.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?