zeer binnenkort gaan wij druiven plukken en daar sap van maken, maar wie heeft er een recept voor druiven.
We hebben een ontsapper en daar moet toch ook iets mee te doen zijn lijkt mij. Wie o wie heeft iets?
Toeter ik heb gisteren mijn laatste kilo's van 200 totaal in het vergistingsvat gegooid,nu mijn werkwijze,druiven haal ik van de steeltjes en gooi ik in een klein vat daarin verpulver ik met mijn boormachine( heb ik een stang met onderaan een t aan gemaakt) de druiven tot het moes is,dat gooi ik in het vergistingsvat,ik gebruik geen suiker,brengt wel meer alc.op maar gaat ten kosten vd.smaak,ik gebruik ook geen water.dus alleen druiven en bakkersgist,op200 kg.druiven gebruik ik 1 kg verse bakkersgist die ik oplos in lauw water dat meng ik heel goed en laat het vergisten,na 1-1.5 wkn is het meestal uitgegist,(als je het ook langer laat staan maakt niets uit heb het wel eens een mnd.laten staan,) dan is de gist naar de bodem gezakt en de schillen vd.druiven hebben een koek gevormd boven in je vat,die schillen doe ik in een zak en stook die mee,komt ten goede aan de smaak en meer opbrengst,( kussensloop heel geschikt voor)ik schep alles heel voorzichtig in de ketel zo dat het bezinksel op de bodem blijft, als ik stook laat ik mijn vat een tijdje open verdampt de mthl alc.ketel dicht beetje voorloop meestal 2 borrelglaasjes ik ruik altijd ruikt het lekker dan is het goed ,je alc.persentage zal ongeveer 75% zijn komt door dat je geen suiker hebt gebruikt.sucses,gr?Chris.V.
ja ik weet het dit is al een oude vraag maar ik kan het niet laten.
Suiker toevoegen geeft wel meer alcohol maar de vraag is of je dat wil.
Hoger alcohol van je wash maakt je distillaat ook scherper,
Ben het dus met ChrisV eens...
Verder gebruik ik al jaren een "ontsapper" en dat werkt uitstekeloos oftewel uitsteekbaar...
Gebruik ik ook voor mijn slivovice...
BTW mijn pruimen hebben weer pruimenmot.... grrr
die wormpjes er in is wel een goede gistvoeding...
Ik heb in Roemenie met wormpjes in de abrikozen gestookt,maakt niets uit.ontsapper en alles wat modern is gebruik ik niet,alleen een alc.meter.stookte voor drie jr.terug ook nog op hout.