@johans voor echte cognac moet je een wijn maken uit uitsluitend van de negen druiven rassen die daarvoor erkend zijn . Uit het hoofd weet is ze niet allemaal maar de meest gebruikte zijn De ugni blanc ,Jurançon , semillon , montils , folle blanche , colombard.
Als je van deze type de druiven kunt bemachtigen maak je een wijn die je na vergisten laat staan voor ester / zuur vorming , hierna behoort deze wijn dan te worden gestookt op een charantaise .
Dan kom je wel voor het punt dat de charantaise is een pracht apparaat maar als je deze aanschaft zit je wel met hele beperkte mogelijkheden. ( Het apparaat is typerend voor cognac , brandy en metaxa .)
Terzijde Armagnac is evenals cognac typerend aan specifieke druiven en de Armagnac alambiek .
Klein stukje wat ik ergens eerder heb geplaats met uitleg Principe :
Quote ; Wanneer je Armagnac of cognac op charantaise of Armagnac still stookt maak je gebruik van de premiere chauffe ( ketel) en bonne chauffe. . deze zijn met elkaar verbonden . Eerst wordt er scheiding gemaakt met voorloop die apart wordt gehouden. Het midden destilaat wordt opgevangen in de bonne chauffe . . Er wordt nieuwe wijn toegevoegd en wordt opnieuw met naloop in primaire ketel terug gebracht zodra er voldoende middenloop (brouille ) is opgevangen wordt het overgehaald tot de uiteindelijke drank waarbij voor en naloop weer terug gaan in première ketel .
De Armagnac ketel is heeft een iets meer scheiding maar is ongeveer zelfde principe van werken .
Op enkelvoudige potstill stook je dus met voor en naloop. Het midden loop deel is dan opgehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn opnieuw gestook met opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .
De voorloop en naloop van finale destilaat gebruik je dan weer opnieuw in de volgende batch
Met potstill , alembiek kun je dus een cognac / brandy benaderen .
( Met een ketel als grainfather of t500 kun je alleen wat brouwen en alcohol maken voor mengen en roeren zijn niet geschikt voor een volwassen smaakvolle drank te maken )