Meldingen
Alles wissen

zoek recept om cognac te stoken


JohanS
Berichten: 17
Topic starter
(@johans)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Beste stookvrienden , om eerlijk te zijn heeft het stoken mij serieus gebeten maar ben er volledig nieuw in . 

Nu zou ik via de stookwinkel geconcentreerd druivensap willen kopen om cognac te stoken . 

Ik weet eveneens al van Robbert , waarvoor dank , dat ik beter een ander keteltje koop dan dit te doen in mijn grainfather met koperen dome , maar welk is het beste ?  

Kan er iemand van jullie mij helpen met het recept voor het stoken van cognac aub ? 

Bedankt , 

Johan 

Beantwoorden
13 reacties
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@johans voor echte cognac moet je een wijn maken uit uitsluitend van de negen druiven rassen die daarvoor erkend zijn . Uit het hoofd weet is ze niet allemaal maar de meest gebruikte zijn De ugni blanc ,Jurançon , semillon , montils , folle blanche  , colombard. 

Als je van deze type  de druiven kunt bemachtigen maak je een wijn die je na vergisten laat staan voor ester / zuur vorming , hierna behoort deze wijn dan te worden gestookt op een charantaise . 

Dan kom je wel voor het punt dat de charantaise is een pracht apparaat maar als je deze aanschaft zit je wel met hele beperkte mogelijkheden. ( Het apparaat is typerend voor cognac , brandy en metaxa .)

Terzijde Armagnac is evenals cognac typerend aan specifieke druiven en de Armagnac alambiek .

Klein stukje wat ik ergens eerder heb geplaats met uitleg Principe :

Quote ; Wanneer je Armagnac of cognac op charantaise of Armagnac still stookt maak je gebruik van de premiere chauffe ( ketel) en bonne chauffe. . deze zijn met elkaar verbonden . Eerst wordt er scheiding gemaakt met voorloop die apart wordt gehouden. Het midden destilaat wordt opgevangen in de bonne chauffe . . Er wordt nieuwe wijn toegevoegd en wordt opnieuw met naloop in primaire ketel terug gebracht zodra er voldoende middenloop (brouille ) is opgevangen wordt het overgehaald tot de uiteindelijke drank waarbij voor en naloop weer terug gaan in première ketel . 
 
De Armagnac ketel is heeft een iets meer scheiding maar is ongeveer zelfde principe van werken . 
Op enkelvoudige potstill stook je dus  met voor en naloop. Het midden loop deel is dan opgehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn opnieuw gestook met opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .
 
De voorloop en naloop van finale destilaat gebruik je dan weer opnieuw in de volgende batch 
 
Met potstill , alembiek kun je dus een cognac / brandy benaderen .
 
( Met een ketel als grainfather of t500 kun je alleen wat brouwen en alcohol maken voor mengen en roeren zijn niet geschikt   voor een volwassen smaakvolle drank te maken )
Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert bedankt voor jou info om eerlijk te zijn ... voor mij een beetje slecht nieuws omdat ik meer had verwacht van mijn grainfather . 

Langs de andere kant blij dat ik wel ineens weet waar ik sta ik ga mij dus een keteltje bijkopen om te stoken want ik wil het wel goed doen . Nu nog kiezen 😀 😀 😀 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@johans een leuke potstill erbij en dan wat vaardigheid lukt het zeker een een brandy te maken. .

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert welke potstill  raad jij me aan om te kopen ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@johans wat wil je naast brandy meer maken aan drankjes . ?

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert ik zou graag zo wat whisky cognac gin en calvados maken dus een beetje vanalles 😀 😀

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@johans Zo te lezen kun je het best kiezen voor een potstill .  

Ook Calvados  wordt gedestilleerd op een charantaise . Ook daarvoor zou je met iets meer bewerkelijkheid de potstill kunnen gebruiken om de juiste methode te benaderen.

Eventueel ook een alquitara mogelijke optie .

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@johans Als je niet alleen maar Cognac/Brandy wilt maken, Er is al veel te vinden over het model Alquitara. Robbert heeft mooie filmpjes gemaakt met een "Tiny" (mini model) Dan kun je alle kanten op. En niet alleen in mini verkrijgbaar!

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@stookforum idd ik zou graag zo  wat vanalles maken

Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17
  • @stookforum ik heb even rondgeneusd in de stookwinkel naar een  Alquitara en ik twijfel tussen de 10 liter of de 20 liter ...
Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 6700

@johans de inhoud blijft natuurlijk heel persoonlijk. Houd er rekening mee dat als je een 2e stook wilt doen de ketel wel voldoende gevuld kan worden, zeg 75%.

De 10 liter is het meest gekocht van dit type. Er is ook nog een tussenmaat van 15 liter.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2611
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Misschien is deze wat.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
JohanS
(@johans)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@alchemist knap , maar iets te groot 😀 😀 😀

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?