.
Een half jaar na dato heb ik gisteren 12 experimentele recepten geproefd en beoordeeld
Ingredienten waren :
moerbei hout
mint
rozemarijn (ruikt lekker maar valt tegen)
gedroogde sinas
limoen
eikenhout
propolis (verwaarloosbaar)
anijs
druif
melasse (niet geweldig)
Bijna alles was goed tot heel goed (imo)
Opvallend was dat vooral anijs, en in mindere mate mint en sinas de drank zachter, minder prikkelend maakten.
Dit seizoen verder met de zoektocht naar de beste combi's.
Goed initiatief! Testen en proeven en proberen zijn de beste manieren om kennis op te doen.
Maar ik mis wel een paar gegevens.
Het lijkt er op alsof je voor alle testen eenzelfde neutrale alcohol gebruikt hebt met andere ingrediënten. Is dat ook zo? En hoeveel ingrediënten heb ja dan laten macereren in je neutraal?
En hoe heb je dan je neutraal gemaakt?
Aannemende dat je macereert op rond de 40 %: ik zie dat je flessluitingen gebruikt met rubber ringen. Rubber lost, naar mijn ervaring, langzaam op in sterke alcohol.
Graag je antwoorden, want dan kan ik zelf ook wat proberen.
Ik volg
Wil hier ook meer van weten.
Kan je alle gegevens met ons delen.
Er zijn ook van deze flessen met siliconen ring.
Even bij de action silicone matjes halen en nieuwe ringen maken.
Probleem één opgelost.
Volumes/gewichten bij maceratie is een belangrijk gegeven.
"een half jaar na dato" verteld natuurlijk ook al iets over de tijd.
Verder een geweldig idee.
We volgen met plezier en Argus Panoptes ogen.
Maar vooral zijn we gewoon nieuwsgierig en een tikkeltje jaloers.
De neutrale alcohol, gemaakt van een wash, was 70-80% afhankelijk van de fase in het stook-proces.
Ik heb de diverse kruiden op goed geluk toegevoegd. Wel weet ik dat je niet teveel moet zetten. Ik zal later wat foto's maken van de hoeveelheid voor een indicatie.
De flessen hebben open gestaan, in een afgesloten doos.
Voor het proeven heb ik de drank aangelengd met water naar 35 tot 40%.
Dat van die rubber ringen wist ik niet ! Nu heb ik de flessen wel dicht gemaakt, maar ik ga binnenkort wat ringen stansen.
Ik heb die rode ringen ook wel gezien wat zeker geen rubber was. Ik gebruik zelf ikea flessen en dat waren witte ringen van hetzelfde materiaal. Heb een paar flessen een jaar met 96 procent laten staan en zie geen verschil met de ringen van nieuwe flessen. Die ringen die lijken ook veel harder dan rubber maar sluiten wel goed af.
Omdat ik geen andere lessen voorhanden had heb ik een paar ikea flessen gevuld met 'meergranen vodka' van een 70%. had het een tijdje laten staan en wilde het vorige week op drinksterkte maken. Helaas kwam er al een viezige rubberlucht naar boven. Wat bleek de afdichtring van de fles was half gesmolten. Ofwel, dit doe ik dus nooit meer in zo een fles. Zonde. Staat nu 4 liter te wachten om over te stoken.
Deze ringen heb ik het hierboven over.
Ze lossen dus wel degelijk op!
Ha Guus, gaaf project. Hoe kom jij aan moerbij hout. Ik ben er naar op zoek. De druivenrakia wordt oa daar in gerijpt.
ik ken het ook van de rakia 🙂
Sterker nog : ik heb moerbeihout meegenomen uit Macedonie (waar bijna iedereen stookt).
hier zijn twee bomen te koop
https://www.marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/bomen-en-struiken/m1570154687-boom-te-koop-2x-als-goed-is-een-moerbei.html?c=be2da871b0d84f75c3056cc6db858f31&previousPage=lr
Maar dan zou je ze moeten doodmaken 🙁
Als er animo voor is kan ik misschien een kilootje laten opsturen ?
Ik ga normaal zo'n keer of 4 per jaar naar Macedonie;) mn vrouw komt er vandaan. Nu is het even een vervelende tijd, maar kan niet wachten om weer te gaan. Zoek even op dit forum op Macedonie 😉
Moet je voor een paar stukjes moerbeihout de hele boom doodmaken? Een paar takken zijn toch wel genoeg. Als je maar een stukje kernhout hebt. Je hoeft toch geen heel vat te maken?
Geeft trouwens ook lekkere wijn: moerbei!
Ik niet voor die 10l die ik hooguit maak.