Ik kon na mijn 1e 5-granenexperiment natuurlijk niet wachten tot het lente wordt alvorens mijn opgedane ervaring verder in praktijk te brengen. Die zak Havens bevatte 20 kg en ik had pas 6 kg gebruikt. Ik had liters alcohol op de plank liggen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus gauw weer een stookwijn aangemaakt. Hoezo verslaving…
Daarbij komt dat mijn doel is het maken van een whisky die kan wedijveren met mijn favoriete Scotch, oftewel Glenmorangie. Hoewel ik goede vorderingen gemaakt had, gebied eerlijkheid me te zeggen dat ik nog een behoorlijke weg had af te leggen alvorens dat niveau te kunnen claimen. En dat knaagt. Maar met de opgedane ervaring op zak, had ik wel tal van ideeën van hoe het doel dichter te naderen. Dus aan de slag.
Hieronder een fotoreportage van hoe ik te werk ben gegaan. Ik heb zoals eerder aangekondigd 4 stookwijnen opgezet en heb later ook geëxperimenteerd met het roken van graan.
1. 5-granenmix zelf mouten en maischen
2. 5-granenmix + bloem zelf mouten en maischen
3. 5-granenmix + suikerwater
4. Alleen suikerwater als referentie
Dus eerst 6 kg graanmix een nachtje in een koelbox met water. Ik stond er versteld van hoeveel water dat graan kan opnemen. Dat neemt 2-3 keer toe in volume.
Toen de zaak uitgespreid in oven bakblikken om te kiemen. Het was zoveel… Ik was blij dat ik 3 bakblikken had.
Na ruim een dag zie je de kiemen ontstaan. Na 3 dagen en dagelijks 1-2 maal omroeren is het graan gehuld in een wirwar van worteldraden. Tijd voor de volgende stap.
verkeerde foto. Ik bedoel deze.
Ik heb geen schrootmolen. Ga ook niet zo’n ding aanschaffen. Ik vind het juist leuk om improviserend toch met een goed resultaat te komen. Mijn jongste dochter is fervent taartenbakster. Dus haar keukenmachines ingezet.
Uiteindelijk ging het gewoon het best met een eenvoudige staafmixer met grote messen, waar je ook noten mee hakt.
Ik had het mout van tevoren niet gedroogd. Ik had namelijk ergens op dit forum gelezen dat het beter maalt als het iets vochtig is. Daarbij komt dat ik gelijk wilde maischen en gisten. Het drogen lijkt mij vooral iets voor als je de mout wilt bewaren. Hoewel tijdens het kiemen het vocht door het graan was opgenomen en het klammig aanvoelde, had ik het gevoel dat het wellicht toch iets te nat was voor het malen. De volgende keer zal ik het in de oven bij ca. 70 graden een uurtje laten drogen.
Het maal resultaat staat hierboven. Nu wel de foto op de juiste plek.