Meldingen
Alles wissen

5 granenmix paardenvoer episode 2

Pagina 3 / 3

Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als ik het zo bekijk is het wel heel grof en wordt er niet zo veel zetmeel omgezet in suiker , elke korrel in 4 stuikjes dan heb je er automatisch wat meel bij en na het maichen is het mierzoet.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee nog niet. Odin's staat op mijn to do lijst.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De jacht is soms belangrijker dan de buit.

Het ging mij om het proberen. De volgende keer ga ik niet meer uit van 5-granenmix, maar van gerst. Ik zal ook heus nog wel een keer mout proberen. Maar er zijn zoveel moutsoorten te koop dat ik even door de bomen het bos niet zie. Wil daarom eerst mijn eigen beeld creëren door te experimenteren met de basis ingrediënten. En het dient gezegd. Het resultaat tot nu valt me niet tegen.

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wouw! 12%, 20%!!! Zonder toevoeging van suiker?!?

Hoe doe je dat? Met wel SG ben je de vergisting ingegaan?

Het lijkt erop dat de amylase tijdens de gisting ook nog suiker aangemaakt heeft.

Geduld is een schone zaak. Heb ik geen problemen mee. Drank zat in de kast.

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

welk

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er staat een hoop geschreven bij wodka maken van graan.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ga zo even kijken...

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
Topic starter
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De 2 jerrycans die ik nu op heb staan heb ik ook zelf gemout en gemaischt gebruik makend van bovenstaande ervaring:

• 2 kg 5-granenmix en 1 kg bloem per jerrycan.

Anders dan de vorige keer heb ik nu niet gemaischt in een koelbox, dat is bij nader inzien nog best een heel gedoe en ik kon de temperatuur niet goed controleren. Ik heb als volgt te werk gegaan:

Jerrycan 1:

• Na het schroten (malen met staafmixer) en voor het toevoegen van de bloem, heb ik het graan een paar uur op de bakplaat in de oven gehad bij 70 graden om te drogen. Ik heb een vleesthermometer gebruikt om te controleren dat de temperatuur in de graanlaag niet hoger opliep dan 50 graden.
Na 2 uur was het graan niet geheel droog, maar wel een groot deel van zijn vocht kwijt. Dat is belangrijk omdat ik nu minder heet water hoef toe te voegen om het geheel op 55 graden te brengen.
• De 2 kg graan over twee 5-liter pannen verdeeld en aan iedere pan een halve kg bloem toegevoegd.
• Hieraan heet water van circa 80 graden toegevoegd om op 55 graden uit te komen. De pan was voor ca. 2/3 gevuld.
• Aan iedere pan een theelepel citroenzuur toegevoegd en met pH papier de pH bepaald.
• Dit in de oven gezet. Beide pannen passen er net in. De oven op 70 graden gezet. Je hebt een iets hogere lucht temperatuur nodig om in de pan 55 graden te handhaven omdat door verdamping een deel van de warmte in de pan verloren gaat. Dit met de vleesthermometer in de gaten gehouden.
• Na ongeveer 90 minuten aan iedere pan ruim een liter kokend water toegevoegd om het geheel op 65 graden te brengen.
• Nogmaals 90 minuten in de oven, ditmaal de oven op 90 graden gezet.
• De inhoud van beide pannen door een vergiet gegooid en SG gemeten: 1060. Aanzienlijk beter dan de vorige keer en dat bij de helft minder bloem en zonder speciale apparatuur.
• Het vergiet met koud kraanwater nagespoeld waardoor het totale suikergehalte tot 1040 daalde. Ik had nu circa 14-15 liter, inclusief het graan.
• Hier nog 5 liter water met 2,5 kg suiker aan toegevoegd om op een totaal van 20 liter uit te komen en straks stookwijn te hebben met ca. 9% alcohol.
• De zaak een paar uur in de jerrycan buiten laten afkoelen. Bakkersgist erbij en gisten maar.
• Na drie dagen heb ik iets van het water afgelaten om plaats te maken van 1.5 kg gerookt graan (zie hierboven).

 

Jerrycan 2
• Dezelfde procedure als hierboven, met dat verschil dat ik alleen de most in de jerrycan heb gedaan en dus geen graan. Ook geen gerookt graan toegevoegd.
• SG na het maischen was eveneens 1060 resp. 1040 na het spoelen.

 

Beide jerrycans zal ik geruime tijd laten staan om het goed uit te laten gisten. Dat wordt denk ik wel voorjaar voor ik die ga stoken. Mijn 5 granenmix is nu op. Ik ga het hierna met gerst proberen. Tussendoor probeer ik Odin’s misschien ook wel.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alleen pilsmout geeft toch geen hoog startpercentage.... Of zie ik dat verkeerd?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zie je goed Jack, het is een keuze. Een lekkere borrel omdat je graag de zachte smaak van graan wilt of je gebruikt (veel) suiker waardoor je een hoger percentage kunt halen, eea scherper wordt en minder graansmaak.

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar als je een percentage van 5 tot 6 procent hebt.... Wat kan je dan verwachten?? Behalve de smaak dan.....

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een mooie zachte borrel. Mijn whisky heb ik in een paar batches gemaakt. Alle batches een keer gestript en alles bij elkaar heel rustig in de Grainfather afgestookt. Prachtig resultaat.  

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat een leuke draad. Ik weet niet wie dat gedaan heeft, maar bedankt voor het omhoogschoppen.

Beantwoorden
2 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@kees22  dat was @haak op pagina 2 🙂

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@stookforum 

yep krijg ik nou extra punten 🤪

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?