Vandaag mijn projectje aardappelen vergisten gestart.
Ingrediënten:
10 kg aardappelen
1 kg gerstemout
500ml bakkersgist giststarter
Eerst de aardappelen gekookt en nadien het kookwater bijgehouden. Dan de aardappelen tot moes gestampt met een stamper en dan heb ik alles in mijn brouwketel met filterbodemplaat en brew in a bag gedaan. Die extra filter zak leek mij een goed idee aangezien de gaten van de filterplaat redelijk groot zijn voor puree.
Dus de puree in de ketel en het overgehouden kookwater er terug bij dan laten afkoelen tot 65 °C en dan de geschrote mout erbij. 1 uur laten inwerken en daarna kort even warmen tot 75°C. Alles verliep prima mooie omzetting van zetmelen naar suikers volgens jodium test.
Maar dan ben ik begonnen aan de filtering. Ik lift de brouwzak op en hing hem aan mijn statief om zogezegd rustig uit te lekken. Ondanks het feit dat het filteroppervlak bij het gebruik van zo een zak erg groot is bleef al de vloeistof hangen in het midden. Het lijkt mij een onmogelijk iets om aardappelen deftig te filteren. Dus ik heb gewoon alles bij elkaar gegooid in het gistingsvat, dit is nu gevuld tot 20 liter. Later ga ik alles gewoon zo in mijn ketel gooien en zo rustig mogelijk uitstoken.
Ook ben ik benieuwd naar het resultaat met bakkersgist, dat is voor mij de eerste keer dat ik dit gebruik.
Cheerz
Leuk experiment, ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Heb je het sg gemeten voordat je gist erbij deed?
Lekker ouderwets poteen whiskey maken of ga je voor een vodka ?
Ik heb het topic expres aardappel drank genoemd omdat ik er zo zelf mijn eigen draai aan kan geven. Sommigen noemen het aardappel jenever, vodka, poteen of whatever... Tot in den draai!
Dat filter probleem ken ik ook. Wat een ellende... rijsthulzen of knikkers helpen. Ik heb gisteren voor whisky eerst grof gefilterd door een stuk rvs horrengaas, daarna door een kussensloop. Het is niet helder maar dat hoeft ook niet.
De brij leek mij teveel vaste deeltjes te bevatten voor een deftige meting uit te voeren. Ik zie gewoon wel wat er van komt.
Ik heb Robbert zijn aardappelen recept ook gedownload en wil ik ook eens maken.
https://www.stookforum.nl/thread/old-school-drank-stoken-van-oost-naar-west/
als het te breierig blijft . afstoken op De au bain Marie methode .
Of vries distillatie .
Ik had 10kg aardappelmeel gebruikt en dat filteren viel ook niet mee
Ik denk dat de buren nieuwe vloeken hebben geleerd.
haha! ik vloekte met woorden die ik nog nooit gehoord had.
Ik heb ondertussen het resultaat van mijn projectje mogen proeven en ik moet zeggen dat ik wel erg tevreden ben met 1,5 liter opbrengst. toch enkele downsides, de brij was lichtelijk verzuurd maar wel goed uitgegist. Ik vermoed dat deze verzuring deels werd veroorzaakt door de op het oppervlak drijvende pulp. Dus is nogmaals mijn vraag hoe krijgen jullie dit een beetje deftig gefilterd. Ik hoop hier echt op een gouden tip want de grondstoffen voor dit soort vergisting spreken mij echt wel aan.
Verzuring kun je misschien wat calcium toevoegen om verder problemen van doorslaan tot acetaat te voorkomen .
(Verzuring kan komen door te trage gisting of te lang laten staan .)
Met extra water door strofilter halen of rijst hulzen .
Lukt het niet verdunnen en met kooksteentjes afstoken .
Eventueel linnenzak ( of kookzak ) in ketel en daarin vullen .
Ik weet niet wat voor ketel je gaat gebruiken maar Een goed ingerichte ketel zal geen problemen hebben met troebel product.
Stevie, beste advies komt van Robbert ?
Mijn idee/ervaring, mocht je een iets heldere vloeistof in je vergist emmer willen.. indien je een brouwketel hebt met aftap kraan, je vergistemmer eronder en een vergiet onder de kraan. Telkens laten vullen en kraan sluiten, met een soeplepel doorroeren tot de vocht erdoor is, leeg kiepen en weer opnieuw vol gieten.. gaat sneller als een kookzak proberen leeg te laten lekken.
vergiet met daarin een kaasdoek werkt ook prima als filter .
Kookzak gebruik je niet als filter of zeef als je die in ketel doet . Hij hoeft dan niet ook niet leeg te lekken . Kan gewoon de zak in stookketel en dan vul je in de zak .
Zak met knopje of band dichten .
Stoken met zak in ketel .
Alcohol verdampt door zak en eventueel prut blijft achter in kook zak .
Bij normale stook kan elke ketel wat vertroebeling verwerken .
bier en wijnen wil men helder hebben .
Maar Een stookwijn hoeft niet helder te zijn en zeker niet als je gebruik wil maken van smaakstoffen in foesels en vezels .
Een goed werkende ketel kan pulp verwerken zonder aanbranden of schroeien .
Filterzak goed dicht knopen oid. En dan paar seconden in de centrifuge van je oma haha.
Ze worden ook nog steeds nieuw verkocht.
Werkt perfect zonder geknoei.