Meldingen
Alles wissen

Absinthe Pontarlier 1855 - 1912


Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Origineel recept pontarlier uit1855

Gestookt op potstil. 95 l Alcohol 85%

2,5 kilo Alsem . ( dit bestond uit Alle delen van de struik . wortel tot blad )

5kilo Anijs zaden gekneusd.

5 Kilo venkel . ( Knol vers met zaden )

12 uren Macereren op 50 graden .

het gehele maceraat in ketel .

Distilleer .

na distilleren de op de helft van gewonnen Absinthe alcohol 40l

1 kilo alsem

1 kilo hysop

500 gr citroenmelisse 

Dit 12 u trekken op 50 gr

dit uitzeven en beide delen samen voegen

Met regenwater op 70% brengen .

rijpen min 1 jaar .

Beantwoorden
13 reacties
8 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert mogen de alsem bloemen er ook bij?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 de beste alsem voor absith is een mix van alles delen van de plant van bloem tot wortels. 

( Nederlandse of absint van de zelfde grond en klimaat kun je beter niet gebruiken. Met troep maak je bagger ) zuid Zwitserland / Alpen , Roemenië, Oekraïne geeft de beste alsem en fijnste grondstoffen voor een goede absinthe .

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert  ik heb er vorige week geplukt in een skigebied, zuiden van de alpen.

De wortels heb ik wel laten zitten... ik probeer het eens

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 uit zuidelijke alpen heb inderdaad je wel goede alsem. Wortels goed wassen en mee gebruiken. 👍 👍

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert ik bedoel dat ik de wortels laten zitten heb in de grond. Kheb dus enkel de bloeiende takjes mee waar ook bladeren aan zitten. 

 

Ps: ik heb ook hoger in de alpen op zoek gegaan naar genepi, wat ook een alsem soort is. Ik dacht dat ik er gevonden had maar het bleek achteraf bastaard genepi te zijn (achillea nana). Heb je toevallig een recept waarin ik dit kan gebruiken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 net als genepi  een halve liter alcohol  88 - 95 % doe je de blaadjes in ongeveer 30 gr.  Dit laat je een 3 weken macereren en daarna vul je aan tot een liter met siroop van rietsuiker. ( Of siroop van opeenhoping)

je kunt ook een vanille stokje erbij doen in Maceraat of een kaneel stokje. 

Eventueel zelfs beide . 

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert Wat bedoel je juist met "5 Kilo venkel, Knol vers met zaden". Bedoel je dat de knol er ook bij moet? Of enkel verse zaden?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 ja ook een deel venkel knol versnijden en bij voegen

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dergelijke mega recepten kunnen beter worden teruggebracht naar vereenvoudigde hoeveelheden, of nog makkelijker naar procenten.

Het is wel eeng oede leidraad als je Absint wilt maken maar je moet flink aan het rekenen ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tja Sorry ? Maar Zo staan meeste recepten in mijn boeken . Ik had voor gemak vertaald vanuit oud
frans distilleerderijen handboek . taal is vaak lastiger dan delen .

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zet de kilo's in grammen  (1kg =1000 gram) en deel daarna alles door 100.

Valt dus best mee.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
(@maarten)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Liefhebbers voor verse absinth alsem? Ik moet weer snoeien in de tuin!

Beantwoorden
Berichten: 5
(@maarten)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?