Meldingen
Alles wissen

Appel/peren schillen/pulp na persen vergisten


Berichten: 4
Topic starter
(@oodepoire)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Na het mechanisch persen van fruit voor sap, voornamelijk appels en peren, kan ik beschikken over de pulp die overblijft. Is dat geschikt voor vergisting (in gistvat 60ltr) en zo ja, welke werkwijze, welke toevoegingen etc. 
Alle tips en verwijzingen zijn meer dan welkom 😀 

 

Beantwoorden
12 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@oodepoire zie werkwijze grappa. 

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 321

@robbert Rob voor jou is Grappa maken vanzelfsprekend maar misschien wil je het iets uitgebreider uitleggen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10163
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is vrij simpel als je maar een geschikte ketel daarvoor hebt.

 grappa of soort gelijk is het best uit spontaan vergiste pulp  .  . Na vergisting stook je de drank uit de pulp en even als een brande wijn of cognac stook je de low wine opnieuw op verse batch vergist pulp. De low wine kun je het beste voorverwarmt toevoegen aan de pulp. De fijns uit eerste stook neem je mee en de 2e overhaal maak je scheiding. 

 je gebruikt hierbij geen kolom ketel!  . Overhalen op potstill , alambiek met terug Stort Met dubbele bodem of korf .  Of beter is een charantaise 

Een eau bain Marie of stoom verwarmde ketel is hierbij ook geschikt. 

Gebruik van een kookzak en kookstenen zijn zeker een must.

Vooraf de  overhaal voorstoken op 65 gr is ook verstandig. 

 

Beantwoorden
5 Reacties
(@oodepoire)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert beste Robbert, vorig jaar is er niets meer van gekomen maar ik sta dit jaar opnieuw voor de vraag …

is driekwart vulling van een gistvat van 60 ltr ok? Ik heb twee vaten …

de pulp is flink geperst, er zit weinig vocht meer in. Moet ik iets toevoegen? Gekookt water wellicht?

Als spontane gisting niet lukt, welke gist kan ik dan eventueel toevoegen en op welk moment? (Dan zorg ik dat ik dat op voorraad heb) 

moet ik eventueel nog andere zaken toevoegen zoals “voeding” waar ik over lees?

ik ben een echte beginner dus Jip en Janneke taal is aan mij goed besteedt …

Hartelijk dank!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@oodepoire kook water en giet het water heet op de pulp dat het net onder water staat .  Doe er per kilo max 50 gr rietsuiker bij .  

Zodra afgekoeld dan kun je een wijn gist erbij doen. Maar ook een bakkersgist, fermentis c70 of een fermentis fd 3 .

Ik zou ook 7 gram per 20 liter dap erbij doen. 

60 liter giston  kun je tot 3/4 prima vullen .

Beantwoorden
(@oodepoire)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert top! Dankjewel, daar kan ik mee aan de slag …. 😎

Beantwoorden
(@oodepoire)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert uhhh dap??

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@oodepoire diamonium fosfaat . Of ook wel gewoon gistvoedingzout genoemd.

Beantwoorden
Berichten: 97
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Had spontaan vergisting met de appel en peren en pruimen, na 2 dagen toch ca 100 gram bakkersgist toegevoegd. Is lekker bezig en sommige doen niks meer, maar met de vuurproef giga bezig, laat ze lekker staan. Over paar weken nog een keer kijken, heb ik iets te doen in nov/dec. Staan nu 2x pruimen, 4x peren en 3x appels te vergisten. Die 35 kg pruimen was het meeste werk. Toch een leuke hobby.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@gerard01 als het nu staat te vergisten dan is november/ december wel erg laat om te verwerken. 

Al nu gist is het laatste week september te destilleren. . Zou je het pas wachten tot november is al lang en in december destilleren kan het zo riool in . 

Vergisten max 28 dagen dan is begin oktober aan de bak.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 97

@robbert oké goed dat ik het vermelde anders was al het werk voor niks geweest.

Beantwoorden
Berichten: 97
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Oh ja nu nog de druiven verwerken, giga veel

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?