Na het mechanisch persen van fruit voor sap, voornamelijk appels en peren, kan ik beschikken over de pulp die overblijft. Is dat geschikt voor vergisting (in gistvat 60ltr) en zo ja, welke werkwijze, welke toevoegingen etc.
Alle tips en verwijzingen zijn meer dan welkom 😀
Het is vrij simpel als je maar een geschikte ketel daarvoor hebt.
grappa of soort gelijk is het best uit spontaan vergiste pulp . . Na vergisting stook je de drank uit de pulp en even als een brande wijn of cognac stook je de low wine opnieuw op verse batch vergist pulp. De low wine kun je het beste voorverwarmt toevoegen aan de pulp. De fijns uit eerste stook neem je mee en de 2e overhaal maak je scheiding.
je gebruikt hierbij geen kolom ketel! . Overhalen op potstill , alambiek met terug Stort Met dubbele bodem of korf . Of beter is een charantaise
Een eau bain Marie of stoom verwarmde ketel is hierbij ook geschikt.
Gebruik van een kookzak en kookstenen zijn zeker een must.
Vooraf de overhaal voorstoken op 65 gr is ook verstandig.
Had spontaan vergisting met de appel en peren en pruimen, na 2 dagen toch ca 100 gram bakkersgist toegevoegd. Is lekker bezig en sommige doen niks meer, maar met de vuurproef giga bezig, laat ze lekker staan. Over paar weken nog een keer kijken, heb ik iets te doen in nov/dec. Staan nu 2x pruimen, 4x peren en 3x appels te vergisten. Die 35 kg pruimen was het meeste werk. Toch een leuke hobby.
Oh ja nu nog de druiven verwerken, giga veel
Hey iedereen ben juist terug van de appel boer ,ben sap gaan halen en heb pulp meegebracht die ik een deel in het sap heb gedaan plus gist ,ik heb nog pulp over en in de vriezer gezet .Nu mijn vraag is kan ik dit mee in de ketel doen en opstoken of is dit not done .Tweede vraag ik heb altijd appelsap puur laten gisten en gestookt ,nu lees ik ook dat je de pulp mee kan stoken in een stookzak maar dan heb je de gist toch ook mee is dat niet nadelig voor de smaak .Ik distilleer in een home made potstill .
Groetjes
Vraagje over de stookzak, daar gaat de pulp van de appels in. Ik gebruik nog de T500 met koperen dome. Moet er op de bodem naast kooksteentjes ook iets anders indoen? Wat verbrand de stookzak anders niet of moet ik deze ergens aan vast maken? En de appel stookwijn die hoef ik toch niet te klaren, deze ging 6 juli vergisten en ik wil hem overmorgen gaan stoken. De geur is wel lekker.
Wat krijg je eigenlijk als ik een appel stookwijn meng met peren stookwijn, heeft iemand dat wel eens gedaan? Pervados
Ik ga ook eens voor de lol peren op alcohol zetten(macareren eigelijk) en eens kijken hoe dat ruikt en smaakt
groetjes