Na het mechanisch persen van fruit voor sap, voornamelijk appels en peren, kan ik beschikken over de pulp die overblijft. Is dat geschikt voor vergisting (in gistvat 60ltr) en zo ja, welke werkwijze, welke toevoegingen etc.
Alle tips en verwijzingen zijn meer dan welkom 😀
Het is vrij simpel als je maar een geschikte ketel daarvoor hebt.
grappa of soort gelijk is het best uit spontaan vergiste pulp . . Na vergisting stook je de drank uit de pulp en even als een brande wijn of cognac stook je de low wine opnieuw op verse batch vergist pulp. De low wine kun je het beste voorverwarmt toevoegen aan de pulp. De fijns uit eerste stook neem je mee en de 2e overhaal maak je scheiding.
je gebruikt hierbij geen kolom ketel! . Overhalen op potstill , alambiek met terug Stort Met dubbele bodem of korf . Of beter is een charantaise
Een eau bain Marie of stoom verwarmde ketel is hierbij ook geschikt.
Gebruik van een kookzak en kookstenen zijn zeker een must.
Vooraf de overhaal voorstoken op 65 gr is ook verstandig.
Had spontaan vergisting met de appel en peren en pruimen, na 2 dagen toch ca 100 gram bakkersgist toegevoegd. Is lekker bezig en sommige doen niks meer, maar met de vuurproef giga bezig, laat ze lekker staan. Over paar weken nog een keer kijken, heb ik iets te doen in nov/dec. Staan nu 2x pruimen, 4x peren en 3x appels te vergisten. Die 35 kg pruimen was het meeste werk. Toch een leuke hobby.
Oh ja nu nog de druiven verwerken, giga veel