Meldingen
Alles wissen

Appel/peren schillen/pulp na persen vergisten


Berichten: 4
Topic starter
(@oodepoire)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Na het mechanisch persen van fruit voor sap, voornamelijk appels en peren, kan ik beschikken over de pulp die overblijft. Is dat geschikt voor vergisting (in gistvat 60ltr) en zo ja, welke werkwijze, welke toevoegingen etc. 
Alle tips en verwijzingen zijn meer dan welkom 😀 

 

Beantwoorden
41 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@oodepoire zie werkwijze grappa. 

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 330

@robbert Rob voor jou is Grappa maken vanzelfsprekend maar misschien wil je het iets uitgebreider uitleggen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10480
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het is vrij simpel als je maar een geschikte ketel daarvoor hebt.

 grappa of soort gelijk is het best uit spontaan vergiste pulp  .  . Na vergisting stook je de drank uit de pulp en even als een brande wijn of cognac stook je de low wine opnieuw op verse batch vergist pulp. De low wine kun je het beste voorverwarmt toevoegen aan de pulp. De fijns uit eerste stook neem je mee en de 2e overhaal maak je scheiding. 

 je gebruikt hierbij geen kolom ketel!  . Overhalen op potstill , alambiek met terug Stort Met dubbele bodem of korf .  Of beter is een charantaise 

Een eau bain Marie of stoom verwarmde ketel is hierbij ook geschikt. 

Gebruik van een kookzak en kookstenen zijn zeker een must.

Vooraf de  overhaal voorstoken op 65 gr is ook verstandig. 

 

Beantwoorden
5 Reacties
(@oodepoire)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert beste Robbert, vorig jaar is er niets meer van gekomen maar ik sta dit jaar opnieuw voor de vraag …

is driekwart vulling van een gistvat van 60 ltr ok? Ik heb twee vaten …

de pulp is flink geperst, er zit weinig vocht meer in. Moet ik iets toevoegen? Gekookt water wellicht?

Als spontane gisting niet lukt, welke gist kan ik dan eventueel toevoegen en op welk moment? (Dan zorg ik dat ik dat op voorraad heb) 

moet ik eventueel nog andere zaken toevoegen zoals “voeding” waar ik over lees?

ik ben een echte beginner dus Jip en Janneke taal is aan mij goed besteedt …

Hartelijk dank!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@oodepoire kook water en giet het water heet op de pulp dat het net onder water staat .  Doe er per kilo max 50 gr rietsuiker bij .  

Zodra afgekoeld dan kun je een wijn gist erbij doen. Maar ook een bakkersgist, fermentis c70 of een fermentis fd 3 .

Ik zou ook 7 gram per 20 liter dap erbij doen. 

60 liter giston  kun je tot 3/4 prima vullen .

Beantwoorden
(@oodepoire)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert top! Dankjewel, daar kan ik mee aan de slag …. 😎

Beantwoorden
(@oodepoire)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@robbert uhhh dap??

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@oodepoire diamonium fosfaat . Of ook wel gewoon gistvoedingzout genoemd.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Had spontaan vergisting met de appel en peren en pruimen, na 2 dagen toch ca 100 gram bakkersgist toegevoegd. Is lekker bezig en sommige doen niks meer, maar met de vuurproef giga bezig, laat ze lekker staan. Over paar weken nog een keer kijken, heb ik iets te doen in nov/dec. Staan nu 2x pruimen, 4x peren en 3x appels te vergisten. Die 35 kg pruimen was het meeste werk. Toch een leuke hobby.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@gerard01 als het nu staat te vergisten dan is november/ december wel erg laat om te verwerken. 

Al nu gist is het laatste week september te destilleren. . Zou je het pas wachten tot november is al lang en in december destilleren kan het zo riool in . 

Vergisten max 28 dagen dan is begin oktober aan de bak.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@robbert oké goed dat ik het vermelde anders was al het werk voor niks geweest.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Oh ja nu nog de druiven verwerken, giga veel

Beantwoorden
Berichten: 210
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hey iedereen ben juist terug van de appel boer ,ben sap gaan halen en heb pulp meegebracht die ik een deel in het sap heb gedaan plus gist ,ik heb nog pulp over en in de vriezer gezet .Nu mijn vraag is kan ik dit mee in de ketel doen en opstoken of is dit not done .Tweede vraag ik heb altijd appelsap puur laten gisten en gestookt ,nu lees ik ook dat je de pulp mee kan stoken in een stookzak maar dan heb je de gist toch ook mee is dat niet nadelig voor de smaak .Ik distilleer in een home made potstill .

Groetjes

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@stokerke wanneer je de drank en pulp overheveld heb je onderin een grauwe laag van dode gistdie laat je achter . De rest kan gewoon mee  . Je zal altijd gistresten hebben in de ketel dat kan geen kwaad bij een gied werkende ketel.

Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@robbert ik heb ook nog pulp in de diepvries ik wou dit ook in de ketel doen in een zak en mee opstoken ,wat denk je en daarna nog een tweede maal doorhalen ,bedankt voor de reactie

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10480

@stokerke dat is zeker niet verkeerd. Een hoger percentage maakt etherische olie en foezels los en neemt deze mee .

Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@robbert toppi

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Vraagje over de stookzak, daar gaat de pulp van de appels in. Ik gebruik nog de T500 met koperen dome. Moet er op de bodem naast kooksteentjes ook iets anders indoen? Wat verbrand de stookzak anders niet of moet ik deze ergens aan vast maken? En de appel stookwijn die hoef ik toch niet te klaren, deze ging 6 juli vergisten en ik wil hem overmorgen gaan stoken. De geur is wel lekker.

Beantwoorden
11 Reacties
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@gerard01 op mijn bodem ligt een inox grill  met pootjes van 2 cm zodat de kookzak niet op de bodem ligt

Groeten

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@gerard01 ik gebruik bij de T500 boiler altijd een rooster met daar onder kooksteentjes pulp of helder. Je heb je pulp wel lang laten staan het is te hopen dat het nog goed is. Als het gisten is gestopt dan zakt het dode gist voor een groot deel naar de bodem(en dat ligt bij jou daar nu te rotten) als je nu de emmer van boven af leeg schep en het laatste deel achter laat zal je minder last hebben van de dode gist.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo ja dat klopt, maar elke keer deed ik mijn aansteker er boven en die ging uit. Dus ik dacht dat de vergisting niet over was. De toplaag is mijn pulp en daaronder zit de vloeistof. Maar de geur is lekker. Ik ben ook benieuwd, ik heb 2x 25 L, die beide spirit run en dan kies ik wel of het bij elkaar kan doen of niet voor de volgende spirit run.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@gerard01 Als je een lang lopende gisting heb dan is er iets niet goed gegaan en daar kun je nu niets meer aan doen. Misschien te koud of te weinig gist/gistvoeding zeg het maar. Je hoef de pulp natuurlijk niet mee te stoken maar als je wat voorzichtiger bent kun je meer smaak mee krijgen. Voor het stoken zou ik 2 maal een striprun doen wat daar uit komt bij elkaar met water aanvullen tot maximaal 50%(min. vulling T500 boiler is 10l) en dan de spiritrun.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo oké learning all the time. De andere is van 31 juli, die zal ik op dezelfde manier doen

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo even terug, voor het stoken 2x een striprun doen, dat is van dezelfde batch? Of bedoelde je ook van die andere erbij

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@gerard01 Je heb 2 emmers van 25 liter die stook je een voor een in je 25 liter ketel(striprun) De opbrengst van de 2 stripruns doe je bij elkaar en dan doe je een spiritrun.

Voor de duidelijkheid bij de striprun stook je alles uit je 25l en daarna met de opbrengst de spiritrun daar mee ga je onderscheid maken wat je wil houden.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo dankje voor de uitleg. Kwam er net achter dat ik er nog een hebt staan met uitgeperste sap van de appels, die is net 28 dagen uit, die neem ik ook maar mee. En 2 emmers met appels pulp van 22 aug en dan nog 2 emmers met pruimen pulp van 28 aug en 1 emmer met  peren van 5 aug. Wordt een drukke week 🤣

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo de stripping run is alles eruit tot 0% of stoppen <10%?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@gerard01 je stop als het niet zinvol meer is om door te gaan, dat mag je zelf bepalen. Ik zeg dan alles er uit stoken maar zelf stop ik meestal bij 20% daarna is het meestal bij mij niet zinvol meer.

Beantwoorden
(@gerard01)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo thx, ik ben zelf gestopt wanneer de uitloop 6% is en de 4 L is ca 17% Heb nu 3 emmers met appels en 1 peer gedaan (deze apart gehouden) Morgen de laatste emmer met appel stookwijn en maandag de pruimen maar doen, deze 2 emmers die borrelen nog lekker. En ondertussen weer veel geleerd van het forum. En ik had ergens gelezen over lavastenen dus die liggen na uitkoken nu onderin de ketel.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@gerard01)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Wat krijg je eigenlijk als ik een appel stookwijn meng met peren stookwijn, heeft iemand dat wel eens gedaan? Pervados

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@gerard01 op 20L appelsap doe ik 3 L perensap en 2 K druivensuiker plus gist

Beantwoorden
Berichten: 210
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga ook eens voor de lol  peren op alcohol zetten(macareren eigelijk) en eens kijken hoe dat ruikt en smaakt

groetjes