Meldingen
Alles wissen

Appelstookwijn


dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

 
Op vraag van iemand hierbij mijn recept .
 
Die appelstookwijn dat was eigenlijk gewoon een test met bakkersgist omdat toen op het forum veel gepraat werd over bakkers gist.
 
Om niet te veel appelsap te verspillen had ik er 3 liter suikerwater bij gedaan, ik dacht toen als hij niet goed is verstook ik hem tot neutrale alcohol.
 
Hierbij het recept.
 
 
3 liter appelsap ( niet gekookt).
3 liter water
2 kg kristal suiker
1 kg druivensuiker
geen toevoegingen ( zuur, ea)
 
heeft ongeveer 1 maand gestaan, dan overgeheveld in andere fles toen was sg 1040 temp 24 ° C.
alcohol gemeten met vinometer was 22 % Vol ( ik weet niet of dit juist was lijkt mij veel met bakkers gist).
Heeft nog een maand gestaan in kelder om te klaren dan 2 * verstookt.
 
De gist was een zakje droge bakkers gist van oetker 7 gram, gemaakt met een giststarter, recept vindt je hier op het forum.
Die 2kg suiker had ik opgelost in het water en gekookt zoals bij de suikerwijn, de druivensuiker heb ik er zo bij gekipt vlak voor de gist.
 begin sg heb ik niet gemeten.
 
grts.
Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

idd 22% is onmogelijk met bakkersgist, 14% max als ik me niet vergis en boven de 10% boet je in de smaak

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Die calvados, ik zeg daar calvados tegen omdat onlangs iemand tegen mij gezegd had dat is genen calvados.

ik heb hem al laten proeven door een paar mensen, de beoordelingen zijn  goed, onlangs heeft er iemand tegen mij gezegd dat hij niet genoeg naar appels proefde.

dat zal komen omdat er den helft suikerwater bij gedaan is.

ik ga een van deze nog enen maken met puur appelsap ( misschien is hij nog beter), dan kan ik vergelijken tussen de twee, zelfde werkwijze met wat minder suiker omdat mijne rest SG nogal hoog was, en ik nu zonder water ga werken, ik denk dat ik 2 kg druivensuiker ga nemen.

misschien ga ik wel n'en wijngist gebruiken voor een betere smaak te krijgen, ik weet nog niet zeker omdat de resultaten meevallen.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Calvados is een streekgebonden product en ik dacht ook dat calvados met wilde vergisting te werk gaat. Maarja ik zou het ook calvados noemen of Falvados alsin fake calvados

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat het streekgebonden is geldt voor veel van onze brouwsels en stooksels. Daar trek ik mij niets van aan. 

 

Calvados is in ieder geval gerijpt op hout en bij de vergisting wordt geen water en suiker gebruikt. Dat wij soms suiker gebruiken zorgt in ieder geval voor een hogere opbrengst. Te veel is niet lekker, dat maakt het scherp van smaak. Maar ook daar kan je doormiddel van laten rijpen overheen komen.

 

Gestookte vergiste appels zonder verdere rijping noem ik altijd Eau de vie.

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kopen persen en gisten maar!

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

....@ Kapisjon....

Voor een hobby begint het verdacht veel op werken te lijken (SMILE !).

grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De volgende keer dat ik 25 liter appelsap laat vergisten, wil ik er calvados van maken, dus ook de calvados laten rijpen op eiken chips.

Ik blijf er wel 2 kg suiker bijdoen om idd meer alcohol te verkrijgen bij de vergisting wat zich vertaald bij het stoken en het op sterkte brengen van de calvados, waardoor de uiteindelijke opbrengst wat meer zal zijn.

Op dit moment heb ik een (gekochte) fles calvados staan waardoor ik van tevoren een beetje weet of het een drankje is die mij zal bevallen en ook om te vergelijken met mijn eigen stooksel.

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Valt mee !

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Bij het maken van appelwijn snij ik de appels in vieren. Geen gedoe met schillen, klokhuis verwijderen of raspen. De appelkwarten kook ik een minuut of 5, dan met de aardappelstamper er door laten afkoelen en pectine enzym erbij. Dat koken heeft als bijkomend voordeel dat alle ongenode gasten het loodje leggen. Dus (val)appels met bruine plekken, geen probleem.

Na een dag pers ik ze. De pers heb ik zelf gemaakt van eiken planken, die ik nog had liggen en een oude autokrik. Werkt perfect. De perszak heb ik bij brouwmarkt gekocht en was veruit het duurste onderdeel ervan.

Vroeger schilde en verwijderde ik de klokhuizen ook. Mega veel werk! Hoeft dus echt niet.

De methode van Chris (de appels een paar weken in water laten staan) lijkt me ook wel wat, maar heb ik zelf nog nooit toegepast.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob ik laat ze in een klein beetje water staan ik snij ze ook in stukken en maal ze met een mixer op het boormachine fijn(mixer is een stuk beton ijzer die onder in een T eindigt.en dan laat ik het een tijdje staan voor ik er gist bij gooi.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?