Meldingen
Alles wissen

[Opgelost] Basis Alcohol van graan


Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo. Ik ben mij steeds meer aan het verdiepen in deze mooie hobby. Op het gebied granen zie ik door de bomen het bos niet meer.

 Bedoeling is om een basisalcohol te maken van graan ipv kristalsuiker. Voor het maceren, gin etc.

Nu zijn tarwe gerst rogge en haver goed verkrijgbaar. Wat zijn de specifieke smaak eigenschappen per soort?

Welk soort is het beste toe te passen voor het maken van een basisalcohol? 

Als ik bijvoorbeeld gelijktijdig rogge en gerst mout, kan dit gelijktijdig of duurt het ontkiemen bij de ene soort langer dan de andere?

Beantwoorden
18 reacties
1 Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220
Geplaatst door: @stefanjo

Hallo. Ik ben mij steeds meer aan het verdiepen in deze mooie hobby. Op het gebied granen zie ik door de bomen het bos niet meer.

 Bedoeling is om een basisalcohol te maken van graan ipv kristalsuiker. Voor het maceren, gin etc.

Nu zijn tarwe gerst rogge en haver goed verkrijgbaar. Wat zijn de specifieke smaak eigenschappen per soort?

Welk soort is het beste toe te passen voor het maken van een basisalcohol? 

Als ik bijvoorbeeld gelijktijdig rogge en gerst mout, kan dit gelijktijdig of duurt het ontkiemen bij de ene soort langer dan de andere?

 

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Aangezien de tekst nagenoeg niet leesbaar is, een nieuwe poging.

Ik wil een basis alcohol maken van graan en daar heb ik een paar vragen over.

Wat zijn de specifieke smaakeigenschappen van  gerst,tarwe,haver en rogge?

Welk soort is het meest geschikt voor het vergisten?

Is de mout goed te bewaren zodat ik vooruit kan werken?

Beantwoorden
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo verschil zit er in koolhydraten gehalten tussen de granen wat ook weer iets scheeld in opbrengst. .

 
Granen hebben verschillende smaken ook door hoeveelheid vezels stoffen aanwezig . Rogge is zwaar en warm . Haver is lichter in smaak . Gerst weer wat zuurder en scherper. 
 
Vaak worden combinaties gebruikt om een bepaald profiel te krijgen.  
 
Men maakt vaak de denkfout dat een alcohol geheel smaakloos is of moet zijn maar vaak is de hint van de alcohol juist wat de betere rondere smaken creëert .
 
Immers suikeralcohol maakt drank vaak toch arm of scherp in karakter .
Op 95 % stook je altijd nog iets mee in de 5% rest je moet dus ook altijd meerdere keren overhalen om zo en zacht mogelijk product te krijgen.
Des ondanks zal de manier van stoken en basis product dus ook karakter bepalen.
 
Je hoeft dus niet perse 95% alcohol te hebben ook bij lager percentage kan jou alcohol smaak arm zijn maar ook met zachter karakter.
 
Wil je voor iets wolligere warme smaak vorming kun je bijv. 
combinatie van gerst rogge tarwe gebruiken. 
Wil je zeer weinig achtergrond zal gerst tarwe combinatie gebruiken .
Meer zoetige achtergrond vind je bij gebruik van combinatie met mais.
Des te vaker je overhaalt des te minder achtergrond er is .
( Dit geld voor eigenlijk elk type ketel . Met kolom score je hoger percentage maar of je nu suiker , graan of fruit gebruikt enkele ppm maken al verschil in karakter )
 
Als voorbeeld ook een jenever ,gin of graan brandewijn gestookt zonder kruiden is als een basis alcohol te gebruiken .
 
Je kunt vol mout gaan maar ook mout in combinatie met een of meerdere granen . 
Vol mout zal een andere textuur geven aan karakter .
 
Een simpele gerste mout met tarwe ( verhouding 1:10) zal bij 2 a 3 x overhalen ( al na gelang kunnen van ketel ) een bij 88 - 90 % al een zachte basis alcohol kunnen geven voor diverse likeuren .
Let wel op dat de keuze daarnaast van manier van maïschen en gist ook invloed heb op smaak .
 
De hoeveelheid van aanwezige koolhydraten / zetmeet heeft invloed op opbrengst . Maar ook daarin vind je verschil in wat is graan kwaliteit.
Ook de keuze van 2 of 6 rijig graan maakt uit in zetmeel en eiwit gehalte .
.
 
 
 
 
 
Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert

 

Ook namens mij bedankt voor deze uitleg. 

Ik wil dadelijk ook proberen om basis alcohol te maken voor likeuren.(eerst een Whisky als de schrootmolen binnen is;) ) Als ik dit lees zou ik denken aan mais, ook omdat dit vrij eenvoudig te verkrijgen is voor mij. Heb jij daar ook een basis recept voor. Want mais moet je altijd koken als ik het goed heb begrepen? 

Ik verwacht dan iets in de richting van 80 % gekookte mais en 20% diasratisch mout maar dan kan ik natuurlijk geheel naast zitten. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@nafets je kunt voor 80% mais gaan maar over het algemeen krijg je een flauwe smaak.

Je kunt dan beter 50% mais en 20 % diastatisch gerstemout. En 30 % rogge of tarwe . ( Rogge geeft meer body)

En als je zelf een molen hebt kun je gebroken mais maken . 

Dat werkt beter dan mais vlokken of ook haver vlokken.  

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert

maar als je de alcohol voor likeur wil gebruiken (marcheren) is dan een zo een flauw mogelijke alcohol niet beter?

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@nafets ik dat bepaalde likeuren juist een graansmaakje moeten hebben

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@stefanjo

 

Het zal ook wel een kwestie van smaak zijn. 

Iig een bedankt voor het staten van dit topic, er is bij mij een molen om de hoek met mais, gerst, tarwe en haver.

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@nafets. Ik moet een eindje tuffen naar kropswolde. Ik had een locale Brouwer gevraagd maar die werkt alleen met kant en klaar mout.

Hij zei dat het eesten nogal precies komt. Daar zoek ik nog een goede oplossing voor.

Al met al kon het niet uit er zoveel tijd en energie in te stoppen.

Precies de reden om het tegendeel bte bewijzen

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@stefanjo

Ik heb ook kant en klare mout besteld. Misschien dat ik ooit zelf nog ga mouten, maar voorlopig denk ik daar nog niet over na. 

1621963739-brouwland.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@nafets wanneer je een maceraat maakt met fragiele smaken kan het wezen dat je zo arm mogelijke alcohol moet gebruiken maar het kan ook de smaak juist door het contrast of door een specifieke toon een boost geven . Neem de Kruiden bitters daarvan zijn meerdere  juist een warme ondertoon gebruiken van gebruiken .

Zo kunnen exotische en fruit likeuren  ook met een brandewijn op basis van druiven  of een citrus juist een boest kruigen . 

Beantwoorden
NaFets
(@nafets)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert

 

Ook bedankt weer voor dit antwoord, ik leer een hoop van jou, Nick en andere. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vers groenmout en zuurmout is maar enkele dagen houdbaar . Geeest kun je het mist goed verpakt vrij lang bewaren . Men zegt soms wel meer dan een jaar maar zo vers mogelijk verwerken geeft altijd een mooier product .

(Pas wel op voor mijt en graanklander. )

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Duidelijke uitleg, ik ga gewoon wat dingen proberen en testen. Alleen het eesten is nog een beetje een vraagstuk voor mij. Ik zat te denken om een houten bak te maken met horregaas ertussen. En daaronder een elektrisch kacheltje die erdoor, of onderdoor en overheen blaast.

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb dit probleem ook.  Ik heb nu veschillende keren tarwe laten kiemen en gedroogd (geeest) op de verwarming.  Nu dat met dit mooie weer niet meer gaat zet ik mijn ventilator in de zon met een bak erop.  Horregaas erin en 2 kg gekiemde gerst.  Werkt super. 

1622478509-eesten.jpg
Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn probleem is alleen dat ik de worteltjes en kiempjes er niet af krijg...

Beantwoorden
2 Reacties
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@johnny als je een frame maakt en horregaas prop spant, gaat het er dan af als je het schud, of zeeft?

Met kleine beetjes per keer?

Ik waag mij er nog niet aan.. ik ga eerst kant en klaar mout proberen,en kijken of ik het zetmeel omzetten onder de knie kan krijgen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stefanjo gewoon een laag groenmout  uit spreiden op plaat of geperforeerde plaat en met ventilatie drogen .  Steeds even met harkje erdoor .

Maar let wel op temperatuur .  Warmte bepaald ook of er diastatisch vermogen is of niet. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?