Turbogist is echt ideaal voor het maken van een schone alcohol, gewoon om goedkope wodka van te maken of om een goede basis voor een likeur te maken.
Heel simpel. Men neme een 25 liter vat en vul deze met 10 liter water, gewoon koud uit de kraan.
Vervolgens pak je een grote pan om 8 kilo suiker in 5 liter water op te lossen. Dit mag natuurlijk ook in 2 keer. Laat de suikerstroop een kwartiertje langzaam koken. De suiker veranderd dan in "invert suiker" dit is makkelijker te vergisten.
Gooi de suikerstroop in de grote emmer bij het koude water. Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.
Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt 😉
Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden) maar 18% is redelijk normaal.
Na ongveer een week is het mengsel uitgegist. Als je het direct wilt stoken hoef je het mengsel niet te klaren. Langzaam stoken voor een zo hoog mogelijk percentage schone alcohol. Distillaat verdunnen tot 40% en klaar is je basis voor likeur
Als ik alles goed begrepen heb wat ik zo hier en daar heb gelezen wordt er met dit mengsel dus geen methanol gevormd en kan ik alles gebruiken wat ik hieruit stook?
Correct, zo krijg je een basis distillaat want te gebruiken is om bijvoorbeeld vruchten in te maken of likeur te maken van diverse natuurlijke ingredienten. Denk aan sinaasappel of citroenschilletjes, koffiebonen, vanille stokjes, kruidnagelen etc.... ik verwacht dat we binnenkort steeds meer lekkere recepten kunnen terugvinden op het forum.
Wil je het heel eenvoudig houden en toch van je zelfgemaakte borrel genieten dan kun je ook een essence kopen. Dan voeg je een smaakje uit een flesje toe. Niet heel ambachtelijk maar leuk om eens mee te expirimenteren.
Je vind de essences hier http://www.stookwinkel.nl/product-categorie/essences/
Er komen er binnenkort nog meer bij.
Ik zou me houden aan de voorloop, middenloop en naloop.
Vang alles maar eens op in kleine glaasjes en ga dan proeven.
Weet haast zeker dat je de voorloop niet wilt gebruiken.
zelf destilleer ik per 3 liter, noteer dit eenmalig en weet dan wat ik bij een volgende run moet houden. Hieronder een lijstje van mij.
Mooi overzichtje zeg, inderdaad goed om het zo bij te houden.
Wat betreft die voorloop bij een sugerwash met turbogist, Â het is dus geen methanol als ik het goed begrepen heb, maar is het dan een smaakkwestie dat je dat niet wilt bewaren?
Dat heb je wel goed, Voorloop lijkt te ruiken naar nagellak. Kan ook wel kloppen. Was eens bij een destilleerderij in Duitsland waar ze de voorloop verkopen aan die industrie. Naloop krijgt denk ik de wat nare smaak door de gist of dode gistcellen. Maar die is nog wel weer te gebruiken. Mooi is natuurlijk om je stookwijn zo helder mogelijk te hebben om bijsmaak te voorkomen. Heb je klarings middelen voor die goed werken. Gistcellen klonteren aan elkaar en zakken naar de bodem. Alles moet natuurlijk wel goed uitgegist zijn.
Erg makkelijk te  distilleren met een ketel van aliexpressÂ
Ketel 🙂 Dat is eigenlijk een smartstill toch? Bedoeld voor water maar je kunt er idd ook alcohol mee distilleren.
Wat kost dat?
Ik heb er 85 euro voor betaald via aliexpress inclusief de verzendkostenÂ
Maar in Nederland vragen ze voor het zelfde aparaat 230
Mvg
ik zie dat hier turbo gist word gebruikt hoeveel bakkersgist zou hier in moeten om een mooi alcohol percentage te krijgen?
Dag Stijnar,
Bakkersgist is opzich niets mis mee, het genereert wel heel veel koolzuur. Bij het broodmaken is dat nodig om het brood luchtig te krijgen. Bij het vergisten van suiker om alcohol te maken is het overbodig.
Het gist gaat dood boven de 13% ongeveer. Sommige zeggen dat het de 10% alcohol niet eens haalt, maar ik heb er opzich goede resultaten mee behaald.
De hoeveelheid gist die je nodig hebt is niet eens zo belangrijk. Met een mespuntje zou je in theorie een heel zwembad met suikerwater kunnen laten gisten 🙂 Gist vermenigvuldigt zich namelijk heel snel.
Houd er wel rekening mee dat turbogist in staat is om puur suikerwater te vergisten. Bakkersgist kan dat niet. je zal dan extra's moeten toevoegen. Een paar geprakte bananen, een pak vruchtensap uit de supermarkt of een paar oude sneetjes brood bijvoorbeeld Het bakkersgist gaat anders niet voor je aan het werk.
In een zak turbogist dat alcoholpercentages tot boven de 20% aan kan zit alles al in en is dus geen andere voeding nodig. Dan kun je echt puur suikerwater vergisten.
Ik hoop dat je wat aan deze info hebt!
Ben
Dit helpt me zeker bedankt voor de verduidelijking
Ik heb nu mijn eerste liters suikerwater met gist staan en het begint volgens mij al leuk te borrelen. Nu vroeg ik mij af of ik bij bakkersgist ook ongeveer een week aan moest houden of dat dit anders is. alvast bedankt voor de reactie
Je merkt snel genoeg wanneer het waterslot niet meer bubbelt. Ik denk dat het na een week al wel wat rustiger is en niet meer keihard staat te bubbelen maar ik vermoed dat het na 1 weekje nog niet helemaal klaar is...
Heb je behalve suiker nog iets toegevoegd zoals ik zei? Wat sap, een banaan of wat brood of iets dergelijks?
zeker een paar boterhammen en een sinaasappel. Ik hoopte dat deze een klein beetje smaak zou los laten :D. Verder heb ik de verhoudingen aangepast op drie kg suiker. Ik wilde eerst uitproberen wat voor resultaten ik zou behalen en daarna ga ik verder op iets grotere schaal.