Meldingen
Alles wissen

Basis distillaat van suiker en Turbogist

Pagina 5 / 14

Berichten: 14
(@wodkaivan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is nu aan het gisten en ik denk dat ik dr alcohol al aardig ruik is het nu afwachten tot de mash niet meer borrelt??

Beantwoorden
Berichten: 14
(@wodkaivan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu dik 3 dagen verder een zure mash ruikend naar wijn even de alcohol dobber erin gedaan en hij staat nog op 0% is dit normaal??

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dobber heb je niets aan, is alleen voor distilaat. Je kunt nu alleen meten met een vinometer. Zodra er ook maar een klein beetje suiker in zit zal de dobber blijven drijven en 0% aangeven. Zelf in droge witte wijn kun je niets met een dobber. Werkt echt alleen in distillaat.

De Vinometer kun je hier vinden:  http://www.stookwinkel.nl/product/vinometer-tot-25/

Wat betreft de geur, dat klinkt helemaal goed 🙂

Beantwoorden
Berichten: 14
(@wodkaivan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

awh jammer nadat het een week heeft gestaan en ik geen response kreeg van iemand van het forum heb ik het door de wc gespoeld en is er nog steeds geen eerste stook gedaan:( heb gisteren (22-11-2016) een nieuw basis distilaat gemaakt ( 8kg suiker met 5 liter water ongeveer een kwatiertje gekookt 10 liter water in mijn 25 liter emmer dat samen gevoegd (goed roeren) daarna nog 10 liter water  bij gevoegd zoals op het zakje van de turbo gist stond ik dacht mischien dat er bij mijn vorige mix te weinig water in zat zodat er te veel suiker voor te weinig gist was?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel zonde, want het rook naar wijn, dus was er gisting en dus alcohol. ik had overigens direct geantwoord in dit topic.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wodkaivan,
Als je ons te weinig informatie geeft, kunnen we je ook niet helpen en is het mislukken je eigen schuld!
Hoeveel liter in totaal was je stookwijn?
Stond de stookwijn continue in een verwarmde kamer of klimaatkast tussen de 22 - 24 graden?
Waarom heb je de stookwijn niet de tijd gegeven om uit te gisten, deze moet minstens 7 tot 10 dagen gisten i.p.v. weg te gooien?
Welk soort gist heb je gebruikt?
Hoe groot is je gistvat en is deze goed afsluitbaar?

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alcohol dobber werkt daar niet bij zover ik begreep er zijn wel andere meters voor te krijgen

Ik zou lekker door laten bubbelen tot het is uit gebubbeld en er dan mee aan de gang gaan ?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kapisjon,
Alcohol meten tijdens de vergisting is zéér ongebruikelijk.
Als de gist is uitgewerkt, zakt ze naar de bodem en wordt de stookwijn helder (zacht geel van kleur)
Als je je aan het recept houdt, met AlcotecTurbogist 48, kan het gewoon niet misgaan en mag je er van uitgaan dat je stookwijn 20 % alcohol bevat

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Let wel op de houdbaarheidsdatum van de gist!

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of je meet gewoon niet en gaat gewoon stoken 🙂 je kunt het resultaat van de meting enkel ter kennisgeving aannemen, of je nu blij bent met het resultaat of niet, je doet er niets aan. na het stoken kun je wel weer je dobber gebruiken 🙂

P.s. de houdbaarheidsdatum slaat ook nergens op. gist kan mits in gesloten verpakking rustig een paar jaar over tijd zijn. net als de houdbaarheidsdatum op rijst, pure onzin.

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wodkavian ,
wat jammer dat je het hebt weggegooid!
ik heb de eerste keer ook problemen gehad , maar toen was het warmer dan 30 graden buiten...
je gisting proces kan de temperatuur ±6/8 graden verhogen en gist gaat boven de 30 graden ( eventueel ) dood ... Momenteel heb ik ook een wash met turbogist staan - kamer continue boven de 20 graden houden om het proces aan de gang te houden. nu moet ik zeggen dat ik uit veiligheid 7 kilo suiker gebruik, want de 2 keer hier voor heb ik last gehad met temp en elke keer 8 kilo suiker ... mijn wash bubbeld nog om de 20 seconden en staat nu 12 dagen ...
meten van de wash doe ik niet meer maar de laatste wash had dik meer dan 20% alcohol. 20% van 25 liter moet meer dan 5 liter gedistilleerd ( natte vinger werk , want je verliest wel wat .. ) opleveren en dat doet het ook. ik hoop dat je blijft posten en ik op tijd antwoord 🙂 stookforum is er meestal als de kippen bij met het beste advies trouwens ....

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even wat kennis over het bewaren van gist:
Twee effecten van de bewaring van korrelgist op kamertemperatuur zijn deactivering en wijziging van de biologische structuur van de gist. Deze heb je bij bewaring op lagere temperaturen ook, echter dan zijn de beide processen langzamer dan bij kamertemperatuur. Deactivering komt erop neer dat de gist zijn activiteit verliest. De gevolgen van een wijziging van de biologische structuur komen globaal neer op wijzigingen in de stofwisselingsprocessen in de gist. Dit uit zich onder meer in de productie van andere stofwisselingsproducten dan de gebruikelijke. Bewaren bij 20 ºC leidt tot versnelling van de degeneratieprocessen met (globaal) een factor 8; een houdbaarheid van 2 jaar bij -10 ºC leidt tot een houdbaarheid van 3 maanden bij kamertemperatuur. Dus: weggooien die oude gist. (of proefjes doen om mogelijke effecten vast te stellen)
P.S. Gist is een levend organisme en heeft dus niets met een pak rijst te maken

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op een goud gekleurd pak Alcotec Turbo Super Yeast 48 staat onderaan vermeld:

14% in 48 hours of 20% in 5 days (ikzelf laat het volledig uitgisten)

135 g. Net -  Best before ...........2016 (datum) + een nummer, b.v. 420301

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja, dat best before is een verplicht iets... Er staat niet dat het niet meer bruikbaar is na die tijd toch. Mijn vader heeft korrelgist van brouwmarkt al jaren in de koelkast staan en een mespuntje is voldoende om diverse fruitwijnen te laten gisten zonder ook maar een giststarter te hoeven maken. Korrelgist is natuurlijk niet te vergelijken met Turbogist dat een mengsel is en waarvan je altijd ineens de hele verpakking gebruikt.

Turbogist zit in aluminium verpakkingen waar geen zuurstof of licht doorkan. Ik neem de houdbaarheidsdatum dan ook met een flinke korrel zout (gist;) )  De zakjes van Prestige zijn overigens 2 jaar houdbaar volgens het pakje. Je maakt mij niet wijs dat die gist het dan na 2,5 jaar ineens niet meer doet.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het over de houdbaarheidsdatum gebruiken van de gist leidt tot een lager alcoholpercentage van de stookwijn, naar gelang het aantal maanden na deze datum.
Bij het stoken zal dus je opbrengst minder zijn
Veel mensen leggen meestal daar de link niet en denken vaak aan andere faktoren

Beantwoorden
Pagina 5 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?