Meldingen
Alles wissen

Basis distillaat van suiker en Turbogist

Pagina 7 / 14

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy

mijne eerste suikermasch met turbo gist is bijna klaar om gestookt te worden (recept hier gevonden).

hij heeft 4 weken staan gisten, de eerste helft 20-22 graden c° ( leefruimte, op n'en stoel), den tweede helf 22-25 graden C° ( de kleine badkamer, op n'en stoel) de gisting is traag op gang gekomen na 3 dagen 1 bubbel / seconde.   Dan naar de kelder verhuisd om natuurlijk te klaren bij 13 graden c° na 2 weken overgeheveld in andere emmer ( en afgesloten) , staat nu te wachten tot ik hem kan stoken.

als ik de wijn naar de kelder verhuisd heb had hij de waarden SG 1004, en ergens tussen de 22 en 25 % vol ( met de vinometer, kon het niet goed zien, Ik kon hem volgen tot aan de 22-23%)

Volgens de sg meting is er eigenlijk nog suiker aanwezig, is dat zo? 1004 of 10 gram suiker is dat een goede meting? 

raden julie aan om hem voor de stook nog eens over te hevelen ( zal zeker nog een week dieren)?

NB. bij de start had ik nog gene SG dobber

MVG 

Dumo

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt inderdaad nog suikers in je mash zitten en deze geven een afwijking aan het resultaat  van de vinometer.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoe meten ze dan den alcool bij n'en zoete wijn.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat ze dat doen door de eind-SG af te trekken van de start-SG net als ik doe wanneer ik bier maak. Bier heeft ook nog (meestal) onvergistbare restsuikers. 

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

bij bekend zijn begin sg kan men 250 ml wijn inkoken tot de alc er uit is daarna aanvullen met ged. water.  Sg meten en aflezen hoeveel suiker er nog over is.

Bij wijn maken ga ik er altijd van uit dat 18 gr suiker 1% alc geeft per liter.

Dus begin suiker en eindsuiker van elkaar aftrekken gedeeld door 18 is alc percentage.

Dit is met gewone wijngist weet niet hoe het is met turbogist deze geeft mischien meer alc per 18 gr suiker.

Hoop dat je hier wat aan hebt Dumo.

Op de wijnblog van Luc volders kan men veel info opdoen

Groet Ger

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is ook een methode maar je kunt er vanuit gaan dat je met turbogist een eind SG van (om en nabij) 0,990 kunt halen dus wanneer nu het SG 1,004 is dan heb je nog restsuikers. 

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt wat je zegt munckerik , maar de vraag was hoe je alc moest meten bij een zoete wijn, bij mijn weten is dit de enige methode.

Heeft iemand een andere hoor ik het graag.

Bij deze nog de link naar de webblog van Luc  Volders

http://wijnmaker.weebly.com/nederlands-start.html

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met de vinometer kom je een heel eind. Ook daar mag de wijn niet te zoet zijn maar dan kun je de boel 1 op 1 verdunnen met water en de uitslag verdubbelen ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oké, dus bij zoete wijn kun je niet simpel het eind-SG aftrekken van start-SG en dan vermenigvuldigen met 1,35 ?

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet of dat werkt,  maar kan ze wel eens samen proberen als ik er aan toe ben en dan vergelijken.

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk experimentje, hoor graag t.z.t. je bevindingen.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zal n'en keer proberen te verdunnen met gedistilleerd water 1op1 en zal iets laten weten 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik heb  1 op 1 verdunt met gedistilleerd water

SG was dan 1000 (stond ietjes onder het streepje)

Ik mat met de vinometer 11 % is dus 22 % als ik op de vinometer mag verdergaan.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik heb vorig weekeinde mijne stookwijn gestookt ( 25 liter).

Ruikt redelijk goed.

Ik had met mijne koperen ketel ( met kolom) bij den eerste stook 5 L van 65 %, en 2 liter naloop van 30 %

ik heb de dag erna mijne prut ( zoals jullie dat noemen) gemeten met mijne vino meter ik heb nog zo'n 4 % alcool gemeten is dat normaal, is volgens mij nogal hoog.

Ik ga in het weekeinde nog n'en tweede fijnstook doen om proberen een hoger % te krijgen, en nog n'en zuiverdere alcool te krijgen zonder te filteren.

MVG

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij het begin van het distilleren zal de temperatuur ongeveer 80 á 85 graden zijn, immers is de verdampingstemperatuur van alcohol 70 graden en die van water 100 graden en ligt de keteltemperatuur er ergens tussenin.

Zou er op de ketel een temperatuurmeter worden gemonteerd, dan zie je na gelang de alcohol eruit verdampt is, de temperatuur oplopen totdat de alcohol er volledig uit is en de ketel zal gaan koken..

M.a.w. is een temperatuurmeter op de ketel een goede graadmeter om de alcohol die er nog in zit, te meten.

Je hoeft dan ook niet meer te meten met een vinometer.

Beantwoorden
Pagina 7 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?