Meldingen
Alles wissen

Birdwatchers. Een neutraal alcohol recept (Wodka)

Pagina 1 / 5

Berichten: 120
Topic starter
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal.

Ik wil graag dit recept met jullie delen. De naam van het recept is "birdwatchers". Je kunt er een neutrale alcohol mee maken, ofterwel een goede wodka. Dit recept komt oorspronkelijk van een forum uit de USA, ik kwam eraan via een Nederlands forum, thuisdestilleren.

Ik deel het graag met jullie omdat je er wel destillatie-apparatuur voor nodig hebt. Maar voor veel recepten heb je toch speciale gisten, voedingszouten, etc. nodig die alleen in speciaalzaken verkocht word. Het mooie van dit recept vind ik dat je het kunt maken met spul wat in werkelijk elke buurtsuper te koop is. Ik ga uit van een recept voor 15 liter stookwijn.

Men neme :

    • 3 Kg. witte kristalsuiker

 

    • 1 citroen

 

    • 2 kleine blikjes tomatenpuree van 70 gr.

 

    • 2 zakjes bakkersgist van 7 gram

Ik ben niet zo merkentrouw, maar de tomatenpuree is van het merk anna, de bakkersgist van Dr.Oetker, de suiker van de Suikerunie. De citroen is merkloos. Te koop in werkelijk elke buurtwinkel.

Ik werk ook met vergistingsflessen, maar je kunt net zo goed een plastic emmer nemen. Verder werk ik met huishoudapparatuur.

Giet om te beginnen 5 liter koud kraanwater in je vergistingsvat. Dat is alleen maar om sneller te koelen als je later kokendhete vloeistof erbij giet, een fles kan zelfs barsten van de warmte.

Vul nu een grote soeppan voor circa 60% met water. Voeg 1,5 kilo suiker toe. Zet dit op een zacht vuurtje, en roer het regelmatig. Als het mengsel aan de kook is en alle suiker is opgelost voeg je het sap van een versgeperste halve citroen toe.

Laat dit nog minstens een kwartiertje heel zachtjes doorkoken.
Voeg dan de inhoud van een blikje tomatenpuree toe. Goed roeren totdat de puree goed door het water zit.

Kiep nu de pan leeg op de 5 liter koud water in je gistvat, en herhaal het recept.

Dan laat je alles afkoelen totdat het handwarm is.

Voeg dan de droge bakkersgist toe. Niet roeren, laat de droge gist er maar mooi bovenop drijven.
Na 12 tot 24 uur vul je dan de inhoud van je gistvat aan met handwarm water totdat je 15 liter hebt. Laat het maar lekker plonzen en spetteren bij het aanvullen, hoe meer lucht je erin brengt hoe beter.

Het citroensap zit erin om de suiker af te breken in kortere moleculen. Bovendien houdt gist van een zuur milieu. De tomatenpuree vervangt de voedingszouten die gist ook nodig heeft.

Bij kamertemperatuur is dit na +/- 3 weken helemaal uitgegist. Ik laat het altijd 4 weken staan zodat de drab op natuurlijke wijze bezinkt.

Afhevelen. Stoken.
Ik werk met een alambiek. Om er werkelijk een goede wodka van te maken haal ik dit altijd standaard dubbel over. Goed voor 3 liter wodka 40%.

Veel plezier ermee !

Beantwoorden
65 reacties
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Quirijn,

Bedankt voor het recept. Je hebt er bij vermeld dat je het verkregen hebt van het Thuisdestilleren forum. Dat is eerlijk. Maar ik vind het niet zo fijn dat je op het andere forum vermeld dat wij de kenniswisseling van hun concurrentie willen aandoen en wat jullie daar nu weer mee moeten....Dit is namelijk niet de bedoeling van dit forum. Wij wisselen natuurlijk ook kennis uit maar de bedoeling van dit forum is vooral om beginners een eerste zetje te geven in deze geweldige hobby, en om de klanten van onze winkel een stukje extra service te bieden.

Dergelijke berichtjes op het thuisdestilleren forum zetten kwaad bloed en dat is het laatste wat ik wil. Stookforum wil geen concurrentie aangaan met een ander forum. Dit heb ik de beheerder ook laten weten.

Verder ben je natuurlijk van harte welkom hier om je EIGEN kennis te delen.

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om kwaad bloed te zetten. Ik waardeer de uitwisseling van kennis die beide bieden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dan moet ik toch vaststellen dat er nu twee fora zijn met dezelfde doelstelling.

Ik vind het een goed advies om me te beperken tot mijn eigen bevindingen. Daar zal ik me in het vervolg aan houden.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi Quirijn, dan is alles opgelost. De reacties die op je bericht bij thuisdestilleren kwamen waren meteen vijandig (door andere gebruikers van dat platform) en dat is niet wat ik wil. Alles is nu ok. Ook Nick van Thuisdistilleren heeft aangegeven dat het allemaal niet zo bedoeld is geweest. Beide platformen kunnen prima naast elkaar bestaan.

Nog heel veel plezier hier in ieder geval!

Beantwoorden
Berichten: 48
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na 12 tot 24 uur vul je dan de inhoud van je gistvat aan met handwarm water totdat je 15 liter hebt. Laat het maar lekker plonzen en spetteren bij het aanvullen, hoe meer lucht je erin brengt hoe beter.

Moet je een vergistingsvat niet gesloten houden zodra het vergisten begonnen is? Als je het vat na 48 uur weer opent om nieuw water toe te voegen kunnen er toch ook allemaal bacteriën in komen?

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het zou kunnen maar probeer snel te handelen en zo min mogelijk open doen, dan waterstop ff los lucht er uit en binnen no time borrelt het slot weer.

Zelf doe ik dat regelmatig om de gist te kietelen, ff open wat fructose en het gaat weer als een malle, soms ook als hij imo te langzaam opstart of om er wat uit te halen om je stookwijn te meten.

Beantwoorden
Berichten: 22
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb dit recept nu in 25L gemaakt een maand geleden.
Begonnen met stoken vandaag en moet zeggen dat het na de 1e stook al redelijk neutraal ruikt (nog iets een tomaatje haha) maar in ieder geval een stuk neutraler dan de turbo gisten!
Mijn keteltje kan maar 5L inhoud verstoken per keer, maar kreeg er toch nog pak en beet 0.5L 94% alcohol uit.

 

Beantwoorden
Berichten: 48
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heeft het een maand geduurd voordat het uitgegist was Niels?

Beantwoorden
Berichten: 22
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja dat klopt!

Beantwoorden
Berichten: 48
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat super lang zeg! Denk dat ik maar een tweede vergistingsvat ga kopen voor een tweede (iets snellere) mash 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als ik een maand moet wachten tot het vergist is wat drink ik die maand dan,ik vind dat recept wel erg lang duren.ok als het dan iets heel speciaals word dan zou ik het er mischien voor over hebben.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 120
Topic starter
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat vooral uit de recties blijkt dat is dat de neiging op dit forum er vooral een is van snel snel, en vooral heel veel willen.

 

Ik sta niet in die traditie, vakmanschap laat zich niet haasten is meer mijn motto.

Je kunt natuurlijk ook gewoon met 4 gistemmers werken.

Elke week start je er 1.

En elke week stook je er 1.

Wat wil je nou nog meer ?

Sneller meer alcohol om tot de ontdekking te komen dat het destillaat niet te zuipen is, en dan kapitalen in geld en tijd uitgeven in de hoop dat je een slechte borrel automagisch kunt veranderen in een goeie door het over actieve kool te filteren ?

 

Ik heb de borrel die ik hier uithaal nog nooit gefilterd.

Als je geduld hebt en hem langzaam stookt is hij zelfs na eenmalige destillatie al goed drinkbaar. Ik heb de tijd, en ben een fijnproever, dus dubbel overhalen. Zodat het echt een watertje word.

 

Weg met al die turbugisten. De klaringsmiddelen. De koolfilters. Niets van dat is te koop hier in het dorp. Suiker, citroenen, tomatenpuree, en bakkersgist zijn dat wel. Dat maakt het ook nog eens goedkopen als al die snelsnelturboXL meuk die je met veel troep moet klaren en dan ook nog eens koolstoffilteren.

 

Ik ben wel benieuwd hoe ChrisV dat doet.

Als ik appelsap vergist dan duurt het ook zo lang.

Wijngist + een snufje gistvoedingszout. Krijg je een goeie obstler van. Word enkel gestookt.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vrij recent heb ik 25 liter appelsap bij de lidl gekocht + speciale Poolse appelsapgist.

Ik heb er 2 kg cristalsuiker bij gedaan, waardoor ik startte met een hoger s.g. van 1072.

Het geheel in het gistvat gedaan met waterslot + Tilt hydrometer Daarna het geheel in de klimaatkast gezet en ingesteld op excact 25 graden, zodat ik met de Tilt héél nauwkeurig op mijn smartphone het gistingsproces kon volgen.

Op de tiende dag was mijn s.g. gedaald naar 1.000 en was de appelcider rijp om over te hevelen naar een ander vat om daarna te bottelen

Op dit moment is de gebottelde appelcider + 8 gram suiker per liter aan het nagisten

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat vooral uit de reacties blijkt dat is dat de neiging op dit forum er vooral een is van snel snel, en vooral heel veel willen.

Ik sta niet in die traditie, vakmanschap laat zich niet haasten is meer mijn motto.....

 

 

Dat zou ik niet zeggen, je moet het anders zien. Hier zijn vooral veel starters en als men start wilt men snel resultaat plus het makkelijk houden zodat men ervaring opdoet (plus stash opbouwen) Wanneer de ervaring voldoende is (en de stash) word er meer naar andere dingen gekeken, zoals een whisky maken etc. Want de meesten onder ons verkiezen whisky etc voor te drinken. En dan heb je nog een deel die het doen om olie te winnen, daar is het begrijpelijk dat men gewoon veel wilt.

 

De beste manier bestaat niet, iedereen doet het hoe ze willen. En net als jou kan ik iedereen hier alleen maar bakkergist aanraden om te testen maar als men denkt een winnend team te hebben mag men heus bij hun keuze blijven...

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

JohnDoe, ik ben zo iemand die als iets naar volle tevredenheid functioneert, ik niet datgene snel zal wijzigen.

Eens ben ik begonnen met een smartstill en één 25 ltr. gistvat.

Het forum van Jan Wammes bestond in de verste verten nog niet.

Na een aantal keren stoken van 2 á 3 dagen met een 4 liter keteltje waar je na 3 runs maximaal 80 procent mee kon halen was ik het behoorlijk zat, immers moet je er bij blijven en zat ik daar van 's-morgensvroeg tot 's-avondslaat.

IK ben toen heel intensief gaan speuren op het internet en vond uiteindelijk de T500, waar ik aanvankelijk heel wantrouwend tegenover stond met hun beloofde 94%.

Hij was op dat moment alleen te koop in Engeland. Ik heb toen de stoute schoenen maar aangetrokken en de T500 besteld.

Jaren daarna ben ik op het forum van Jan Wammes terecht gekomen en heb daar mijn T500 geintroduceerd. Ik stook nu nog precies zo als in het begin.

Ik heb in die tussentijd wel veel gelezen en in praktijk gebracht. Ook ben ik, voordat Jan Wammes deze ketels is gaan inkopen zelf begonnen met het kopen van de Grainfather om bier mee te brouwen.

Haast met stoken en/of brouwen heb ik niet, immers heeft alles zijn tijd nodig.

Natuurlijk gaan er vele wegen naar Rome en zal iedereen, vooral met wat ingewikkelder recepten dat op z'n eigen manier willen uitproberen, daar is niks mis mee, zolang je je  eigen manier niet opdringt.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?