Meldingen
Alles wissen

Bourbon Mais


Berichten: 12
Topic starter
(@jurro1971)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Iemand een goede tip welke mail ik het beste kan gebruiken voor het maken van Bourbon? en waar dit te bestellen is?

Alvast bedankt.

Gr, Jörgen

Beantwoorden
47 reacties
13 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jurro1971Bourbon : Beginnen met vrij algemeen brouwmethode. nodig is 7 kg mais . Maal de mais grof. Kook de mais . voeg water toe waardoor je op +/- 30 liter komt Toevoegen 3 kilo Diastatisch zuur gerste mout + 2 kilo diastatisch roggemout. breng de temperatuur nu op 55 graden en zo houden voor een ½ uur. verhoog temperatuur dan tot 65 graden . hou ook nu ½ uur op deze temperatuur . verhoog dan temperatuur tot 72 graden hou deze nu een ½ tot 45 min aan ! Zeef alles door een zeef of kaasdoek. Spoel met water van 80 graden na om laatste suikers uit mais resten te spoelen . Breng vloeistof even aan de kook ! Dit om schimmelvorming tegen te gaan maar ook om vloeistof volume wat in te koken . Met bakkers gist maak je een giststarter. Voeg dit nu toe aan het brouwsel. Na 3 weken is dit uitgegist . hevel de vloeistof af in de still en distilleer . Overhalen tot 1/3 van de vloeistof is gewonen . Gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen . Voorloop en naloop verwijderen op juiste moment d.m.v. proeven op scherpte . verdun de opgevangen drank tot 45% -48%  en Lager de Bourbon op eiken . 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert met ongeveer hoeveel liter water van 80 graden na spoelen Robert?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@notna dat hangt ervanaf hoe makkelijk het Spoelen wil.. op de hoeveelheid boven zal ongeveer een 5 liter voldoende zijn

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@robbert ik zie geregeld dat franse mais geschikt is, geld dat voor alles waar franse mais opstaat? of zijn daar ook verschillen tussen waarbij de één beter is dan de ander?  

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@hilly ik heb jaren in France gewoond en mijn ervaring is ga met een grote boog om alles heen wat Frans is of daar is gemaakt. 😀 Maar misschien geld het niet voor de Franse mais, ik ben benieuwd naar het antwoord.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@hilly Het gaat in principe omdat het franse maïs is veelal  van hogere kwaliteit is.  Consumptie mais !

veel mais in Nederland verbouwd is voor diervoeders of "kippen mais"

Het verschil is duidelijk merkbaar in smaak en ook verwerking

Bij diverse molens in ned en België kun je goede grof gemalen op gewalde mais kopen .

Het mooiste is gebroken mais omdat daar nog meeste van de korrel ,zowel vlies en kern sanwrzig is .

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert, geweldig ik moet dus duidelijk gaan voor kwaliteit dus de Franse mais. Weer wat geleerd van je Robbert waarvoor dank. 😀

Beantwoorden
(@jurro1971)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert thanx

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jurro1971, Welkom op het forum.

Beantwoorden
(@jurro1971)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@rumo bedankt 😎

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@figaro online bij o.a. molenwinkel.nl en andere molens  vind je biologische mais voor dezelfde prijs of zelfs goedkoper  . Maar dan voor menselijke consumptie daar heb je   betere kwaliteit dan diervoer . En uiteindelijk eind product zal ook beter zijn .

En kun je ook gebroken of gemalen krijgen .

Diervoeder mais , en andere Granen  maar of ook melasse geeft altijd kans op mindere kwaliteit . Meer kans op infecties . Of graan met mijt of graanklander.

 

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@robbert okee bedankt Robert

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Jörgen, op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wil je makkelijk? Ga voor de voorbehandelde maïsvlokken, let op dat niet alle versies van maïsvlokken direct gebruikt kunnen worden.

Brouwland - 5 kg Maïsvlokken

Let op soortgelijke tekst: Omwille van het productieproces van onze vlokken, mogen deze gewoon aan de maisch toegevoegd worden. Ze moeten niet voorgekookt worden.

 

Wil je alles gaan maïschen, dus eerst koken, dan invriezen voordat je gaat maischen, meen ik dat Franse Maïs de voorkeur heeft, laatst iets gezien daarover op Whatsapp.  

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@jurro1971)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. In mijn bericht bedoelde ik natuurlijk mais in de eerste zin. Maar waar kopen jullie de mais enz?

Beantwoorden
6 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@jurro1971. Bio-brouwmaat is daar mee bezig(ja toch Erik), ik heb het ook weleens in een viswinkel webshop gekocht.

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@rumo klopt maar de molenaars hebben geen tijd (of geen zin) om mij te antwoorden en van de mouterij ook nog geen positief bericht.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@munckerik, ik weet wel dat het goed gaat komen, maar ik wilde andere ook laten weten dat je er mee bezig bent.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@munckerik goed om te weten dat je er mee bezig bent in ieder geval Erik!

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@jurro1971 Volgens mij heb ik nog een zak liggen van 25kg. Ik zal straks even kijken welk merk dit is en staat vast ook wel een artikelnummer op. Hiermee lijkt het me dat je zo gevonden krijgt waar je dit kunt kopen. 

Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

Heb hem gevonden. Is van Havens. Blijkbaar druivenmais maar ik gebruik hem graag😅

1615406746-20210310_210129.jpg
Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik laat de maïs uit Roemenië komen is heerlijk zoet en bio,

Beantwoorden
2 Reacties
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@chriswisky     laten ze wat doorsturen naar mij Chris 😜

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@paolo en mij.. 😉

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb zaterdag 4 kg aan Marcel gegeven was tot meel gemalen.die maïs van hier wordt gebruikt voor vee in Roemenië word het ook gebruikt voor polenta wat de mensen zelf eten.je proeft het verschil heel goed tegenover de maïs van hier,maar ik weet niet of de maïs voor popcorn zoet is.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo stookvrienden.

Ik zit Nu in Frankrijk, waar zou ik de rode Franse Mais kunnen kopen?

Cheers, @ndré🥃😎

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo stookvrienden.

Ik zit Nu in Frankrijk, waar zou ik de rode Franse Mais kunnen kopen?

Cheers, @ndré🥃😎

Beantwoorden
7 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@ndre ik denk dat je even moet rond vragen andre.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@murmillo 

ben gisteren aangekomen in Zuid Frankrijk, ik zal hier dan maar eens inderdaad rondvragen ☀️☀️.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ndre het meeste  Nederlands consumtiemais komt uit Frankrijk . Je kunt het franse maïs bij de meeste molenaars in Nederland kopen. . het mais wat in Nederland van het veld komt gaat voor het grootste deel voor veevoer .

https://broodsmakelijk.nl/adres/molenwinkel

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@robbert 

Dus het beste is om het niet allemaal mee te slepen uit Frankrijk 😁.
Zodra ik weer in Nederland ben zal ik eens bij een of andere molenaar informeren. 
Bedankt voor de tip.

groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ndre inderdaad het heeft geen zin om het mee te nemen . Als je gewoon bij een ambachtelijke molen gaat vragen om ongemalen of grof gemalen mais voor de " brood bal hobbie " heb je goeie franse mais .

De mais bij welkoop of fourage en dergeljke is het veevoer mais .

Op de site www.Demolenwinkel.nl kun je het zelfs online bestellen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@ndre fijne vakantie! Ik zou ook wel een berg van die mais willen;)

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@murmillo 

het word nog druk bij de Nederlandse molens.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Is bio mais om popcorn te maken ook goed/zoet genoeg ?

Dat zie ik namelijk veel aangeboden worden

Beantwoorden
9 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@haak echte popcorn mais is harder en kleinere korrel dan mais voor b.v. brood . Minder geschikt .

Wat hier in Nederland groeit is voornamelijk alleen geschikt voor veevoer. 

Het is niet moeilijker dan gewoon op de molen mais te kopen . Je kunt gewoon vragen grof of gemalen . 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

gaan we doen !

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@haak voor een goede bourbon , whiskey , whisky , jenever ,vodka , brandewijn is gewoon van belang om goede ingrediënten te gebruiken.  Gebruik je troep krijg je bagger ! Dus gewoon  nooit diervoer als kippen mais , kippen graan , paardevoer mixen en eindproducten als roggebrood gebruiken .

Tenzij je een ernstige smaak beperking hebt zal je zeker verschil  merken .

En goedkoop en goedkoopst is altijd inleveren op kwaliteit 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

okay Tovenaar uit het hoge noorden 

we zullen de wijze lessen uitvoeren .Alleen zijn spullen bij ons in het “Westen” wel eens lastig te vinden

En stook ik pas een jaar dus wil ik veel oefenen met de ketel voor weinige geld ….maar maakt niet zoveel uit 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@haak .  

Of je nu met een ketel van een snelkookpan of boiler gemaakt of  zo een t500 hobby ding of een professionele ketel of zelfs een stenen tajine  gebruikt dat is alleen maar het  gereedschap .
Het is een  beetje vaardigheid en goede grondstoffen die de drank maakt . 
 
En tegenwoordig zijn er bedrijven als Pit& pit . Molenwinkel online die prima producten leveren .
 
En voor de mensen die zelf nog niet mouten zijn er vast ook online winkels te vinden neem ik aan . 
Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

Geld in Ketel stoppen vind ik niet zo probleem. blijven aardig de waarde houden 

maar ik had me nog niet zo in de grondstoffen verdiept .maar dat valt ook wel mee 

Is ook een kwestie van zoeken en weten wat je nodig hebt.

Heb nu ook een 50 liter maisch pan gescoord op MP dus maischen wordt handiger 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@haak fijn zo n grote pan. Scheelt veel frustratie.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@murmillo 
idd minder knoeien en koelt ook sneller af aan het eind 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@haak ook een ketel of maispam hoeft ook niet zo duur te zijn . Met wat huisvlijt en paar centen kun je goed werkende ketel in elkaar zetten . 

En met een goede roerstok en pan gaat maïschen net zo snel en soms ook beter dan met die electronica gestuurde dingen . Zeker wanneer je geen honderd liters of meer maakt is dat prima te doen . En gaat even snel uiteindelijk . Tja luiheid vraagt om een automaat maar dan nog . Wanneer je handmatig werkt heb je ook meer overzicht in wat er gebeurd , kun je sneller anticiperen op wanneer iets anders gaat dan bedoeling is. 

Een beetje routine opbouwen en wat vaardigheid  en met weinig kun je mooiste dingen maken.

En gelukkig hebben we door het hele land en ook in België nog veel ambachtelijk werkende graanmolens staan met hele goede producten . 

En als je beetje ruimte hebt is mouten en maischen thuis prima te doen .

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ruimte zat !! Tijd niet ..😢

pan is oud pannetje uit het leger .overgenomen van een bierbrouwer 

maar op de gasbrander van de ketel moet het lukken 

ik dacht liever te groot als te klein 

koelt ook sneller af

 

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@haak haha zo kocht ik ooit een pan van een oud slager. Blijkt hij 125 liter te zijn..... lol.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@murmillo 

dat is een badkuip 🤣

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?