Hallo,
ik heb een 100 liter appelsap
wil die in 2 x maken
1 x met suiker 1 xnaturel om te kijken wat het verschil in smaak is
Wil 20/25 liter met 2 kg suiker/druivensuiker maken
Hoeveel suiker zou er in kunnen zonder de smaak aan te tasten .
het is wel een experiment om van te leren maar wil wat aan over houden
tweede vraag suiker of druivensuiker of maak dat niet uit
Wat is je SG van je appelsap?
Gepost door: @haak
tweede vraag suiker of druivensuiker of maak dat niet uit
hoy,
Ik denk dat dat geen probleem mag zijn.
Ik werk de laatste tijd meer en meer met druivensuiker, zeker voor mijn fruitwijnen.
Ik kan er nu gemakkelijker aankomen dan vroeger in zakken van 25 kg.
mijn laatste suikerwijnen ( sugarwash) waren zelfs met druivensuiker, lost gemakkelijk op, vergist goed.
Ik werk al zo graag met druivensuiker.
groetjes
Dumo
en het was zoals Rumo hieronder schrijft
sorry, moet hierboven zijn
De emmers komen leeg dus ik wil van de week met de calvados beginnen
25 liter en 2 kg suiker in 30 liter gistemmer
zou dat gaan ? Of ben ik dan de hele dag aan het dweilen?
Volgende vraag
sap staat nu buiten
gaat in het vat in huis en dan als de sap boven de 20 graden de gist erin of moet ik het eerst opwarmen/koken?
Ik ken champagnegist als een die dwars door alles heen gist. De beschijving van deze gist geeft echter aan dat ie gevoelig is, de temperatuur van hydrateren moet niet meer dan 2 graden verschillen met de temperatuur van de most.
Zet alles binnen, 20 graden is kamertemperatuur. Dus op tijd binnen zetten. Ik strooide eerst alleen korrelgist. Nu gebruik ik een gistactivator. Doel is dat het zo snel mogelijk de most overneemt voordat bacteriën en wilde gisten dat kunnen doen.
Mijn ervaring is dat sap koken negatief uitpakt voor de smaak van de wijn (cider) Weet niet of dat ook geldt voor het stoken.
groeten Catnip
Ah, je hebt dus flessen sap. Mooi in de fles laten totdat het 20 graden is. Ga je nou suiker of dextrose gebruiken? In het geval van suiker zal ik dit wel inverteren. Klein klusje is dat. Door alleen suiker toe te voegen zal je meer alcohol krijgen maar ook een verdunde smaak. Dextrose vergist vrij neutraal. Maar daar mag je zelf achter komen
groeten Catnip
Ben nu de appelsap met suiker aan het stoken
2.5 kristal op 25 liter appelsap
begin wat lastig ,maar na Robbert tip over de natte lap om de brug ,is niet alleen het Alcohol % omhoog maar stook ik ook veel rustiger
denk alleen dat de meter wat afwijkt onder de 80/82 gebeurt er niks
is ongeveer 40 liter stookwijn ingegaan.En er is nu bijna 9 liter rond de 80% en de pijp druppelt rustig verder
reukt zoet ,smaakt Zoet met pit zoon van 15 wou een slok van de eerste liter nemen....
denk toch iets te veel suiker .... weer wat geleerd
Hoi.
Je hebt dus resultaat. Mijn appelsap 23 liter vergist en zonder suiker en rustig gestookt. Heb na verdunning 5.2 liter van 40% over gehouden. Dit op walnootdoppen gezet en is een heerlijk zacht drankje aan het worden! Waar laat jij hem op rijpen?
Ik denk op verschillende dingen
walnoot,eik en appelhout
gewoon kijken wat het lekkerste is
ben benieuwd
maar moet het niet eerst op hout en dan verdunnen?