Meldingen
Alles wissen

Calvados vragen


Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo,

ik heb een 100 liter appelsap

wil die in 2 x maken 

1 x met suiker 1 xnaturel om te kijken wat het verschil in smaak is

Wil 20/25 liter met 2 kg suiker/druivensuiker maken

Hoeveel suiker zou er in kunnen zonder de smaak aan te tasten .

het is wel een experiment om van te leren maar wil wat aan over houden

tweede vraag suiker of druivensuiker of maak dat niet uit 

 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
38 reacties
Berichten: 1867
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat is je SG van je appelsap?

Beantwoorden
2 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@rumo

pff daar vraag je me wat .zal ik eerst moeten checken 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak. Ik heb het zelf aangezoet met suiker tot een SG van 1075, dan zou je stookwijn uit moeten komen op ongeveer 10%.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gepost door: @haak

tweede vraag suiker of druivensuiker of maak dat niet uit 

 

 

hoy, 

Ik denk dat dat geen probleem mag zijn.

Ik werk de laatste tijd meer en meer met druivensuiker, zeker voor mijn fruitwijnen.

Ik kan er nu gemakkelijker aankomen dan vroeger in zakken van 25 kg.

mijn laatste suikerwijnen ( sugarwash) waren zelfs met druivensuiker, lost gemakkelijk op, vergist goed.

Ik werk al zo graag met druivensuiker.

groetjes

Dumo

 

Beantwoorden
13 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@dumo

maar waarom?

ik neem aan de smaak ? Of..

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak. Druivensuiker vergist makkelijker dus de smaak zou beter moeten zijn. Maar in de winkel is het wel 10x duurder, en of je dat er aan af proef weet ik niet.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

 @rumo

 

nou 10 x duurder is wat overdreven 

2 a 3 x lijkt me meer in de buurt komen 

dus lijkt het me waard om te proberen 

nu nog ff de SG bepalen 😀 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak. Ja, iets overdreven maar het was uit een bio winkel. Die zakken van 25kg die ze voor veevoer gebruiken zijn een stuk goedkoper.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@rumo

okay ik had ff snel gegoogled 

zag 25 kg voor 35 euro (bij een viswinkel dat wel)

leek me niet echt duur

Bedankt voor je tips !

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak. Voor dat varkensvoer moet je soms wel minimaal 100kg afnemen, dan heb je de eerst weken wel genoeg voorraad 😆

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@rumo

 

viel mee 25 kg

dat is toch niet veel

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@figaro

Dat is niet duur

moeite waard om te proberen 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@figaro nou, ik keek net even op die link, en het kost nu al €49 😵... Dat is een flinke prijsstijging in anderhalf jaar.

Beantwoorden
(@figaro)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 124

@stephan jesus nou dat is niet normaal en ik moet binnenkort weer bestellen ,ik ga proberen goedkoper adres te vinden.

Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@haak

Ik gebruik het vooral omdat het gemakkelijker oplost, en je moet niet inverteren.

Ik kan eigenlijk niet zeggen of het beter smaakt, ik, maar ik ben gene wijnkenner,  smaak het verschil niet.

Ik ben in den beginne, begonnen met de wijnen die ik wou bottelen om te drinken ( omdat ik ook dacht dat het beter smaakt, ik denk dat eigenlijk nu ook nog), maar toen moest ik het nog halen bij de drogist in kilo verpakkingen, en het was zoals Rumo hieronder  schrijft toen vrij duur.

Ik kan momenteel gemakkelijker druivensuiker in 25 kg verpakking krijgen dan kristalsuiker, voor kristalsuiker moet ik via n'en bakker gaan.

Druivensuiker is wel zuiverder ( onreinheden) als kristal suiker.

Groetjes

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@dumo door suiker toe te voegen die je altijd concessies aan smaak .

Een begin SG van 1040 is al acceptabel genoeg . Eventueel kun je van te voren indampen waardoor sg wat omhoog gaat . 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Gepost door: @dumo

en het was zoals Rumo hieronder  schrijft

sorry, moet hierboven zijn

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De emmers komen leeg dus ik wil van de week met de calvados beginnen

 

25 liter en 2 kg suiker in 30 liter gistemmer

zou dat gaan ? Of ben ik dan de hele dag aan het dweilen?

Beantwoorden
2 Reacties
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@haak toedekken met een lap, zodat er niks bij kan komen. Na 3 a 4 dagen dek je af met deksel en waterslot. Dan is het heftigste vaak wel voorbij.  Nb. Zorg wel voor gist die gelijk zn werk doet. Startertje maken of gistactivator gebruiken dus.

 

groeten Catnip

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@catnip

https://www.stookwinkel.nl/product/kitzinger-reinhefe-champagne-champagner-edelgist-5-g/

 

deze gaat erin

die moet het in ze eentje toch wel redden in de appelsap?

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Volgende vraag

sap staat nu buiten

gaat in het vat in huis en dan als de sap boven de 20 graden de gist erin of moet ik het eerst opwarmen/koken?

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ken champagnegist als een die dwars door alles heen gist. De beschijving van deze gist geeft echter aan dat ie gevoelig is,  de temperatuur van hydrateren moet niet meer dan 2 graden verschillen met de temperatuur van de most.

Zet alles binnen, 20 graden is kamertemperatuur. Dus op tijd binnen zetten. Ik strooide eerst alleen korrelgist. Nu gebruik ik een gistactivator. Doel is dat het zo snel mogelijk de most overneemt voordat bacteriën en wilde gisten dat kunnen doen.

Mijn ervaring is dat sap koken negatief uitpakt  voor de smaak van de wijn (cider) Weet niet of dat ook geldt voor het stoken.

groeten Catnip

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@catnip

 

dus in de flessen laten zitten

als die dan 20 graden zijn dan pas in het vat zo blijft het langste schoon en misschien 5  liter warmen om de suiker in op te lossen ,in het vat ,roeren en dan gist erbij 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ah, je hebt dus flessen sap. Mooi in de fles laten totdat het 20 graden is. Ga je nou suiker of dextrose gebruiken? In het geval van suiker zal ik dit wel inverteren. Klein klusje is dat.  Door alleen suiker  toe te voegen zal je meer alcohol krijgen maar ook een verdunde smaak. Dextrose vergist vrij neutraal. Maar daar mag je zelf achter komen 

groeten Catnip

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

 

denk dextrose 

ga er zeker achterkomen 

vergist eerst met dextrose en dan zonder om te proeven wat het verschil

geloof iedereen maar wil het zelf(wiel) uitvinden 

 

bedankt voor je tips

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben nu de appelsap met suiker aan het stoken

2.5 kristal op 25 liter appelsap

begin wat lastig ,maar na Robbert tip over de natte lap om de brug ,is niet alleen het Alcohol % omhoog maar stook ik ook veel rustiger 

denk alleen dat de meter wat afwijkt onder de 80/82 gebeurt er niks

is ongeveer 40 liter stookwijn ingegaan.En er is nu bijna 9 liter rond de 80% en de pijp druppelt rustig verder

reukt zoet ,smaakt Zoet met pit zoon van 15 wou een slok van de eerste liter nemen....

denk toch iets te veel suiker .... weer wat geleerd 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi.

Je hebt dus resultaat. Mijn appelsap 23 liter vergist en zonder suiker en rustig gestookt. Heb na verdunning 5.2 liter van 40% over gehouden. Dit op walnootdoppen gezet en is een heerlijk zacht drankje aan het worden! Waar laat jij hem op rijpen?

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik denk op verschillende dingen 

walnoot,eik en appelhout

gewoon kijken wat het lekkerste is

ben benieuwd

maar moet het niet eerst op hout en dan verdunnen?

Beantwoorden
9 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2711

@haak nee, ongeveer 46% dan op hout en weg zetten ...

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@baukrrhh

En waarom op 46% en niet precies 40 of vind je dat gewoon lekker 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2711

@haak nee heeft met het hout te maken en de smaken. Maar je kan rustig beginnen met 40%

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@baukrrhh

nu maak je mijn nieuwsgierig!

is 46 % beter voor de smaak of is dat jouw persoonlijke voorkeur

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2711

@haak elk soort hout heeft zijn perfecte % om te rijpen. Runo heeft het hieronder uitgelegd!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak, met welk alcohol percentage je de drank op hout(of vruchten) laat rijpen is aan jou. Bij verschillende percentages komen meer of andere smaken vrij. De laatste tijd heb ik een aantal maal op drink sterkte laten rijpen. Ik kan dan tussen door proeven hoever de smaak ontwikkeld is.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@rumo

okay dus het is geen ijzeren wet

 

vind het verdunnen en op smaak brengen ook veel logischer omdat je dan kunt proeven

klinkt logisch ga ik doen 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@haak, er is geen percentage dat voor iedereen en alles goed is. Er zijn distilleerderijen die zich onderscheiden door een bepaalde percentage aan te houden, maar het kan ook een economische reden hebben. Bij een hoger percentage kan er meer in een vat(minder vaten en opslag).  Er zijn tabellen bij welke percentages je het meest of het snelst stoffen uit een product(graan, fruit, kruiden) kan halen. Ik zelf gebruik deze niet het is dan ook iedere keer weer een verassing wat ik aan tref. Iets hoger dan drink sterkte is wel handig, dan kan je nog verdunnen als de smaak te sterk of overheersend  is.

Lang verhaal he , kort verhaal 46% is dus prima 😆   

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@rumo

Okay bedankt voor de uitleg

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?