Medestokers, allereerst een welgemeende goeiedag aan allen 😉
Na wat gepruld te hebben met neutrale alcohol uit suiker, dacht ik dat het tijd was om fruit te gaan vergisten. Ik wou de eerste keer appelen gebruiken. Zo gezegd zo gedaan, na vergisting en persen enzo toch 2 5l-vergistingsflessen gevuld met "appelwijn". Ik had dus een goeie 9 liter van ongeveer 5%. 1 fles wou ik laten klaren om daar dan effectief cider van te maken, de andere wilde ik verstoken en laten rijpen tot calvados. Met dat laatste was ik vandaag aan de slag gegaan.
Â
Maar nu: Ik heb ongeveer 4 liter gedistilleerd, maar de opbrengst is zo laag dat ik denk dat er ergens iets mis gelopen moet zijn, ik heb er 25cl van 45% uitgehaald... Dit zou zelfs nog eens gestookt moeten worden dus dan schiet er helemaal niks meer over om calvados van te maken.
Â
Iemand ervaring met cider verstoken? Graag hoor ik van jullie.
Â
Met vriendelijke groeten
Presto
Misschien dat het niet helemaal duidelijk is wat RuMo bedoelt en ik heb ook nog een vraagje.
Â
4000 ml van 5% = 200 ml alcohol.
250 ml van 45% = 112.5 ml alcohol
Â
Je hebt dus ruwweg de helft overgehouden.
Maar bij een enkele stook ben je van 5% naar 45% gegaan, wat voor type ketel heb je gebruikt? Ik ga uit van een reflux kolom of je bent erg vroeg gestopt met opvangen.Â
Tijdens de eerste overhaal (of eigenlijk tot de laatste) met een Alambiek-achtige vang je alles op, doorgaan tot het destillaat wat eruit komt 0% is. Dat kan een reden zijn.
Â
Ik lees aandachtig mee, hier staat ook wat klaar.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen ervaring met calvados heb, net als Coebergh kan ik het niet luchten. Zelfde reden, keertje goed ziek van geworden.
Robbie aangezien jij een grote hoeveelheid hebt staan, is het misschien handig om eens te zoeken of je kunt vinden of je het rustig of juist hard moet stoken voor de appel smaak. Ook weet ik niet of je de houtsoort al in gedachte hebt maar die doet veel voor een drank en is dus ook belangrijk.
Jammer dat het maar zo’n beetje heeft opgebracht Presto. ‘T is zo lekker Calvados.  Theoretisch zou je met 4 liter op 0,44liter van 45% kunnen komen. Maar ja dat haalt toch niemand. De 100liter appel/peer die ik laatst gestookt heb met een aanvangs SG 1044 en een ruime 5% heeft mij ook de theoretische 10,8 liter van 46% niet gebracht. Maar na 2 en half keer stoken wel een heerlijke zachte kleine 6liter 46% Calvados met een peren onder toontje. Dat jij dat niet lekker vindt Alchemist.
Rsutig stoken is is hie ze het op de balkan doen.. ik ook
In appels zit ongeveer 10 % suiker, dus die 5 % alcohol in de wijn is niet vreemd.
Maar de opbrengst van je stook is wel erg laag: dat moet beter kunnen.