Meldingen
Alles wissen

Dumo’s Mais whiskey, maïs methode.

Pagina 1 / 2

dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

 

Zoals eerder beloofd ben Ik er eindelijk aan toe gekomen om, iets neer te schrijven.

Hierbij mijn bevindingen van mijne whiskey experiment gemaakt met maïs vlokken, gemaakt volgens de maïs methode, dus met de bierketel zoals je brouwt.

Ik sta altijd open voor opmerkingen, verbeteringen, bevindingen van mensen die het recept en de manier van werken uit proberen, als het volgens sommigen niet kan wat ik neerschrijf hoor ik het ook graag.

grts

Beantwoorden
23 reacties
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb in al mijn whiskey experimenten tot nu toe de zelfde mout gebruikt, whiskey mout van  brewferm 4 ppm, roggemout  , en maïs vlokken 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb in al mijn whiskey experimenten de zelfde houtchips gebruikt de test zakjes van stookwinkel 14 dagen aan 3 gram per liter.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb alles tweemaal verstookt de ruw stook met de grainfhather, en de fijn stook met mijn 12 liter koper ketelke.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De vinometer gebruik ik meer om onderling te vergelijken als dat ik mij vastpin op het alcohol percentage.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kook mijn whiskeys niet, ik heb in het begin van mijn experiment ( ik ben daar ongeveer al een jaar mee bezig) dat zo gedaan omdat ik ergens gelezen had dat je whiskey niet moest koken omdat je spontane melkzuur  gisting zou krijgen en die min of meer nodig was, in de kant en klare gistpakketjes zit misschien melkzuur ferment bij ik weet het niet, ik vindt daar niks van terug op de verpakking.

Als je wilt vergelijken moet je ongeveer voor al de experimenten ongeveer de zelfde werkwijze aanhouden, naar de toekomst toe zal ik er wel eens twee maken met de zelfde mout, den enen koken en den andere niet.

 

Ik weet het de meningen zijn er hier in dit forum over verdeeld, ieder moet dat een beetje voor zich uitmaken.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Al mijn whiskey’s leng ik aan tot 40 % alcohol met water, om te proeven, en te drinken,

ik zal later wel eens sterke whiskey maken, om zo te drinken, of om op vat te leggen.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik in alle experimenten gist, de wd van prestige gekocht bij stookwinkel.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maïs whiskey 1 :

3,5 kg maïs vlokken

1,5 kg gerstemout

1,5 kg roggemout

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In dit experiment had ik alles geschroot inclusief de vlokken, dit ging niet goed want het wou niet goed circuleren in mijne grainfather, en het spoelen lukte ook niet goed, ik heb er moeten in roeren met alle gevolgen vandien.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maisschema was .

30 min op 50 graden.

90 min op 63 graden

5 min op 78 graden.

De maïs stap van 50 graden heb ik er tussen gezet omdat ik in een boek gelezen had dat als je met ongemoute granen werkt, je er een stap van 50 graden moet maken.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Start sg 1060 dobber

26 °c

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eind sg niet gemeten

1,6 liter alcohol van 69 %.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mais whiskey 5 :

Het zelfde recept, maar hier heb ik de maïs vlokken niet geschroot, het circuleerde beter, en het spoelen ook maar het ging nog niet goed genoeg naar mijn goesting.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maisschema was .

30 min op 50 graden.

90 min op 63 graden

5 min op 78 graden.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?