Hoy,
Zoals eerder beloofd ben Ik er eindelijk aan toe gekomen om, iets neer te schrijven.
Hierbij mijn bevindingen van mijne whiskey experiment gemaakt met maïs vlokken, gemaakt volgens de maïs methode, dus met de bierketel zoals je brouwt.
Ik sta altijd open voor opmerkingen, verbeteringen, bevindingen van mensen die het recept en de manier van werken uit proberen, als het volgens sommigen niet kan wat ik neerschrijf hoor ik het ook graag.
grts
ik heb in al mijn whiskey experimenten tot nu toe de zelfde mout gebruikt, whiskey mout van brewferm 4 ppm, roggemout , en maïs vlokken
ik heb in al mijn whiskey experimenten de zelfde houtchips gebruikt de test zakjes van stookwinkel 14 dagen aan 3 gram per liter.
Ik heb alles tweemaal verstookt de ruw stook met de grainfhather, en de fijn stook met mijn 12 liter koper ketelke.
De vinometer gebruik ik meer om onderling te vergelijken als dat ik mij vastpin op het alcohol percentage.
Ik kook mijn whiskeys niet, ik heb in het begin van mijn experiment ( ik ben daar ongeveer al een jaar mee bezig) dat zo gedaan omdat ik ergens gelezen had dat je whiskey niet moest koken omdat je spontane melkzuur gisting zou krijgen en die min of meer nodig was, in de kant en klare gistpakketjes zit misschien melkzuur ferment bij ik weet het niet, ik vindt daar niks van terug op de verpakking.
Als je wilt vergelijken moet je ongeveer voor al de experimenten ongeveer de zelfde werkwijze aanhouden, naar de toekomst toe zal ik er wel eens twee maken met de zelfde mout, den enen koken en den andere niet.
Ik weet het de meningen zijn er hier in dit forum over verdeeld, ieder moet dat een beetje voor zich uitmaken.
Al mijn whiskey’s leng ik aan tot 40 % alcohol met water, om te proeven, en te drinken,
ik zal later wel eens sterke whiskey maken, om zo te drinken, of om op vat te leggen.
Ik gebruik in alle experimenten gist, de wd van prestige gekocht bij stookwinkel.
Maïs whiskey 1 :
3,5 kg maïs vlokken
1,5 kg gerstemout
1,5 kg roggemout
In dit experiment had ik alles geschroot inclusief de vlokken, dit ging niet goed want het wou niet goed circuleren in mijne grainfather, en het spoelen lukte ook niet goed, ik heb er moeten in roeren met alle gevolgen vandien.
Maisschema was .
30 min op 50 graden.
90 min op 63 graden
5 min op 78 graden.
De maïs stap van 50 graden heb ik er tussen gezet omdat ik in een boek gelezen had dat als je met ongemoute granen werkt, je er een stap van 50 graden moet maken.
Start sg 1060 dobber
26 °c
Eind sg niet gemeten
1,6 liter alcohol van 69 %.
Mais whiskey 5 :
Het zelfde recept, maar hier heb ik de maïs vlokken niet geschroot, het circuleerde beter, en het spoelen ook maar het ging nog niet goed genoeg naar mijn goesting.
Maisschema was .
30 min op 50 graden.
90 min op 63 graden
5 min op 78 graden.