Meldingen
Alles wissen

Dumo's whiskey 1 : recept volgens stook tv.


dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik ben er eindelijk aan toe gekomen om, iets neer te schrijven.

Zoals belooft hier al het eerste deel van één van mijn whiskey experimenten, het maken van whiskey volgens het principe van alles vergisten.

 

Dit whiskey experiment sluit ik momenteel af  omdat ik met deze manier van werken momenteel gestopt ben, en verder doe met de maïs methode, omdat ik een smaak meekrijg volgens mij is het de gist smaak die mee overkomt, in al mijn whiskeys waarin ik alles mee in vergist ( het graan), hij proeft zoals je hem ruikt tijdens de gisting.

 

Ik sta altijd open voor opmerkingen, verbeteringen, bevindingen van mensen die het recept en de manier van werken uit proberen, als het volgens sommigen niet kan wat ik neerschrijf hoor ik het ook graag.

grts.

Beantwoorden
12 reacties
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb in al mijn whiskey experimenten tot nu toe de zelfde mout gebruikt whiskey mout van brouwland brewferm 4 ppm, en de zelfde maïsvlokken gebruikt ook deze van brewferm, Maisvlokken zijn gestoomd voor ze te maken en ik heb gelezen dat dat voldoende is om mee te maïsen en te vergisten.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb in al mijn whiskey experimenten de zelfde houtchips gebruikt de test zakjes van stookwinkel 14 dagen aan 3 gram per liter.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb alles tweemaal verstookt ene ruw stook met de grainfhather, en de fijn stook met de een 12 liter koper ketelke

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Al mijn whiskey’s lang ik aan tot 40 % alcohol voor te proeven.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Deze whiskey was gemaakt volledig volgens het recept van stook tv alleen van gerste mout, en de wd whiskey gist van prestige.

Alles heel fijn gemalen met een bloemmolen op mijne kenwood .

De smaak test hier bij ons was unaniem zoals boven beschreven, hij is te drinken maar er zit een smaakje aan.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb er ook twee gemaakt met met maïsvlokken.

Recept .

  • 3,5 kg maïsvlokken
  • 1,5 kg gerstemout
  • 1,5 kg roggemout
  • Gist wd van prestige van stookwinkel.
  • Amylase (voor zetmeel in ongemoute granen om te zetten)
  • Alles heel fijn gemalen met een bloemmolen op mijne kenwood.
Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Resultaat 1 liter van 68 %

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De smaaktest was ook zoals boven beschreven, we denken ook dat het de gist smaak is die mee overkomt.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mais whiskey 2

Zelfde recept maar hier heb ik alles mee verstookt in mijne ketel in de kookzak in mijne moutcilinder van de grainfhather, dus niet gefilterd.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Resultaat 1,2 L van 68 %

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De smaaktest was ook zoals hierboven beschreven, het rendement was iets hoger.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

besluit

De rendementen zijn ook niet zo hoog als met de maîs methode.

De whiskey is wel drinkbaar, maar het kan beter.

Misschien door lange tijd te laten rusten deze smaak weg gaat maar ik betwijfel het.

Ik ga naar de toekomst toe deze manier van whiskey maken nog wel eens overdoen, en ik ga dan werken zoals bij wijn, eerst alles 4 – 5 dagen laten gisten, daarna alles uitpersen met een wijnpers en daarna nog 2 weken laten gisten en daarna laten klaren om de gist op de bodem van mijn vat te krijgen.

grts.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?