Meldingen
Alles wissen

Dumo's whiskey met gerstemout, de maïs methode

Pagina 1 / 3

dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo als belooft, hier mijn whiskey experiment gemaakt op basis van alleen gerste mout, op de wijze van de maïs methode zoals bij bier brouwen ( ik werk met de grainfather).

Ik sta altijd open voor opmerkingen, verbeteringen, bevindingen van mensen die het recept en de manier van werken uit proberen, als het volgens sommigen niet kan wat ik neerschrijf hoor ik het ook graag.

Beantwoorden
31 reacties
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb in al mijn whiskey experimenten tot nu toe de zelfde mout gebruikt whiskey mout van brouwland brewferm 4 ppm,

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb in al mijn whiskey experimenten de zelfde houtchips gebruikt de test zakjes van stookwinkel 14 dagen aan 3 gram per liter.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb alles tweemaal verstookt de ruw stook met de grainfhather, en de fijn stook met mijn 12 liter koper ketelke.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De vinometer gebruik ik meer om onderling te vergelijken dan als dat ik mij vastpin op het alcohol percentage.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kook mijn whiskeys niet, ik heb in het begin van mijn experiment ( ik ben daar ongeveer al een jaar mee bezig) dat zo gedaan omdat ik ergens gelezen had dat je whiskey niet moest koken omdat je spontane melkzuur  gisting zou krijgen en die min of meer nodig was, in de kant en klare gistpakketjes zit misschien melkzuur ferment bij ik weet het niet, ik vindt daar niks van terug op de verpakking.

Als je wilt vergelijken moet je ongeveer voor al de experimenten ongeveer de zelfde werkwijze aanhouden, naar de toekomst toe zal ik er wel eens twee maken met de zelfde mout, den enen koken en den andere niet.

 

Ik weet de meningen zijn er hier in dit forum een beetje over verdeeld, ieder moet dat een beetje voor zich uitmaken wat hij wil doen.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Al mijn whiskey’s leng ik aan tot 40 % alcohol met water, om te proeven, en te drinken.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik in alle experimenten gist, de wd van prestige gekocht bij stookwinkel.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

6,5 kg gerste mout geschroot ( niet te fijn)

Maisschema.

1,5 H op 63 °C

5 min op 78 ° C

Gist wd van prestige

Begin SG 1065

26°c

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eind Sg was 1000

Alc met de vinometer 10 %

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Resultaat 1,7 L van 73 %

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De zelfde gerste whiskey, met het recept van hierboven, Ik heb er juist als de hevige gisting voorbij was in 4 maal 2 kg suiker bijgedaan.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Geen sg metingen.

2,9 L van 74 % alc

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De smaaktest van deze whiskey’s  met kameraden moet nog gebeuren als hij wat gerust heeft.

Op het eerste zicht smaakt hij voor mij goed desondanks ik gene wiskey drinker ben, hij smaakt nogal sterk.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Dumo heb het net zoals jij gedaan alleen kreeg ik advies om ongeveer 4,5 kilo te gebruiken, ongeveer een uur op 65 graden en daarna spoelen met ook ongeveer 16 liter water van 65 graden en daarna snel afkoelen en de gisston in. Ik meen dat je dan op een sg van kwam van 1045 maar dat weet ik niet precies meer. Volgende keer doe ik het ook met een paar kilo meer. 

Resultaat is perfect voor wodka en natuurlijk whiskey maar ook om te mengen met bijv. Kirsch dan krijg je een heerlijke volle drank. Je moet het echt eens proberen als je wat tijd over hebt. Je heb de spullen toch in huis en het is echt heel erg lekker. Ik ben zoals jij ook geen echte whiskeydrinker. 

Dus mout maischen en vergisten zoals je nu gedaan hebt. 1 of 2 keer door de t500 halen dan bijv 2 liter in de Grainfather met bijv. 2 liter Eau de vie, 5 liter water erbij en herstoken met de dome van de Grainfather op 25 tot 30 procent vermogen. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?