goedendag
ik vraag mij af moet ik eau de vie van appels 1 of 2 keer stoken voor het beste resultaat?
groetjes
Ben
Hee wat lees ik nu @Robber??
probeer met goede voorloop en naloop scheiding in 1 x te stoken
Maar 1 keer stoken?
Ik dacht dat wij hobbystokers ongeveer alles minimaal 2 keer stookten.
Ik heb ongeveer hetzelfde recept staan. 25L gistemmer vol met gesneden appel, peer en stoofpeer. 3 kilo ruwe rietsuiker en drogebakkersgist. Zou ik dat dan maar 1 keer stoken?
PS: eu de vie, palinka of calvados(bij alleen appels). Kun je het nog meer namen geven?
de smaak verbeteren door via een lowwine over te halen of een concentraat
Oke dankjewel voor deze info weer.
Ik heb maar 1x 25L stookwijn dus zal deze keen nog niets hebben om de secondair mee te vullen. Ik hoop in de toekomst wel.
Als experiment ga ik mijn gistende kweeperen stoken in een bijvat. De eerste keer met water in de ketel, dan met de gewonnen ruwstook in de ketel en verse prut in het bijvat, dan de tweede ruwstook in de ketel en weer prut in het bijvat en dan nog een keer.
Ik hoop op die manier alle smaak mee te krijgen.
Brandt dat niet aan in de ketel?
Nee als het goed is niet. Het wordt de eerste keer. Ik doe de pulp in een kussensloop. En onderin de ketel een rooster zodat de sloop altijd vrij van de bodem ligt.
Ik ben nu de eerste 20kg aan het koken. Trouwens. Overal lees ik dat je bij het koken de pitjes eraf kan scheppen... Maar mijn appels drijven.