Meldingen
Alles wissen

eau de vie stoken


Berichten: 8
Topic starter
(@eagleben)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

goedendag

ik vraag mij af moet ik eau de vie van appels 1 of 2 keer stoken voor het beste resultaat?

 

groetjes

Ben

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
25 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@eagleben hangt af van kwaliteit appel. , Hoe vergist , wat voor ketel je gebruikt .

Beantwoorden
(@eagleben)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert het waren 10 kg goede appels (elstar) en 4 kg suiker , fruitgist  en water, 2 weken gegist en 1e stook met T500 met koperen dome, product ruikt goed naar appels en dat wil ik graag behouden.
ik heb ook een reflux die er op past ik weet alleen niet of ik daar smaak mee ga verliezen, want ik heb deze nog nooit geprobeerd.

graag je advies.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

2weken gisten is erg vlot.  Fruit altijd proberen langzaam te vergisten .
Maar zo te lezen is er veel aroma .  

DE T500 ketel is niet zo sterk in aroma overbrengen .

Als je op pulp hebt vergist stook dan ook de pulp mee in een kookzak met wat kooksteentjes onder in waar de zak op rust .gebruik de dome maar geen reflux .

probeer met goede voorloop en naloop scheiding in 1 x te stoken . 

Stook ietsjes warmer dan voor alcohol . 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
(@eagleben)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

@robbert thanks voor de tip, ik had hem al 1 x gestookt idd met pulp in de zak en ga morgen eens goed kijken hoe het helemaal gegaan is

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@eagleben je kunt het best 2 A 3 dagen wachten met kijken hoe het is . 

Eerst moet het destilaat even " sterven " dan kun je zien of iets okee is of Eventueel nog maals moet overgehaald .

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hee wat lees ik nu @Robber??

Geplaatst door: @robbert

probeer met goede voorloop en naloop scheiding in 1 x te stoken

Maar 1 keer stoken?  

Ik dacht dat wij hobbystokers ongeveer alles minimaal 2 keer stookten.

Ik heb ongeveer hetzelfde recept staan. 25L gistemmer vol met gesneden appel, peer en stoofpeer. 3 kilo ruwe rietsuiker en drogebakkersgist.   Zou ik dat dan maar 1 keer stoken?

PS: eu de vie, palinka of calvados(bij alleen appels).  Kun je het nog meer namen geven?

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@johnny klopt er staat hier 1x stoken maar als je ook hebt gezien hij wil appel vergisting Stoken in een t500 . 

Omdat die ketels niet veel smaak laat overblijven moet je manier van Stoken daarop aanpassen. Het is een consessie doen .

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@robbert oke dus met een standaard koperen ketel/alambiek mag ik lekker 2 keer stoken?  1e keer met pulp erin.

Als ik mijn secondair vat optijd af heb zou ik die dan op één of andere manier kunnen gebruiken om op een betere manier mijn appel/peren drank te stoken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@johnny in koper alambiek , potstill ,alquitara  kun je gewoon 2 x stoken jazeker kun je met een secondair vat de smaak verbeteren door via een lowwine over te halen of een concentraat.

Ook kun je met secondair het percebtage omhoog brengen maar ook kun je door bepaalde vloeistof mengsels zorgen dat b.v. een zuur in de drank verminderd zonder dat je aroma verliest . 

Je kunt ook met een verwarmd secondair werken voor een hogere smaak infusie

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert 

Geld dit 1x stoken ook voor de grainfather met copper dome? Of is deze beter in smaken overbrengen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@moonshiner79 wanneer je een product wil Stoken waarvan de aroma's vrij fragiel zijn moet je een ketel hebben die daar voor geschikt is . 

Een brouwketel is niet een ketel voor dergelijke toepassingen .

Met een Copperdome erop zetten kom je iets tegemoet aan andere doelstellingen maar het blijft een concessie doen . 

Er is niet een ketel universeel .

Als het gereedschap niet goed voor de klus is zal je toch om doel te bereiken dan de stookmethode iets moeten aanpassen .

Als de wijn / stookwijn / beslag goed is dan zou je inderdaad beter kunnen proberen met goede scheidingen maken in 1 x te stoken met een dergelijke ketel. 

 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Geplaatst door: @robbert

de smaak verbeteren door via een lowwine over te halen of een concentraat

Oke dankjewel voor deze info weer.

Ik heb maar 1x 25L stookwijn dus zal deze keen nog niets hebben om de secondair mee te vullen.  Ik hoop in de toekomst wel.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als experiment ga ik mijn gistende kweeperen stoken in een bijvat. De eerste keer met water in de ketel, dan met de gewonnen ruwstook in de ketel en verse prut in het bijvat, dan de tweede ruwstook in de ketel en weer prut in het bijvat en dan nog een keer.

Ik hoop op die manier alle smaak mee te krijgen.

Beantwoorden
5 Reacties
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@kees22 oke leuk experiment.  Kun je er wat foto's bij zetten?  Ik ben me aan het verdiepen in thumpers/secondaire vaten/bijvaten.   Isoleer je hem ook of verwarm je hem soms nog?

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@johnny Als de foto's geplaatst zijn: een ketel met bijvat, bloot. Op de tweede foto zelfs twee bijvaten, maar dan allemaal met isolatie.

Het tweede bijvat zit nog in de oorspronkelijke isolatie van zijn vorige leven als boiler, die kan ik dus niet bijstoken. Het eerste staat op het fornuis en stook ik soms bij, als ik denk dat anders de primaire ketel droog gaat koken. Dat is me wel een paar keer gebeurd.

Ook ontkoppel ik ze wel eens halverwege, als de primaire ketel al een tijdje op 100 graden staat en dus geen alcohol meer bevat. Als in het bijvat dan geen prut zit, kun dat gerust als ketel gaan gebruiken. Dat ontkoppelen valt mee: zodra het vuur onder de ketel uit is, gaat die afkoelen en dus geen damp meer blazen. Wel zijn de leidingen heet, maar de stoom valt mee.

Moet je trouwens toch doen als je het vuur uitzet: METEEN, ZONDER DRALEN ketel en bijvat ontkoppelen.

1635609756-2019-09-01-03.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@johnny OK, de eerste foto is niet meegekomen, bij deze alsnog. Die rvs spiraal rechts is mijn koeler.

 

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@kees22 wauw. Een koeler zonder water?   Ik wil binnen kort mijn secondair afsolderen zodat ik mijn appeldrank kan stoken.  Heb dit weekend 100 kilo appels gekregen.  25L appels/peren staat te vergisten.  Daarvan kan ik de low wines in de secondair doen en de 'nieuwe' stookwijn met pulp in de ketel.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@johnny Brandt dat niet aan in de ketel?

Die koeler is ongeveer 9 meter lang, en als ik rustig stook, gaat het prima. Geen gedoe met water regelen: een keer het gas goed zetten en dan alleen nog maar op tijd de potjes verwisselen.

Als ik haast heb, doe ik er natte lappen op, dan kan ik op dubbele snelheid werken. Maar dan heb ik er wel een zorg bij: op tijd de lappen weer nat maken.

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Geplaatst door: @kees22

Brandt dat niet aan in de ketel?

Nee als het goed is niet. Het wordt de eerste keer.  Ik doe de pulp in een kussensloop. En onderin de ketel een rooster zodat de sloop altijd vrij van de bodem ligt.   

Ik ben nu de eerste 20kg aan het koken.  Trouwens. Overal lees ik dat je bij het koken de pitjes eraf kan scheppen... Maar mijn appels drijven.  

1635789024-16357890043375136390622359385149.jpg
Beantwoorden
6 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@johnny 

volgens mij komen de meeste pitjes wel later bovendrijven als je de appels gekookt hebt en het sap eruit komt.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@ndre Ik heb alles gekookt nu.  En met het overscheppen van kookketel naar gistvat vond ik de pitjes onderin.  Ook goed. Als ze er maar uit zijn. 

18 kg appels. Tot blokjes gesneden 18x18. Alles gekookt. Totale hoeveelheid schat ik rond de 45-50L.  Ik denk iets te veel water erbij gedaan. Morgen eens met minder proberen. Heb het aangezoet met ongeveer 3.5kg dextrose. Sg 1050 met warme wort. 

Morgenvroeg nog even meten.  Dan droge bakkers gist erbij.  Ik ben gist aan het kweken met appel, water en bloem maar dat is nog niet klaar.

Hoeveel water per kilo appels gooien jullie erbij?

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@johnny 

Het liefst gooi ik er geen water bij, ik heb zelf een Schredder gemaakt waar ik de appels tot kleine stukjes maal.

Als het geen zoete appels zijn gooi ik er wat suiker bij.

ik gebruik altijd verschillende soorten appels en wat peren door elkaar te malen.

Van de SG weet ik niet want dat meet ik nooit ( ik heb hiervoor geen meter)

wel gebruik ik bakkersgist of SN9 

Cheers alvast.

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@johnny als je de appels in een pan hebt doe je er zoveel water bij dat het net onderwater staat 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@johnny Ik doe bij kweeperen ongeveer een kwart water (en 10 % suiker). Bij mispels wat meer water, want die zijn droger. Maar pruimen zijn weer natter, dus hebben minder water nodig.

De prut moet dun genoeg zijn om de gist en enzymen rond te laten zwemmen, maar niet al te dun, want dan moet je weer te slappe prut afstoken.

Beantwoorden
(@johnny)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 188

@kees22 ja vanavond ging het beter. Weer 18kg appels in blokjes gesneden. Wat water erbij.(veel minder dan gister). Gekookt. Na/tijdens het koken zie je het gewoon natter worden.  Sg na het koken was 1030. Toen ongeveer 3kg dextrose erbij. Nu 1070.  Misschien iets te veel suiker. Het hoeft van mij geen 1070 te zijn.  Volgende ronde eerst 2kg erin doen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?