Meldingen
Alles wissen

Filteren


Ivan
Berichten: 13
 Ivan
Registered
Topic starter
(@ivan)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hallo allemaal ik ben net begonnen met deze mooie nieuwe hobby! Heb laatst een run gedaan met de t500 dikke 4,5 liter van 93% helemaal top. Alleen zitten er veel smerige bij smaken aan.is gestookt van suiker wash met classic 8 turbo gist. Ik wil nu graag een filter gaan bouwen en weet dat pp buis bestand is tegen oplosmiddelen en chemicaliën. Weet iemand of ppc het zelfde is? Kan ik daar een filter van maken? Hoop dat  iemand hier op het forum dat weet! 

Beantwoorden
22 reacties
2 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan bijsmaak is meestal niet kwestie van filteren maar een goed basis beslag en goede vergisting . 

Een goede basis beslag en overhalen met goede scheiding van voor am naloop moet voldoende zijn .

En is nacorrecties niet nodig

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert daar heb je helemaal gelijk in!er Was Volgensmij al iets mis gegaan met de wash.die wou ook niet klaren na turbo clear terwijl het volledig uitgegist was. De sg was 960

Ik heb 2 keer turbo clear gebruikt. En toen nog 2 weken moeten wachten voordat het helder was. Geen idee hoe dat kon. Alles ontgast en volgens de boekjes haha.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1764
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb je toevallig de alcohol al eens een weekje (of 2) laten ademen? Schroefdop los, prop watten of keukenrol in de hals bijvoorbeeld.

 

Pas gestookte drank is niet echt lekker en heeft even nodig om de meest vluchtige componenten kwijt te raken.

 

Hoe heb je de scheiding gedaan? 

 

Beantwoorden
19 Reacties
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@alchemist ik heb het Idd nog niet laten ademen dat kan ik zeker nog even gaan doen! Ik heb de voorloop ong 100ml weggegooid en de rest opgevangen incl naloop. Nu was mijn idee om een filter te maken van active steenkool zoals de pro filter. En daarna nog een keertje te gaan verstoken om weer op de 93% te komen.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1764

@ivan Ik vind het altijd een beetje riskant om op de keuze van de opvang te bepalen op basis van aantal mililiters, aangezien er verschil tussen de vergistingen kan zijn. Ik begin pas met opvangen als de zure smaak in het begin verdwijnt. De naloop heb je wel apart gehouden?

 

Actieve kool neem ik aan dat je bedoeld? Is wat anders namelijk 😉 

 

Ik durf over het gebruik van bepaalde soorten plastic weinig advies te geven omdat het zelfs bij zelfde soorten plastic nog wat kan wisselen. 

 

Ik zou eerst eens luchten en dan kijken.

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@alchemist klopt Idd ik zal de andere keer eens even proeven alleen is het 93% wat er uit komt haha.

hoor de meeste stokers zeggen dat er eigenlijk geen methanol in suikerwash zit. Dacht dan is de eerste 100ml ruim voldoende dacht ik.

ik heb de naloop niet apart gehouden heb alles voor de rest opgevangen tot het 92% werd toen ben ik gestopt.

Ik bedoel die actieve steenkool die verkrijgbaar is bij Stookwinkel van 1,7 liter. Dacht dat in een ppc buis doen met een tap kraantje onderop en een grote trechter van ppc en daar heel langzaam doorheen laten lopen. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan wat je ook maakt en met wat voor ketel je ook werkt er is altijd voor en naloop. Wanneer je dit nog niet hebt gescheiden kun jr beter opnieuw de batch overhalen .

Maakt trouwens ook niet uit met wat voor ketel je stookt voor een schone alcohol moet je altijd meer dan 1 x overhalen .

 

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert met meerdere keren overhalen bedoel je stoken neem ik aan? Hebben jullie enige tips om de voor en na loop goed te kunnen scheiden? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan helderheid , smaak , geur zijn belangrijk .  Het deel wat komt voor de damp temperatuur op brug   78,3 gr is kun je meestal meteen weggooien . Dit is wanneer de uitstroom ook  geleidelijk begint te lopen   Zodra dit is bereikt de eerste paar ml zal een keren in smaak zijn . Hierbij is de eerste scheiding .  De hoofdloop zal vrij lang stabiel zijn op hoog percentage zodra dit innstort ga je weer proeven en zoeken op het moment dat smaak weer keert . Dat is punt om te stoppen met opvang .  ( BIJ slechts enkele typen beslag / drank wat je verwerkt zou je naloop kunnen bewaren en waarschijnlijk nog iets mee kunnen doen) 

Voor  beginners is een hulpmiddeltje door een aantal borrelglaasje te gebruiken en 15 - 30 ml op te vangen in begin en na instorten van percentage en op die manier te gaan kijken wat eventueel te gebruiken is .

 

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert bedankt voor je uitleg en tips! 

nu kan ik de temp niet echt meten met mijn ketel. Ik stook met de t500 heb alleen de temp van de waterflow die ik in de gaten kan houden. 

zal eens gaan kijken of er een mogelijkheid is om ook de damp temp te kunnen meten dat is wel een must eigenlijk. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan niet zozeer een must maar wel een goede gideline

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert ja Idd daar word het wel een stuk makkelijker van haha

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert ik las ook dat je wel eens baking soda toevoegt aan de Stookwijn. Hoeveel kun je toevoegen en kun je dat mee verstoken?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan dat klopt . Je kunt bij het strippen bakingsoda / natriumbicarbonaat toevoegen .  O.5 tot 2 gr per liter . 

Je kunt dit zowel door de stookwijn als bij 2e overhaal gebruiken .

MAAR doe het alleen als het nodig is .  Bepaalde snelle gisten . Laten bijsmaak achter.  Dan kun je het toevoegen . Maar je kunt ook gewoon indien nodig gebruiken wanneer in eerste overhaal iets is fout gegaan waardoor een bjjsmaakje is mee genomen .

(wanneer je basis beslag goed is , de ketel werkt goed en je doet de overhaal normaal zou het niet nodig hoeven te  zijn correctie middelen te gebruiken .

Preventief dingen toevoegen nooit doen als het niet noodzakelijk is .. 

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert dankjewel! Nee als het niet hoeft dan doen we het uiteraard niet! Maar deze stook heeft wel aardig bijsmaak(gist) ik ga deze verdunnen en dan beetje soda toevoegen en nog een keertje stoken denk dat ik dan al een heel eind ben!. 

heb jij ook een tip wat een goede gist is voor een suikerwash? En hoe de wash mis beter te bereiden? 

ik heb nu de kristalsuiker 8kg toegevoegd aan Heey water +- 70 graden daarna bijgevuld tot 25liter en af laten koelen tot 30/28 graden en de gist er bij gedaan. 

Er zal vast een betere methode zijn die minder smaken met zich mee brengen😊 alle tips en trucs zijn welkom!

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@ivan In de bierindustrie wordt gezegd dat 80% van de smaak van het bier wordt bepaald door het gebruikte gist. Maar omdat het hier gaat om de T500 en een wodka van 93% alcohol is de bijsmaak die je noemt de voorloop en de naloop.

Destilleren is de sleutel. Van de 4.5 liter alcohol zal gedurende het destillatieproces een grote periode echt goede alcohol uit de ketel komen, Waarschijnlijk zo'n drie liter. Maar die krijg je alleen als je de voorloop en de naloop niet mixt.

Goed destilleren leer je door ervaring. Je weet nu wat je niet wilt ruiken en proeven. Dus probeer alles nog een keer te stoken en op te vangen in zeg 10 verschillende potten van een halve liter en markeer deze 1 t/m 10. Laat het een nachtje staan bedek met een theedoek en ruikt en proef dan van iedere pot. Ik weet zeker dat je dan niet alle alcohol meer in 1 grote pot giet. Een deel van wat je hebt gedestilleerd zal je niet wensen te gebruiken.

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@jaapjanjoost dankjewel voor je advies! Zo stukje bij beetje komt het allemaal goed ga jullie tips zeker opvolgen!

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan probeer nooit haastig of gretig te zijn . 8 kilo suiker op 25 liter en dan een turbo gist geeft inderdaad snel een alcohol en ook redelijk hoeveelheid in een keer maar  Het is een steeds terug komend punt hier op forum . Turbo gist , 7 of 8 kilo suiker op 21 of 25 liter en de bijsmaakjes.


STOOKWIJN SUIKER .
2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .
Hou dit 40 min op deze temperatuur .
Hierna voeg je 8 liter koud water toe .
Bij 21 -23 graden 
30 gr van de gist .b.v. Bakkergist 
3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.
Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr
Na 3 weken zou het uit gegist
Sg onder zal rond 990 dan zitten.

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

Stookwijn uit sap .
Vul tank met de sap .
Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .
Aanvullen met water hiertoe .
Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .
Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .
En de gist 30 gram op 10 liter.
Gem gist temp 21 gr .
3 weken gisten .
Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )
Vul vat met 15 liter water van 55 graden .
Strooi de mout al roerende hierin .
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..

 

 

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13

@robbert super dankjewel! Mis kun je mij hier antwoord op geven? Ik heb nog 10 kilo maïsvlokken die gedroogd zijn die zijn ong 6 jaar oud. Zou dat nog gebruikt kunnen worden om een cornmash mee te maken? Ik zie geen schimmel of iets

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@ivan  waarom zou je oude rommel bewaren en gebruiken terwijl het vers producten niet eens zo duur zijn? 

Ook al zit er geen schimmel op na 6 j kun je het beter aan de kliko voeren.

 

Beantwoorden
Ivan
 Ivan
Registered
(@ivan)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 13