Meldingen
Alles wissen

Frambozen Schnapps van diepvries frambozen

Pagina 1 / 12

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Geinspieerd door dit topic heb ik vandaag een emmer frambozenwijn neergezet om een mooie frambozen borrel van te maken. Dan heb ik straks naast mijn appel en kers ook nog frambozen Eau de vie. Net mooie nieuwe Kilner taps van 5 liter aangeschaft dus straks genoeg borrels naar keuze van de tap 🙂 Mijn 8 liter kilner moet ik nog een nieuwe inhoud voor bedenken 😉

Ik heb 9 kilo frambozen opgekookt met 5 kilo suiker en aangevuld tot 25 liter. Het totaal heeft een sg van 1080 en zou dus een goede 10% alcohol moeten kunnen bereiken. Dit kan met meer suiker natuurlijk veel hoger maar ik ga voor goede smaak, de hoeveelheid maakt me niet zoveel uit.

Na het opkoken heb ik alles met de staafmixer gladgemaakt. Er zit dus geen zichtbare framboos meer in.

Een deel in een pot om als starter te dienen. Ik heb dit keer Champagnegist gebruikt.

Ik heb 1 kilo frambozen in de vriezer achter de hand gehouden om na de eerste stook deze frambozen een tijdje te laten macereren om meer echte frambozengeur er in te krijgen. Daarna wil ik hem opnieuw stoken om zo weer een mooie blanke en heldere eau de vie te verkrijgen. Ik hoop dan net als de frambozen Eau de Vie van Lubberhuizen en Raaff een fantastische borrel met echte frambozengeur te verkrijgen.

Ik hoop de backset van deze stook nogmaals een keer te kunnen opstarten met nieuwe suiker voor een nieuwe ronde. We zien dan wel hoe die gaat smaken. 

Ik houd jullie op de hoogte!

Beantwoorden
169 reacties
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De starter is met een goed half uurtje al op oorlogssterkte. Erbij gedaan en nu afwachten wanneer het waterslot tot leven komt 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ziet er goed uit?,maar ik weet niet?ik vind frambozen als ik ze eet niet veel smaak bevatten.ik ben benieuwd wat het word,sucses.gr.Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb het ook nooit eerder gemaakt Chris, maar ik weet dat ik ooit een heel lekkere frambozen Eau de Vie gedronken heb van Stokerij Lubberhuizen en Raaff. Daar zit zo'n goede frambozengeur aan dat een kind nog zou zeggen dat hij frambozen ruikt. Ik hoop ook zo'n resultaat te verkrijgen.

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Die namen toch 96% neutrale alchol en deden alleen marceren ?

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ga dit ook een keer proberen die van Lubberhuizen en raaff was echt mega lekker

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Die namen toch 96% neutrale alchol en deden alleen marceren ?

Dat zou kunnen maar zou niet echt volgens hun eigen filosofie van alleen maar puur fruit zijn. 

Ik heb deze manier bij mijn Kirsch ook toegepast, de kersengeur zit er echt goed in. Als dit met de frambozen ook zo goed gaat ben ik echt heel gelukkig!!

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Frambozen zijn uitstekende smaakafgevers dus je destillaat zal sowieso veel smaak meekrijgen.  Nogmaals macereren en distilleren is volgens mij overbodig maar ik hoor graag wat 't is geworden !

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

We gaan het zien! Als er van zichzelf al veel smaak en geur aan zit doe ik het niet hoor en dan laat ik het zo. Het zou veel uurtjes besparen. Mocht de geur tegenvalen doe ik het wel. Ik heb de frambozen nu in de vriezer liggen 🙂

 

Ht waterslot is inmiddels al aan de gang!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dit is wat ze nu vertellen over hun "Framboos":

De naam ‘framboos’ is afkomstig van het Franse ‘framboise’, wat op zijn beurt ontleend is aan het Nederlandse ‘braambes’. Onze framboos wordt zowel vergist als gemacereerd, uitgetrokken op onverdunde alcohol. Voor een liter destillaat gebruiken wij twee kilo frambozen. De etherische oliën, de dragers van de geur en de smaak van de eau de vie, kunnen in de fles neerslaan. Dat kan geen kwaad, wij filteren ze er opzettelijk niet uit.

 

Maar ik meen me ook te herinneren dat ze deze enkel lieten macereren op 96% alcohol. Wat ze precies bedoelen met de tweede zin is me ook niet echt duidelijk.

 

Die van jouw wordt vast beter Jan 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Die 2 kilo frambozen per liter kom ik ook wel aan denk ik. Mits ik er 5 liter uit kan halen natuurlijk.

 

Mijn idee was stoken, dan de kilo frambozen daar weer een keer in en dan nogmaals stoken. De onverdunde alcohol zie ik als het resultaat van de eerste stook. Onverdund hoeft geen 96% te zijn.

 

We merken het wel, en wat je zelf maakt is eigenlijk altijd net een beetje lekkerder 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou nu al voor jouw borrel gaan!

 

Het is weer twee jaar geleden dat ik er geweest ben dus precies weet ik het ook niet meer of het 96% was waar ze de frambozen in lieten macereren. Wat ik nog wel weet is dat ze voor de jenever (die ze in hun cafe in Amsterdam schenken) de alcohol inkochten uit Duitsland.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik was bij het proeflokaal van Wijnand Fockink in Amsterdam en ze deden heel overdreven over hun gediplomeerde liquiristen. Het ging al snel over het forum en ze gaven toen ook toe hun alcohol in duitsland te kopen. De enorme koperen distilleerketel stond daar alleen nog maar voor de toeristen. 

 

Toch vind ik het ergens jammer,  als een bedrijf zo uitdraagt alleen met vers te werken. Met jenever en likeuren snap ik het nog wel, maar met een eau de vie van Euro 36,50 per halve liter kan dat natuurlijk niet.

 

Wij weten in ieder geval precies wat we in ons drankje verwerken ?

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik was twee jaar geleden bij Hooghoudt in Groningen op excursie. Geen gistingsvaten of destilleerketels te zien. De vraag: Hoe komen jullie aan de alcohol? was pijnlijk. Dat wordt per tankauto ingekocht bij Nedalco. Dat spul gaat in een grote RVS tank, theezakje  met kruiden erbij en voilà de beroemde borrel van Hooghoudt is geboren. Ik vermoed dat ze de bessen, citroen vieux etc gewoon met een essence en een hoop suiker maken. Niks ambachtelijk.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gisteravond stond de emmer in de woonkamer met het schuim half in het waterslot. Doorgeroerd waardoor het schuim wegtrok en vervolgens de emmer buiten neergezet. Ik wilde niet wakker worden met een kleverige rode bende op de vloer. Doordat het vanacht goed is afgekoeld is het  schuim nu binnenboord gebleven. Het is wel een erg wilde gisting, hou daar dus rekening mee de 1e dag dat dit kan gebeuren. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 12
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?