Ik heb het zelfde gedaan, 10kg diepvries frambozen en 5 kg suiker, White labs champagne gist. Na 2 maanden harde arbeid had ik 7.65 liter - 40% frambozen eau de vie. Meer als de helft drink ik zo, omdat het goed weg drink(een fruit smaak en iets wat ijzer maak). Ook doe ik wel eens in een fles 1/5 suiker, 1/5 diepvries framboos en de rest de eau de vie. Geen water, want dat heb ik er eerst uit gedistalleerd en dat doe ik er nu niet weer bij. Na een paar weken ( lig er aan of ik gedud heb) even door een koffiefilter en dan genieten, die fles is zo leeg.
Goedemorgen, ik heb een vraagje, als ik het verslag lees gaat het goedje al snel stevig te keer. Bij mij begind er pas na 24uur een beetje leven te komen in de emmer. Maakt dat uit?
Nee hoor dat maakt niet uit. Iedere vergisting verloopt weer anders. Heb je een andere gist gebruikt?
Hoi Munckerik, Bedankt voor je snelle bericht. Ik heb de zelfde gist gebruikt als omschreven. Ondertussen borreld de emmer er lustig op los, het lijkt dus goed te komen.
Hey jan
Ik heb nu al een paar proefjes gedaan met deze frambozen topic , nu heb laatst hetzelfde gedaan als je beschrijft maar dan een wijngist sn9 voor gebruikt , nu bij het overhevelen ook een glaasje geproefd en eigenlijk best lekkere wijn , nu overweeg ik om hem zo te bottelen is trouwens 15% .
Is het dan veilig is mijn vraag ?
Grtz
Dat ziet er zeer goed uit. Is er al resultaat? Mijn ervaring is vergisten met evt suiker, en stoken. Heerlijk op ijs.. Voor het macereren heb ik het recept uit 'het volmaakte stookboek' gehaald. Nog een halve liter over van de 5.
Hoi Jan,
je verteld dat je 5 flesjes van 750ml opbrengst hebt gehad. Momenteel ben ik aan het stoken en heb een vraag. Hoeveel heb je weggekapt van je stook? Momenteel heb ik 7 liter in de keel zitten. Ik heb 50ml voorloop weggedaan, en de rest in glazen van 100ml verdeeld. De eerste 700ml zit op 70% gemiddeld. Momenteel zil ik op 900ml en het percentage alcohol zit nu op 59% ik denk dat Nu het einde in zicht is.
Hoi Jan,
je verteld dat je 5 flesjes van 750ml opbrengst hebt gehad. Momenteel ben ik aan het stoken en heb een vraag. Hoeveel heb je weggekapt van je stook? Momenteel heb ik 7 liter in de keel zitten. Ik heb 50ml voorloop weggedaan, en de rest in glazen van 100ml verdeeld. De eerste 700ml zit op 70% gemiddeld. Momenteel zil ik op 900ml en het percentage alcohol zit nu op 59% ik denk dat Nu het einde in zicht is.
Hey Krikke, sorry voor het late antwoord, ik lees het nu pas! Natuurlijk kun je hem bottelen als frambozenwijn. Als wijn is het heerlijk, net als met kersen is het goed te drinken. Volkomen veilig! Je kunt wel overwegen hem wat langer te laten klaren. Dat kan bij een fruitwijn best een tijdje duren. Maar zolang het vat dichtzit kan het geen kwaad. Proost!
Dag Geer,
Hoeveelheden weet ik niet meer. Wel dat het zeer weinig was. Ik proef wanneer het lekker begint te worden en dat was met de frambozen al heel snel. Ik vond het zonde om veel voorloop weg te gooien.
Ruikt goed he ?
idd super spul Jan, Ik heb gisteravond 7 liter stookwijn opgestookt. de Ik heb 800ml van 68% bewaard, en dan heb ik echt alleen het lekkere spul over gehouden. smaakt en ruikt idd echt lekker. Dit kan ik met een gerust hart meenemen naar Oostenrijk volgende maand 🙂 , de rest stook ik van de week op.
Ik was van plan dit altijd op voorraad te gaan hebben, maar besloten dat niet te doen. Het is niet makkelijk om er af te blijven. Dus een stukje zelfbescherming 😉
De uiteindelijke opbrengst is 1,5liter van gevaarlijk lekker spul . Bedankt voor het recept Jan ?
Ik zou vandaag ook een stook doen van vergiste bosvruchten en mijn gistbed en pulp hergebruiken voor een 2de vergistingsronde.
Ik zou er ook de backset van de stook terug willen bijvoegen, maar vraag me af of het antischuimmiddel dat in de backset achterblijft enige negatieve invloed kan hebben wanneer ik dit terug in de emmer toevoeg?