Beste vrienden. Zaterdag middag wandel ik regelmatig op de markt rond om de groenten voor de komende week te kopen. Nu heb ik hier geluk bij een groetenboer, die om de week ananassen of bananen in de aanbieding heeft. 2 ananassen voor 1 euro of 1,5kg banaan voor die zelfde prijs. Een ideale basis om mee te rommelen.. koop verder een pak suiker (1,5kg) en zo’n pakje bakkersgist (3 zakjes in een pakketje) Meestal laat ik het fruit een beetje narijpen. Niet dat ik te lui ben in de rest van het weekend maar zo versuikert het vruchtvlees nog verder.. het moet geen pulp worden maar lekker over rijp is goed.. Als de ananas op smaak is gekomen schil ik de ananas dun en snij het vrucht in stukken.. gooi 2 a 3 stukken in de blender, met 1ltr lauw water (rond de 20gr) en met een goede schep van de suiker.. en maal deze tot pulp.. dan giet ik de gemaakte cocktail in het vergistingvat. Zo vermaal ik 1 hele ananas met de 1,5kg suiker en vul het vergistingvat op met lauw water tot ik 9ltr heb. Dan open ik de zakjes gist en kieper die ook leeg in de blender en mix die ook goed door met 1ltr, weer lauw water.. Dan giet ik ook dit gist mengsel in het vat om totaal 10ltr te hebben om te vergisten..Het magisch gist wil 3 dingen hebben om te kunnen feesten.. warmte, wat suiker maar ook lucht.. Vul het vergistingvat nooit helemaal vol af.. laat 1/3 lucht over. Uit het bier brouwen heb ik geleerd de wort te beluchten. Ik heb hiervoor een normaal vissenbakken lucht pompje en zo’n buissteentje gekocht… werkt super. Ik laat de gemaakte ananas of bananen cocktail voor een uurtje goed door bruisen voor ik het vat met het waterslot afsluit.. verder zet ik het vat in de vensterbank boven de verwarming.. een uurtje of twee uur later begint het waterslot te bubbelen… wat succes betekend. Ik laat deze cocktail meestal 2 a 3 weekjes uitgisten. De cocktail wordt helder en je ziet het segment, verwerkte vruchtvlees op de bodem verzamelen.. leuk is.. de millimeter dikke witte laag boven op het segment is gist wat te recycle en her te gebruiken is.. (zie youtube) Na 2 a 3 weken hevel ik het heldere vocht af en heb dan zo’n 8,5 – 9 ltr stookwijn gemaakt van 5 tot 10% alcohol. Dit verstook ik in een Alambiek met verhoogde kolom. Minus de voorloop van 150ml verstook ik dit dan in 1 run (ongeveer 5ltr per keer) en win daar uit in totale 2ltr van 50% ananas schnaps. Als nabehandeling filter in de schnaps nog door een koffiefilter met actieve koolstof. Ik laat de schnaps een aantal keer door het filter lopen om een nog zachtere smaak te krijgen.. Ik heb naast de ananassen ook banaan, aardbeien, appels en peren op deze zelfde wijze gemaakt.. ik voeg niet meer dan 1 pak suiker toe op de 10ltr water wat samen met de fruitsuikers de voeding moet zijn voor het gist. Een simpel recept voor een goed werkende stookwijn..
Ananas vergisten heb ik nog nooit gedaan, suikers zat aanwezig dus waarom niet?
Je zegt dat je per 5 liter stookt. Is een voorloop van 150 ml dan niet heel veel? Ruik en proef je wanneer het hart begint of neem je gewoon 150 ml voorloop voor de zekerheid?
Op zo'n hoeveelheid zit ik vaak na 2 a 3 borrelglaasjes opgevangen te hebben al op een heerlijk geurend en zacht smakend product waarna ik het niet meer over mijn hart kan verkrijgen dat tot kwastenreiniger te bombarderen. natuurlijk is de voorloop per product anders, en zoals gezegd heb ik nog nooit ananas vergist 🙂
Ik lees met plezier je posts, je schrijft met liefde en passie! Succes en blijf alsjeblieft dit soort leuke receptjes plaatsen!!!!
Is dat filteren met actieve kool niet doodzonde van de ananassmaak? Naar mijn idee maak je zo weer schone alcohol van je schnapps waar je zo goed mee bezig was.
Correct me if i'm wrong
Verder goed bezig als ik het zo lees
beste vrienden.. als antwoord op uw vragen..
150ml neem ik standaard af als voorloop.. eigenlijk hoeft het helemaal niet omdat ik geen hout vergist, dus geen schil en pitjes vind je niet in een ananas dus Methanol alcohol ontstaat niet in mijn stookwijn.. toch better save than sorry.. en neem de eerste 150ml weg..
verder filter je wel iets van de ananas smaak uit de schnaps maar je blijft wel duidelijk proeven dat het stook op basis van ananas of banaan is gemaakt.. probeer het Ben..
ik wil nog terug komen met een verhaaltje over het filteren..
Geweldig idee met die ananas. Ik denk dat ik zaterdag ook naar de markt ga en jou recept ga proberen. Ik proef het al voor me 🙂
Wauw, mooi en duidelijk verhaal! Klinkt makkelijk en leuk...ga binnenkort ook beginnen, je zegt dat je gewone bakkersgist gebruikt, ik heb hier speciale fruitgist...maakt dat nog verschil denk je?
Jaah.. ik gebruik gewone bakkergist uit de supermarkt...tip van Jan..
als je speciaal fruit gist gaat gebruiken, recycle dit dan aan het einde voor een 2de keer..
kijk op YouTube om uit te vinden doe je dit kan doen.. gaat best makkelijk overigens..
Hartstikke leuk de tip om ananas of ander fruitig drankje te maken.. Krijg je een borrel met een uitgesproken smaak of een borrel met zachtere aroma.?
Zoals ik begrijp stook je de ananas wijn gelijk op na de klaring, ik heb regelmatig ananas wijn gemaakt en deze moet nog een jaar rijpen voor hij goed op smaak is.
Nu vraag ik me af of dat niet beter zou zijn voor de stookwijn om deze ook te laten rijpen om meer smaak te krijgen in je stookwijn
Heb nog geen ervaring met stoken van vruchten wijn, misschien heeft er iemand hier antwoord op.
Super handig. Dankjewel. Ik dacht al wat na over wat ik allemaal kon doen met de overvloed aan aardbeien die deze zomer mogelijk van ons aardbeien veldje af gaat komen. Daar heb ik nu echt wel een perfecte bestemming voor gevonden! 🙂
als ik dit recept zo doorleest lijkt me makkelijk maar wel een zeer lekker idee. Ik had nog wel een aanmerking op het niet aanwezig zijn van methanol bij dit recept. Volgens mij is het namelijk zo dat je bij de ananas en banaan inderdaad geen methanol verkrijgt maar tijdens het lezen kwam ik ook aardbeien tegen. bij aardbeien is het zo dat de pitjes in de schil zitten dus volgens mij onstaat bij het vergisten van aardbeien wel degelijk methanol maar deze pitjes kun je natuurlijk ook verwijderen.
is dit correct of vergeet ik een factor waardoor dit niet het geval zou zijn
daar zou je nog wel eens gelijk in hebben.. uit aardbeien zou je methanol alcohol kunnen stoken.. ik neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en neem de eerste 100 a 150 ml voorloop weg..
Deze voorloop spaar ik op tot 1,5ltr en mix deze met 8ltr water en stook het nog eens uit waarbij ik de eerste 200ml weg kiep.. daarna ruiken, proeven en der toch een goeie liter van 45 - 50% uitgeperst... en in de dropshock gemixed..
Hoi allemaal,
In fruit zit pectine, en pectine kan ook methanol vormen. Het zijn dus niet alleen de pitjes en de takjes die methanol vormen. De pitjes vaneen aardbij lijken mij niet te vergelijken met de pitjes van een appel bijvoorbeeld.
Groetjes uit Spanje, morgen is de winkel weer open.
hoy,
Ik ben al lange tijd in dit forum aan het lezen, en dat is een vraag die mij ook al lang bezig houd, naar mijn ervaringen, niet mijn stookervaringen maar op professionele ervaringen zijn filters op basis van aktieve kool smaak, ongewenste stoffen ( kalk, cloor, etc...) en geur verwijderaars, zie maar naar gasmaskers, waterfilters, zuiveringsinstallaties en nog andere gebruiken.
Voor neutrale alcohol kan ik daar nog inkomen, of is dit speciale kool ontworpen voor de stook.
groetjes