@jagdhornblaser
Mouten.:
Eerst spoel de graan
Zet de graan in een bak net onder water . Laat het 8 uren staan.
Na 8 uur afgieten en uitspreiden in laag van ongeveer 5 tot 10 cm . Afdekken met doek van Linnen of jutte . ( NIET GEVERFDE STOFFEN)
Laat het met nu 8 uren staan .
Dan even afspoelen weer in bak onder water zetten 8 uren laten staan .
Daarna afgieten , even afspoelen en uitspreiden.
Liefst een temperatuur van rond de 15 -16 graden.
Beste is even met licht vochtige jutte zakken afdekken.
Dan om de 4 tot 8 uren om scheppen en licht bevochtigen. Dit is ook belangrijk zodat het niet gaat broeien .
Er komen worteltjes en een kiem te voorschijn.
Zodra de kiem ( sabeltje / huzaar ) 1,5 x de lengte heeft van de korrel is het proces klaar . Nu eesten .
Droge op warmte . Kan ook op warmte van rook .
Voor een hoog diastatische mout is een kern temperatuur van de mout laag 48 gr .
Wil je veel rook en turf smaak gebruik je eerst een lage eest temperatuur zodat de vochtige mout de rook goed opneemt en eest je op hoge temperatuur af om ook de smaak vast te houden .
Beste kun je eesten op een geperforeerde plaat of fijn gaas waardoor de warmte rook opstijgen kan en regelmatig omharken. Voor roasten en kleur kun je een gietijzeren plaat gebruiken.
Als je voor het mouten de graan weegt dan weet je ook gewicht voor na het mouten.
Droge mout is even zwaar als graan . Goed droog kun je mout paar maanden bewaren.
Ongeeest mout is een groenmout . Deze is hoog diastatische.
Zuurmout kun je maken door vochtig groen mout in zip zak te leggen . Zodra de zak bol staat en de mout wat glibberig aanvoelt kun je het afspoelen. En koud of op lage temperatuur drogen. ( Je kunt ook licht besproeien met melkzuur )
Je kunt diverse gradaties en types van mout creëeren op verschillende temperaturen van dus koud tot op 220 graden te eesten.
Je kunt in oven eesten.. niet in Magnetron !