Meldingen
Alles wissen

Gerst mouten


Berichten: 25
Topic starter
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Gerst mouten van biologisch Gerst,

Hallo,

in dit forum veel gelezen over het mouten van Gerst, dit thuis geprobeerd maar geen van de Gerstkorrels die wilde kiemen. Heb biologisch Gerst gekocht bij de molenwinkel zonder kaf bleek achteraf. Graag tips , bvd 

1736676051-IMG_1268.jpeg
Beantwoorden
19 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@jagdhornblaser 

Mouten.:

Eerst spoel de graan 

Zet de graan in een bak net onder water . Laat het 8 uren staan.

Na 8 uur afgieten en uitspreiden in laag van ongeveer 5 tot 10 cm . Afdekken met doek van Linnen of jutte . ( NIET GEVERFDE STOFFEN)

Laat het met nu 8 uren staan .

Dan even afspoelen weer in bak onder water zetten 8 uren laten staan .

Daarna afgieten , even afspoelen en uitspreiden.

Liefst een temperatuur van rond de 15 -16 graden.

Beste is even met licht vochtige jutte zakken afdekken. 

Dan om de 4 tot 8 uren om scheppen en licht bevochtigen. Dit is ook belangrijk zodat het niet gaat broeien . 

Er komen worteltjes en een kiem te voorschijn. 

Zodra de kiem ( sabeltje / huzaar ) 1,5 x de lengte heeft van de korrel is het proces klaar . Nu eesten .

Droge op warmte . Kan ook op warmte van rook .

Voor een hoog diastatische mout is een kern temperatuur van de mout laag 48 gr .

Wil je veel rook en turf smaak gebruik je eerst een lage eest temperatuur zodat de vochtige mout de rook goed opneemt en eest je op hoge temperatuur af om ook de smaak vast te houden . 

 

Beste kun je eesten op een geperforeerde plaat of fijn gaas waardoor de warmte rook opstijgen kan en regelmatig omharken. Voor roasten en kleur kun je een gietijzeren plaat gebruiken. 

 

Als je voor het mouten de graan weegt dan weet je ook gewicht voor na het mouten.

Droge mout is even zwaar als graan . Goed droog kun je mout paar maanden bewaren.

 

Ongeeest mout is een groenmout . Deze is hoog diastatische.  

Zuurmout kun je maken door vochtig groen mout in zip zak te leggen . Zodra de zak bol staat en de mout wat glibberig aanvoelt kun je het afspoelen. En koud of op lage temperatuur drogen. ( Je kunt ook licht besproeien met melkzuur ) 

 

Je kunt diverse gradaties en types van mout creëeren op verschillende temperaturen van dus koud tot op 220 graden te eesten.

 

Je kunt in oven eesten.. niet in Magnetron !

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Dank voor de vele aanwijzingen, Het gerst weken en spoelen heb ik gedaan zoals in het forum beschreven is zoals alle vervolgstappen ook, ik denk dat het aan het Gerst ligt omdat er geen kaf meer om zit het Gerst bewerkt is . Nieuwe ronden nieuwe kansen 😁

Beantwoorden
12 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@jagdhornblaser  gerst ,tarwe ,haver , rogge , spelt kun je alle op dezelfde manier mouten en eesten. Ook mais kun je prima mouten alleen is de enzymatische werking voldoende voor mais zelf en niet om andere granen erbij om te zetten bij het maischen.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1293

@jagdhornblaser Ik heb gerst kunnen scoren die niet van het kaf ontdaan was. Van iemand die het weer gekregen had van een proefstation, waar de kiemkracht getest werd. Gerst die je bij de molen of de natuurwinkel koopt is altijd behandeld en kiemt inderdaad amper nog. En commerciële zaaigerst kiemt natuurlijk wel, maar is waarschijnlijk behandeld met insecticide of dergelijk spul. Niet leuk!

Ik heb begrepen dat voor haver hetzelfde geldt.

Tarwe (en spelt en eenkoorn e.d.) en rogge kiemen zonder problemen.

Robbert heeft hierboven goede instructies staan.

Ik mout zelf in een grote zeef die ik in een grote bak heb hangen. Van doeken ben ik, wegens schimmeling, een beetje teruggekomen.

 

Beantwoorden
(@jagdhornblaser)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@kees22 dank voor de uitkomst, komende zomer maar eens kijken naar een oogst naar gerst met kaf

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1293

@jagdhornblaser Bijvoorbeeld. In mijn buurt zijn er wel een paar telers van graan. Bij jou vast ook wel, want het is wel in de mode.

In de tussentijd kun je natuurlijk wat oefenen met tarwe of rogge of zo. Vooral rogge is een uitdaging, want dat wordt slijmerig.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@kees22 slijmerige rogge ?   Dan heb je niet gespoeld.  Of te warm. 

Na weken.afgieten en spoelen na rusten alvorens opnieuw in water zetten spoelen . Afgieten en dan in week zetten . temperatuur niet boven 18 graden . Dan krijg je geen slijm met rogge.

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@jagdhornblaser waarom wachten tot de zomer? Robbert gaat uit van een temperatuur van rond de 15-16 graden en ik hou zelf 13 graden aan, en dat val niet mee in de zomer.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@rumo inderdaad zomers is lastiger mouten. Temperatuur moet niet te hoog dan krijg je sneller dat het gaat broeien , verzuren of waar Kees het over heeft slijmvorming.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1293

@rumo Volgens mij bedoelt hij het verkrijgen van de gerst. En dat is aan het begin van de zomer. Het mouten zelf zou ik inderdaad later doen, in of vlak na de winter, zoals het ook in het echt gaat.

Ik hou zelf mijn huis in de winter bij voorkeur op pakweg 16 graden, dus dan kan het binnen.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@kees22 mijn huis op 16 graden, dan is mijn vrouw aan onderkoeling overleden of terug naar Thailand 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@kees22 graan handel Pars sint Jacobiparochie,  Molen de vrijheid en de walvisch in Schiedam en de zwaluw Burdaard zijn een paar adressen waar je prima graan kunt verkrijgen dat perfect bruikbaar is . 

De Schiedamse molens leveren ook aan de destilleerderij van o.a. Ketel 1.

Wanneer Doeken voor afdekken te voren even spoelt in verdunde azijnzuur dan heb je geen last van schimmel. 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1293

@robbert Goede tips, maar een beetje ver weg. Ik had een paar zakken van Botte Boer van het andere forum.

Die tip van spoelen met azijn is ook wel mooi, maar wordt de mout dan niet te zuur?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@kees22 als je maar paar,%  azijnzuur gebruikt heeft mout daar geen last van .  Je bevochtigd ook eerst mout en daarna doek erover.   En niet door Doeken heen .  

Je kunt ook bestellen bij die molens en bij pars en laten opsturen.

(Wat dat betreft heb ik voordeel . Sint Jacobi Parochie en Burdaard zijn vlak bij en er zijn hier ook veel landbouw bedrijven waar je vers kunt halen ) 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Dank allemaal voor de tips, rest mij nog een vraag is er iets wat ik met het overige Gerst kan  ? 

Beantwoorden
2 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1293

@jagdhornblaser Oh, gewoon: schroten of malen en dan mee brouwen. Ik doe dat wel vaker: mout van 1 kg graan en dan dat brouwen met een kg meel van hetzelfde of een ander graan. Met gerstmout kan dat goed.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@jagdhornblaser wanneer je 1 kilo vers mout hebt kun je daar 9 kg max aan ongemout granen aan toevoegen.

Je kunt Dus met 10% diastatisch mout toe voor omzetting fan zetmeel  in suikers bij maisschen. 

MAAR !!!! Beter is 20% mout  omdat moderne gemodificeerde granen  vrij hoog in zetmeel zit wat natuurlijk meer op brengst geeft  maar daarnaast  Je weet ook vaak niet of je mout uit 2 of 6 rijig gerst hebt  . met 6 rijig heb je meer enzym en meer diastatisch vermogen dan mout uit 2 rijig graan.

 

Beantwoorden
Skoelie
Berichten: 78
(@skoelie)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nog even, en we moeten het ook nog zelf telen 👍 😀 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10533

@skoelie de graan leverancier of  boer weet wat voor type gerst hij / zij heeft.  Je hebt gerst met 2 rijige aar en 6 rijige aar. 

In de brouw en whiskey wereld is dit bekend. Je ziet het ook aan grote van korrel.  

De brouwers of destilleerderijen hebben verschillend voorkeur.  

Ook de mouterijen horen in hun info type graan te vermelden. 

Je kiest voor je product ook of je haver , gerst , rogge , tarwe , spelt , mais enz enz wil gebruiken. 

Ook wanneer je b.v. mais gebruiken wil kies je rode of gele mais toch.  

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?