Mijn ene onderwerp loopt nog en ik kom alweer met een volgend onderwerp. Maar dat krijg je als je druk bezig bent met het vullen van de emmers, dan schiet er van alles door je hoofd.
Want zeg nou eens eerlijk, hoeveel werk steken jullie in het wassen en schoonmaken van het fruit? Ik ben net begonnen en probeer het goed te doen, maar dan zit er best veel tijd in en ik kan mij niet voorstellen dat iemand die grotere hoeveelheden verwerkt erg precies te werk gaat. Immers, de stookwijn wordt gestookt en niet gedronken zou je kunnen denken.
Maar ik heb tot nu toe elke appel en peer door mijn handen laten gaan. de door wormen aangevreten stukken, soms met worm en al er uit gesneden, stelen verwijderd en rotte stukken ook weggehaald. Zand en vogelpoep er afgeboend, In stukken gesneden om te controleren op ongedierte en vervolgens vermalen. Ben ik dan te precies?
Hoe doen jullie dat? En ooit gemerkt dat datgene wat je doet het verschil maakt? Ik ben erg benieuwd.
Best een interessante vraag.
In Frankrijk heb je in heel wat dorpen een jaarlijks 'appelfeest'. Dan worden karrevrachten appels vermalen, geperst en het sap wordt dan verkocht in lege waterflessen. Een soort Vlaamse Kermis, zeg maar.
De lading appels wordt dan vanuit de boerenkar met schoppen in een grote electrische molen gemikt, de pulp valt in grote plastic kuipen en wordt vervolgens in een mega fruitpers gekieperd waar twee stoere kerels dan an de houten hendels rond de pers lopen.
Zoals gezegd, het appelsap wordt opgevangen en dan in lege petflessen gevuld...
Just saying