Meldingen
Alles wissen

Gin, Jenever, Aquavit, Absint en andere "botanische" destillaten - deel je recepten


Berichten: 24
 DonQ
Topic starter
(@donq)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb net mijn eerste gin gemaakt en daarvoor heb ik uiteraard mijn onderzoek op dit forum gedaan en ik vind eerlijk gezegd dat er iets te weinig recepten voor gins zijn. Niets beter dan dat ik maar mijn eerste probeersel deel en ieder ander aanmoedig hetzelfde te doen.

Dit topic is er om simpele recepten voor gin, jenever, aquavit, absint en alle andere botanische destillaten in simpel en duidelijk format te delen. Ik raad aan ongeveer hetzelfde format dat ik hieronder heb gebruikt aan te houden in jullie recepten om alles makkelijk leesbaar te maken en zoveel mogelijk informatie te delen. Uiteraard, pas aan waar dat voor het beste is.

Om de bal aan het rollen te krijgen begin ik met het recept voor mijn eerste gin. Ik heb ook nog een muntige rum in de verwachting, op basis van een recept in The Curious Bartender: Volume 1 voor een claro mojito, maar die moet eerst maar uitfermenteren


Titel: Ginquavit

Beschrijving: Gin gemaakt met hele kruiden uit mijn keukenkastje, Jeneverbes als basis maar aangevuld met karwijzaad en dille waardoor het naar een Scandinavische aquavit kan neigen, vandaar de naam. Verder rozemarijn, 4-seizoenen peper, kaneel en laurierblad. Een zeer kruidige gin maar niet meteen een favoriet, dus wellicht dat ik er nog aan sleutel.

 

Basisalcohol: ~40%, 4 liter, uit suiker, door kool gefilterd

 

Botanicals:

-Jeneverbes, 24 gram

-Karwijzaad, 10 gram

-Dille, 5 gram

-Peper, 4 seizoenen, 2 gram

-Kaneel, 2 gram (ongeveer 1 stokje)

-Laurier, 2 blaadjes

 

Methode: botanicals in ketel

Apparatuur: Still Spirits Air Still, 4 liter potstill, indirect electrisch verwarmd, ~300 Watt, luchtgekoeld

Procedure:

-Weeg de botanicals en maal ze kort in een vijzel of iets dergelijks (het meest vergelijkbare dat ik heb is een metalen beker van een Boston shaker en een cocktail-stamper, dus daar doe ik het maar mee)

-Leg de botanicals in een hopzakje en leg het hopzakje in de ketel

-Vul de ketel met 4 liter ~40% alcohol, sluit af met de kop, sluit aan en start

-Vang op in fracties van 50, 100, 150, 600, 500, 300, 2x200, 4x100 ml of volumes naar eigen inzicht, meet alcoholpercentage van iedere fractie

-Kies fracties om te mengen op basis van smaak en aroma (ik koos alle fracties behalve de eerste 3 en de laatste 2), meet alcoholpercentage van het resultaat

-Verdun eventueel tot een gewenst alcoholpercentage (Ik vond de 57% die het van nature heeft mooi en toepasselijk)

 

Eindoordeel: Bijzonder, kruidig, hartig, maar ook moeilijk te waarderen, combineert beter met gemberbier dan met tonic, kan wellicht wat gebruikelijke citrus en koriander gebruiken.

Beantwoorden
21 reacties
Greenmachine
Berichten: 36
(@greenmachine)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Even dit geweldige topic naar boven halen! Ik ben op zoek naar echt oude jenever recepten. Dus mocht iemand nog oude manuscripten hebben liggen dan hoor ik dit graag!

Beantwoorden
11 Reacties
(@jujaco)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@greenmachine Daar ben ik ook naar op zoek. Heb 25 liter en 10 liter emmer een een Airstill van 4 Ltr. Zoek een recept om een graanalcohol te maken voor jenever. Heb bij Lidl inductie kookplaat gekocht dus kan op lage temperaturen de granen garen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jujaco  

Al eerder is dit jenever en oude jenever als recept vraag voorbij gekomen .

Jenever is heel simpel te maken

Hier standaard zeer oud Nederlands recept:
Zelf Even terug rekenen naar eigen grite gist tonnen . 
 
Voor 100 liter .
100 kg roggemeel grof 
44 kg tarwe meel grof 
80 kg gerstemout .
Het meel doorkoken en afkoelen naar 70 gr .
Het mout doorroeren en temperatuur naar 65 graden brengen .
90 min op deze temperatuur houden .
 
Hierna jodium proef doen .
 
zet dit op een gist ( de saccharomyces cerevisiae .)
Je kunt bakkersgist gebruiken
Na gisten giet je het beslag door een zeef in de ketel .
 
De eerste stook is volledig uitstoken .
Temp mag NOOIT boven 95gr komen .
Tweede stook verwijder je voor en na loop .
 
Derde stook gebruik je een mand onder helm .
Deze vul je met verse gekneusde jeneverbes
Op 100 liter 150 tot 450 gram al na gelang hoe sterk je de jenever smaak wil .
Kruidnagel bloem 10 gr .
Peen zaad 10 gr .
 
Overhalen tot 60% hierna scheiden.
 
Voor oude jenever gebruik je een beslag van  mais , rogge en gerstemout en een deel melasse alcohol .
 
Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert Mooi recept, maar het verschil tussen jonge en oude jenever is iets anders. Volgens mij is dit een oude jenever.

Sinds de 16e eeuw haalt Nederland het merendeel van het graan voor brood, bier etc. uit de Oekraïne. Dit gaat via de Oostzee. De Hanze route enz.

Tijdens de eerste wereldoorlog werden de Duitse zeeroutes door de Engelse marine geblokkeerd. Dit had ook een grote invloed op de Nederlandse handel. Nederland werd door Engeland (terecht) verdacht van sluikhandel met Duitsland. Het gevolg was dat ook in Nederland gebrek ontstond, waaronder aan granen.

Dus begonnen jeneverstoker alternatieven te gebruiken zoals mais en suikers.

Oude jenever is daarna gedefinieerd als een drank gemaakt uit minimaal 15% moutwijn. Zoals jou recept.

Jonge jenever bestaat uit maximaal 15% moutwijn. Iemand vertelde me ooit dat commerciële jenever bestaat uit voornamelijk wodka met een scheut blanke whisky erdoor met ergens nog een verdwaalde jeneverbes.

De eerste wereldoorlog markeert nog een grote wijziging van de Nederlandse genotsindustrie. De Nederlanders hadden de cocaïneplant naar Indonesië (Nederlands Indië) gebracht en daar werden ze commercieel verbouwd. In de Nederlandse cocaïne fabriek werd er coke van gemaakt die door heel Europa werd verkocht. Toen de eerste wereldoorlog afgelopen was kwamen de Amerikanen die in eigen land de drooglegging aannamen en in Europa de legale drugshandel platlegden. Nederland heeft zich hier met hand en tand tegen proberen te verzetten, maar we waren de enigen. De dollar werd de belangrijkste valuta, Frankrijk en Engeland hadden enorme schulden en Duitsland, Oostenrijk-Hongarije waren verslagen en Rusland had de communistische revolutie. Dus natuurlijk kregen de Amerikanen hun zin. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jaapjanjoost 

IK heb eat  gewerkt in destilleerrderijen  ook waar  jenever werd gestookt.

  dit is een jonge jenever zo als door gerenommeerd bedrijf nu ook gestook wordt .

Voor oude jenever gebruik je een beslag van mais , rogge en gerstemout en een deel melasse alcohol .

 Ik ken de geschiedenis van jenever en gin . 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

P.s. ik heb hier diverse boeken uit 17 , 18 en 19 e eeuw liggen waaronder ook logboeken en manuals uit desteerderijen . Daar in zie je oom dat jenever in diverse streken anders werden benaderd en dat voor 1640 de drank al in de o.a. Perzië werd gemaakt 

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert Ik moest even zoeken maar ik heb een artikel gevonden. Ik heb het ooit in een boek of een tijdschrift gelezen.

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/een-oer-hollandse-geschiedenis-van-jenever#:~:text=Oude%20en%20jonge%20jenever%20mag,dus%20een%20beschermde%20geografische%20aanduiding.&text=Hiernaast%20werd%20jenever%20in%20de,Franciscus%20de%20le%20Bo%C3%AB%20Sylvius.

 

Moeilijke tijden

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog ontstond er voedselschaarste waardoor de productie van jenever terugliep. Door de lage beschikbaarheid van graan kon er nauwelijks moutwijn geproduceerd worden. Het percentage moutwijn daalde zodanig dat er vanaf die tijd onderscheid gemaakt werd tussen jonge jenever, met een laag moutwijn percentage, en oude jenever, met een hoger moutwijn percentage. De klassieke jenever, volledig bestaand uit moutwijn, was ondertussen nauwelijks meer verkrijgbaar. Na de Tweede Wereldoorlog werd jenever minder populair, maar sinds de jaren ’70 proberen destilleerders de verkoop van jenever weer omhoog te brengen door exclusieve jenevers op de markt te brengen. Deze ambachtelijk geproduceerde jenevers worden vaak op de markt gebracht onder de noemer korenwijn.

 

En het kan best zijn dat ten tijde dat jij bij een distillateur bent gaan werken dit de beste en goedkoopste oplossing was. Ik hoeft mijn auto ook niet meer aan te slingeren om hem te starten. Maar dat deden ze 100 jaar geleden wel bij gebrek aan beter.

Maakt allemaal niet uit. Ik denk dat ik je recept een keer ga proberen. Dus hartelijk dank.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jaapjanjoost  in begin vorige eeuw kwam de suikerbiet door teelt op hogere suikergehaltes en is  men juist begonnen daar alcohol uit te stoken om de schaarse op te vullen van granen en ook om productie te vergemakkelijken en giedkoper te maken . 

Met de oorlog kwamen de Amerikanen , engelsen en Canadesen met andere dranken die toen ook snel populair werden. De 50er jaren met komst van t.v. reclame en films waarin exclusieve dranken werden getoond waren er nog meer spelers die de meer gewone dranken verdrongen . 

De goedkope industrie alcohol uit suikerbiet en concentraten werden meer en meer Interessant wat ten koste ging van de oude ambachtelijke likeuren .

manuals werden aangepast aan " moderne tijden en met de komst van digitale wereld werden oude bibliotheken opgeruimd en oude gebruiken verdwijnen en ook oude recepturen zijn schaars of noet meer te vinden .

Ooit heeft meneer van Rijn een oud leer boek uit 1830 nog eens in kleine oplage laten herdrukken..

Soms  vind je op zolders van oude destilleerijen wat boeken . Het receptuur wat ik hierboven plaatste komt uit een dergelijk boek en wordt bij die desteerderij waar ik het van zolder heb ook nog gebruikt .

 

 

 

 

 

Beantwoorden
(@jujaco)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert Dank je wel, ik ga dit binnenkort proberen. Lukt het ook met een AirStill?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jujaco een airstill is een erg beperkt apparaat en wordt een uitdaging om daarmee het tot een goed eind te brengen .

Maar het is niet onmogelijk . Immers de ketel is maar gereedschap en de vaardigheid van de man erachter is wat de drank maakt.

 

Beantwoorden
(@jujaco)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert in dit geval de vrouw haha. Ik vind het leuk om van alles uit te proberen en mijn brouwsels vallen in de smaak bij de proevers. Ik heb nu destillaten staan van suikerwash met turbo gist, bakkers gist en odin’s roggenbrood. Die moet ik nog een keer destilleren en dan de verschillen proeven, hiermee maak ik dan weer gin, likeuren, limoncello enz. Jenever van graan alcohol staat nu op de verlanglijst. Komende zomer appels en pruimen en ander fruit vergisten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jujaco je hebt nog uitdaging genoeg dus .

Aha een vrouw achter de ketel 2 van de thuis destileerders die ik persoonlijk ken zijn ook vrouw .

1 is als langere tijd bezig en ander nog niet zo lang maar zijn zeer bedreven in met hun ketels.

 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Volgensmij had Robert er eentje op het forum gezet. Durf het niet met zekerheid te zeggen 🙂 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@robinhvm)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@zender)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 62

@robinhvm de link die je geplaatst hebt werkt niet. Zender.

Beantwoorden
Berichten: 9
(@whiteshark)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iemand een idee over een recept voor Saffraan gin?

 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Saffraan gin is een simpele gin met vrij weinig ingrediënten .
.
Een graan brandewijn word gestookt op simpele ketel all alembiek / potstill .
Boven in ketel een kruidenmand of een secondair vat met daarin :
Jeneverbes 1,5 gr per liter
Citroen schil 1a 2 gram per liter.
sinaasappel schil 1,5 gr per litee
Orange bloesem 0,5 gr per liter
engelwortel 5-8;gr per liter .
Karwijzaad 3 gr per liter .
Iriswortel 2 gr per liter
Koriander 3 gr per liter
Venkelzaad 2 gr per liter.
Saffraan 1,5 gr per liter .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit is voor een liter, Van welk % alcohol ga je uit voor die liter?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zal denk ik rond de 30 - 40% zijn

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je stook een brandewijn van 40 tot 42 % om ook weer een liter van 37,5 a 40% over te houden .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dank je!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?