Meldingen
Alles wissen

Hoe jenever maken

Pagina 5 / 5

Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heeft iemand ook een recept voor een goede citroen jenever .
bij mij is de citroen niet goed te proeven en de kleur is er niet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gebruik je citroensap , citroen of. Uitsluitend schillen ?
De jenever zou moeten bestaan uit een granen alcohol basis en gestookt iver6 jenever en lijsterbes citroenschillen en Curaçao schillen .
Door een deel maceraat toe te voegen krijg je kleur.

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zie hier dat mensen de kruiden marceren in de alcohol en het dan jenever noemen. Echte jenever is gestookt van graan en kruiden worden bij een 2e of 3e stook mee gestookt dus niet gemarceerd zou ik zeggen. Verder hoor je bij jenever alleen jeneverbes toe te voegen ga je weer een hoop andere kruiden toevoegen dan praat je mijns inziens over een Gin hetgeen volgens mij toch echt wel een subtiel verschil is. Verder hoef je jeneverbes ook vooraf niet te marceren voor het stoken want deze geeft zoveel smaak af tijdens het stoken wel zou ik de jeneverbes van te voren flink pletten in de vijzel zodat tijdens de stook ook alle smaakstoffen goed vrij kunnen komen. Marceren is dan absoluut niet noodzakelijk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

On verschillende windstreken worden jenevers gestookt . Er zijn diverse smaken ook in de jenever . Dit komt omdat er ook verschillende mengsels worden gebruikt het hoofd bestandsdeel moet meer dan de helft jeneverbessen zijn .
De drank hoort inderdaad van granen gestookt te zijn met in laatste overhaal een zeef in ketel waar de kruiden In liggen .
Gewone jenever is altijd helder gestookt zonder maceraten dat klopt .
Kleuring komt of door vat lagering , door eventueel bij gezoete types toevoeging van suikers . Hiervoor worden van oudser ook rauwe suikers voor gebruikt die dus ook licht kleuren .
Bij citroen jenever worden citroenschillen en Curaçao schillen in de kruidenzeef mee overgehaald .
voor kleuring en extra citroensmaak werd altijd met klein deel maceraat gekleurd . Modern worden kleurstoffen gebruikt.
Gin is een afgeleide van een Nederlandse variant van de jenever officieel uit omgeving leiden die door de engelse ten tijde van de spaanse tijd en oorlog is meegenomen .

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kan er iemand aanwijzingen geven wat betreft hoeveelheden om jenever te stoken met de T500 met alambiek?

Ik zou een test willen doen met bvb 10 liter aan 35%, hoeveel jeneverbes en/of andere kruiden heb ik nodig voor een lekker en evenwichtig resultaat.

Alle tips welkom

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste WebStoreStudio,

Begin je met Jonge jenever, Oude Jenever, Graanjenever, of Moutwijn?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jenever

Vanwaar deze vraag, in mijn jonge jaren (14 tot 18) dronk ik net als mijn pa Jonge of oude Jenever.

Toen ging ik over op Graanjenever en heb die andere "kwaliteit" nooit meer gekocht.

De basis is een geheel ander product.

Dan, met welke kruiden ga je werken?

Alsem, koriander, karwij en Sint-Janskruid zijn basiskruiden.

Jeneverbes is geen kruid maar essentieel.

Vers, gedroogd, combi?

Topicstarter heeft al een voorproef van kruiden gegeven ,met verhoudingen.

Begin met een basis en begin dan te spelen.

Bedenk je gaat waarschijnlijk nooit je bekende merksmaak krijgen.

Je gaat voor beter (we gaan voor beter)

Robbert zal wel ergens een boek met de "oude" kruiden hebben,

die hij in de middeleeuwen nog persoonlijk gered heeft.

 

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als basis wil ik experimenteren met vers gestookte alcohol van een suikerwash uit de T500, verdund tot 35%. In de helm die op de T500 past schroef je dan het botanical basket waar de jeneverbessen en kruiden ingaan. Mijn vraag is eigenlijk naar een richtlijn qua hoeveelheid te gebruiken jeneverbessen en kruiden voor een startvolume van 10 liter in de ketel.

De aangegeven hoeveelheden en verhoudingen zijn voor het macereren van de kruiden in vodka, dus niet voor het meedestilleren in de T500, wat toch een heel ander procede is.

Heeft iemand daar ervaring mee?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

"Gin stoken met alleen de botanical basket" bovenaan opzoeken. 

Gin is jouw vorm van Jenever.

Zoals ik al zei: @Robbert

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@william de middel eeuwen is wat lang terug maar inderdaad ik heb inderdaad naslagjes die terug gaan tot begin 16 e eeuw er tussen zitten .
@webstorestudio gebruik je alcohol uit suiker , vodka of alcohol uit granen ?

Jenever hoort officieel ook uit granen. , Suiker alcohol is pas van de laatste eeuw en is scherp en karakterloos .
Maar je kunt er een matig / redelijke Jenever nog van maken .

Jenever komt uit diverse windstreken en kan dus diverse basis granen of bessen / kruiden verhoudingen hebben.

Een jenever heeft tussen 30 en 45 % alcohol
Dus Wanneer je vult met 10 liter 40 % kun je ook 10 liter jenever verwachten .
Ga uit van een gemiddelde kruiden/bessen gewicht in basket van 50 gram per liter .
Ik weet niet welke richting van Jenever smaak je prefereert maar gebruik van kruiden meer dan de helft jeneverbessen vul aan met lijsterbes en wat Curaçao schil .
Dus op 10 liter voor +/- 10 liter gebruik 500 gr vulling .
Hou een deel alcohol apart zodat wanneer de smaak wat te " heftig " is je nog kunt toevoegen en wat afzwakken .

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?