Meldingen
Alles wissen

Jenever

Pagina 3 / 3

Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is weer eens tijd om te proeven, als eerste komt een jenever die ik hier nog niet benoemd had. Gelukkig een blaadje op de fles gedaan met wat ervoor gebruikt is, ik moet echt eens een soort van batch systeem maken, vooral nu ik 5 liter van 50% (na verdunnen) uit het vaatje heb gehaald en WhatsApp nodig had om te weten dat het een combinatie van gerstemout en haver was.

 

  • 1 liter alcohol van 35%, gemaakt uit 2/3 boekweitmeel en 1/3 deel gerstemout
  • 6 gram Jeneverbes
  • 0,3 gram berkenblad
  • 0,2 gram brandnetelwortel
  • 0,3 gram duizenblad
  • 0,3 gram meidoorn

 

Weekje met keukenrol in de hals laten ademen en daarna heeft het geduldig in de fles gewacht, ik meen 20 Mei gedestilleerd.

 

De geur is bosachtig met mooie jeneverbes in het midden, vol van geur en het is moeilijk de onderdelen uit elkaar te trekken. Het heeft wat harsachtigs en nog een klein straf geurtje is op te merken. Deze versie bevalt in ieder geval beter aan de neus dan de eerdere versie met minder jeneverbes en toen er nog St Jans Kruid bij zat, ik heb nu wel het idee dat een gedeelte van de geur die ik aan het St Jans Kruid deed toeschrijven niet daaraan vandaan komt, het eindigen met een ietwat zoete geur die ik niet verder kan benoemen. Tot nu toe een van de beste jenevers die ik onder m'n neus heb gehouden. Nu komt het moment dat ik bang ben dat de smaak me tegen gaat vallen.

 

Slokje gepakt en het valt me niet tegen alleen is het minder jeneverbes dan ik gehoopt had, de bosachtige smaken, met namen wat meer richting de bittere kant lijken het geheel te omsluiten en de jeneverbes geeft zich niet prijs. Er zitten wat gelaagde bittere bladachtige smaken in, de afdronk is wat hol lijkt terwijl de smaak wel lang op de tong blijft en het een beetje voelt als een gas wat zich door je keel omlaag werkt. Het is wel iets wat zich makkelijk laat drinken, misschien aan wat collega's laten proeven voor wat feedback.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

Net nog even aan de lege Glencairn geroken, laurier, zoethout lijkt nu naar voren te komen, misschien is dat het wat zoetere wat ik aan het einde dacht op te merken toen er nog wat in zat.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3172
Topic starter
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dan ook maar meteen de versie met alleen jeneverbes en kaneel

 

  • 1 liter alcohol van 35%, gemaakt uit 2/3 boekweitmeel en 1/3 deel gerstemout
  • 6 gram Jeneverbes
  • 0,1 gram Kaneel

 

Waarom ik hier 0,1 gram opgeschreven heb en in een eerder bericht 0,5 gram noemde weet ik even niet. 

 

De geur is de jeneverbes, maar iets meer weggezakt zoals ik bij de commerciele versies ook al opmerkte, en iets warms kruidigs, ik wil het geen kaneel noemen maar een bitterzoets iets. Net als de vorige zit hier genoeg geur in dus ook maar eens proeven.

 

Hmmm dit is apart, het begin van het ietwat bittere wat de vorige deed omarmen is hier ook aanwezig, misschien toch vanuit de basisalcohol? De jeneverbes komt hier beter tot z'n recht en het heeft een warme bijsmaak die waarschijnlijk toch de 0,1 gram kaneel was, ik kan de kaneel hier niet uithalen nog. Deze laat de jeneverbes en iets warm goed doorkomen en het voelt alsof het alcoholgehalte van deze hoger ligt, het zou vergelijkbaar moeten zijn echter.

 

Dit is veel voller dan de gekochte jenevers die ik gekocht had om te proeven, beetje robuust is ie wel te noemen maar dat kan ik wel waarderen.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 485
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Altijd weer mooi om jouw gedetailleerde proefverslagen te lezen. Mijn "jeneverlijm" heeft een beter geslaagd vervolg gekregen, waarover later meer....

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?