Dus Ik heb de kersenboom bij mijn oom leeggehaald. Een grote sporttas vol. Maar nu? Mijn eerste keer fruit stoken. Dus ik zoek tips om het te vergisten helemaal het ontpitten gedeelte..
Misschien een tip om je kersen te ontpitten
Ik stook wel eens pruimen,die gooi ik met pit en al in het vergistingsvat,mits dat ze goed rijp zijn ,de pitten vallen dan van zelf naar de bodem.en bij het overhevelen naar de ketel liggen ze braaf op de bodem,anders event kneuzen.ik ga met de boormachine waarop ik een mixer heb gemaakt er doorheen,ik heb geen zin om 200 kg pruimen te ontpitten.maar zo werkt het ook.gr Chris.
Misschien een tip om je kersen te ontpitten
Ja, het deze kersen zijn niet heel erg groot, dus 1 voor 1 ga ik niet aan beginnen.
Ik zat te denken om alles gewoon te koken tot een sap/gelei (pitten eruit filteren) en dat te laten vergisten? iemand er ervaring mee?
Ik stook wel eens pruimen,die gooi ik met pit en al in het vergistingsvat,mits dat ze goed rijp zijn ,de pitten vallen dan van zelf naar de bodem.en bij het overhevelen naar de ketel liggen ze braaf op de bodem,anders event kneuzen.ik ga met de boormachine waarop ik een mixer heb gemaakt er doorheen,ik heb geen zin om 200 kg pruimen te ontpitten.maar zo werkt het ook.gr Chris.
Ja daar dacht ik ook aan, maar overal las ik dat de pitten en steeltjes eruit moesten voor het vergisten.
Niet mee stoken,ik heb appels met klokhuis abrikozen en pruimen zo vergist.mijn ogen zijn nog het zelfde als voor 5 jr.en leven doe ik ook nog.tegenwoordig haal ik het klokhuis uit de appels want die stook ik mee.wat voorloop weggooien.lever nieren longen hart ogen gehoor?Ik heb vd.zomer nog 150 kg abrikozen gestookt in Roemenie met pit en al in de ketel,waren alleen doden gevallen vd hitte niet van mijn drank.niet zo bang zijn,ik stook alleen fruit.alleen rek.houden met de voorloop,4 borrel glaasjes gooi ik weg bij 50 ltr.ik laat wel de ketel open staan en laat wat damp ontsnappen.gr.Chris.
Ontpitten..
Is wel wat werk , maar een duidelijk resultaat.
Vorig jaar een super drankje gestookt.
Heb toevallig vandaag weer een mail gekregen, dat de kersen weer mooi groot zijn . Volgend weekend weer plukken.
Er zit zoveel suiker in kersen, dat je ze een aantal malen kan overhalen. He LUMMEL 🙂
Zie andere link
Oengaboenga begin maar met 500 kg pruimen,die zijn rot voor je klaar bent.
Chris... IK kan niets met 500KG pruimen....
Ik vind zowiezo pruimen niet zo leuk stoken …. wat een rotzooi 🙂
Helemaal geen rotzooi,ik weet niet wat jij met die pruimen uitspookt,zijn pruimen uit de boom die ik bedoel hoor.niet een pruim van 500 kg.??
Bedankt Chris, je hebt mij een lekker lachsalvo gegeven, ik kwam niet meer bij..
Tja Gompie ik hou wel van pruimen.??
Mmmm er staan hier achterom wat grote kersen bomen. Hoeveel kersen zijn er nodig voor een 30 liter gist emmer te vullen? Ik bedoel natuurlijk een plastic zak vol of zo.......... Pruimen is mijn ding ook niet en al helemaal geen zuur pruimen whahaha. Lekker prutsen als beginner gelukkig heb ik een goeie coach in de buurt en t forum nog om op terug te vallen
Ik denk ongeveer 20-22kg ze slinken ook nog en de pit gaat er ook nog uit.gr.Chris.
Je kan fruit koken. Maar vaak ontstaat dan een mouse in plaats van sap, zoals bij appels. In plaats van koken of na het koken kan je Pecto Enzym I of II toevoegen. Dit breekt in 1-2 dagen de pectine in de celwand af en krijg je een mooie scheiding van sap en prut. Die prut (met de pitten) kan je makkelijk persen voor nog meer sap. Die sap vergist je vervolgens.
Voordeel van pectine is verder dat na het vergisten de wijn snel helder wordt (klaren). Niet afgebroken pectine voorkomt dat je wijn helder wordt. Ook voor het stoken kan je beter klare wijn als uitgangspunt hebben.
Ik heb geen ervaring met kersen. De vogels zijn me hier altijd een slag voor en dan hou ik net genoeg kersen over voor eigen consumptie. Maar met appels, rode bes, zwarte bes, vlier bes en druiven gaat dit prima. Dus voor kersen vast ook wel. Pecto enzym kan je bij een brouwwinkel bestellen. Zelf gebruik ik meestal Pecto enzym II.