Meldingen
Alles wissen

maismeel - havermout whiskey ...

Pagina 1 / 2

Berichten: 108
Topic starter
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de copperdome besteld en wil een soort van whiskey maken met de still spirits whiskey yeast.

in de tim smith youtube waar tackle het recept uitlegt gebruiken ze 80% mais en 10% van ( de in mijn geval ) havermout. 

hebben jullie nog idee wat de verhouding water en ingrediënten is ?

groetjes Patrick

Beantwoorden
23 reacties
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Patrick,

De copperdome heb je morgen in huis! Is het roggebrood recept niet leuk om mee te beginnen? Goedkoop, eenvoudig en ontzettend lekker. Klik hier

Ik ben zelf bezig met djt experiment, nog geen resultaten bekend hoor, maar komt in de buurt van wat jij bedoeld. Klik hier

Daarnaast zijn we vandaag een topic gestart om uit te zoeken wat we met verse of gedroogde suikermais kunnen gaan doen. Klik hier

Beantwoorden
Berichten: 108
Topic starter
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt Jan voor de goede tips!

ik ben de weg op gegaan met de maismeel en de havermout om dat een kans te geven. Wss gebruik ik 5kg Mais met 1Kg havermout ( fijn gemalen ) en zo'n 5 kilo suiker voor de mash. eerst de mais en havermout op 76 graden voor een uurtje of 2 en dan de suiker erbij. af laten koelen en op de juiste temperatuur de whiskey gist van still spirits erbij. mocht het een flop worden gaan we een andere weg maar ik heb vertrouwen 🙂 wel erg leuk en fijn dat je meedenkt gozer !

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk niet dat het een flop gaat worden hoor, gewoon proberen! Doe ik ook ?

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet overigens niet of er in havermout ook enzymen aanwezig zijn, als dat niet zo is dan heeft het 2 uur maischen geen nut en vergist je alleen de toegevoegde suiker. Dat wil niet zeggen dat je de smaak niet meekrijgt hoor ? maar het 2 uur maischen kun je dan overslaan.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Je hebt alleen verschil in suikergehalte wat in maismeel zit,ik gebruik maismeel om mijn ketel te dichten,die koop ik in de Turkse supermarkt,nu heb ik ook maismeel uit Roemenie,het is mij opgevallen dat deze beter plakt,zit dus meer suiker in.

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Boomer voeg amelyse toe in je papje en het zal zoet worden na een uurtje verwarmen pleur in het vat met suiker water en brullen maar hi hi .

Beantwoorden
Berichten: 1
(@willyweidwinkel)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoeveel water voegen jullie aan bovenstaand recept toe?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik bij 12 kg mais 9 kg suiker 3 pakken havermout en 75 -80 ltr water en 25 gram natte bakkersgist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij alleen mais en havermout heb je wel wat suikers en zal je vast wel een soort van bourbon whiskey kunnen krijgen maar je blijft met een groot deel zetmeel zitten wat niet omgezet word .
Je zal daarom of een enzym moeten gebruiken .
Je kunt beter nog 10% van geheel aanvullen met een diastatisch mout .
Of je moet na koken de maïs invriezen om de zetmeel cellen te laten kapot gaan waardoor de polysachariden vrijkomen die dan wel vergistbaar zijn .
Ga het geheel niet boven 72 a 73 graden verwarmen .
Enzymen werken bij hogere temperaturen minder of gaan kapot .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( bij gebruik van diastatisch mout zijn meerdere enzymen aanwezig en werken beter door dan enkelvoudig amylase enzym )

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert, zit in diastatische mout het amylase enzym. Dus i.p.v. bijvoorbeeld ‘amalyze’ te gebruiken kan je net zo goed diastatische mout gebruiken ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even voor Robbert zijn beurt.... ja (alfa en beta amylase)

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks ?.

afhankelijk van wat je maakt lijkt me dan mout beter dan een zakje amalyse. De mout geeft natuurlijk ook veel smaak af. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kan in veel gevallen ook nog eens een voordeel zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat het mout ook nog vergistbare suikers toevoegt. Win win 😉

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?