Pff ik lijk wel gek, in die warmte een experiment te doen voor een resultaat dat mischien helemaal niet te zuipen is. maar ik doe het toch 😉
2 Kilo broodmix Meesterlijk Broodmeel, meergranen, By Robert (Albert Heijn)
1 heel pak Kellogs All Bran Plus
1 zakje Amylase
5 kilo ruwe rietsuikerÂ
Ik heb een 10 literpan met 5 liter water op het vuur gezet en met de grote garde daar de 2 kilo broodmeel doorheen geroerd. Dit was een behoorlijk taaie pap. De garde kon het nog net aan. Daar heb ik het zakje amylase enzymen bijgedaan en geroerd tot het weer zo dun was als water. Vervolgens daar het hele pak kellogs bijgedaan en dit 3 kwartier op ongeveer 73 graden gehouden.
In een andere pan heb ik 5 kilo ruwe rietsuiker opgelost. Na een uur heb ik beide pannen bij elkaar gegoten in een vergistingsvat. Het geheel is nu nog steeds zo'n 73 graden. Ik laat dit deze nacht rustig afkoelen, wellicht dat de enzymen in deze tijd nog wat meer doen met het zeltmeel in de broodmix en in de kellogs.
De mash ruikt wel heel erg lekker. Je ruikt dat het vol zit met diverse granen. De vraag is of er na de stook iets van deze smaak meekomt in het distillaat. Waarom deze rietsuiker? Gewoon omdat ik nog nooit rietsuiker heb gebruikt in mijn vergistingen en je alles een keer gedaan moet hebben. De kans bestaat dat het allemaal geen zak uitmaakt. Maar we gaan het zien! Het ruikt in ieder geval weer erg lekker in huis,
Morgenochtend tot 25 liter aanvullen met water en dan een zakje Still Sprits Whisky Gist erbij en knallen maar!
Pff ik lijk wel gek,
Het is dat ik je een beetje ken Jan....
Â
Mooie experiment wederom, ben benieuwd wat dit weer op gaat leveren.
Vanmorgen met de tuinslang onder flinke druk afgevuld naar 25 liter totaal.
De tuinslang vermijd ik bij brouwen. Deze is allesbehalve voedselveilig en er komen waarschijnlijk nog wel wat weekmakers mee.
Ieder z'n eigen manier van werken maar dit zou ik wel vermijden.
Â
Jullie hebben ook zeker gelijk, maar ik wilde zo meteen wat zuurstof toevoegen in de mash. Ik had eerst een tuinslang waarbij je duidelijk het rubber proefde als je er uit dronk. Dat is met deze helemaal niet het geval. Ik gebruik deze ook veel meer, niet alleen om te koelen maar ook om de emmers te wassen. Als dit project nu slaagt en ik krijg een goede graansmaak aan het eindproduct, zal ik de slang niet meer gebruiken voor de 2e ronde 🙂
Â
De boel staat nu te gisten, het heeft een paar uur nodig gehad voor het op gang kwam. Dat had ik niet verwacht. Still Spirits kennende had ik na een kwartier al een bubbel verwacht.
Tja als niet hoefd,maar voor een paar jaren terug nog astbest remmen,gelode benzine,en nu fijn stof waar denk je dat al het rubber blijft van onze auto banden,daarbij onze verpakkingen en wat ze in ons eten duwen,de veestapel en pluimvee voeren,en wat nog niet bekend is wat schadelijk is wat we nu toegediend krijgen om dat er geen vervanger voor is,Unilever produceert niets gezonds,vanmorgen weer kippen geruimd,we worden dagenlijks onwetend volgepropt met rotzooi dus maak ik me geen zorgen van die een keer dat Jan de tuinslang gebruikt,Jan als hij klaar is en niemand wil hem en hij is lekker zuipen we hem samen wel op.neem ik er na wel een gembertheetje.???en anders☠️????gr.Chris
Â
Hahaha zo is dat Chris! Nu maar hopen dat we een een leuk receptje te pakken hebben! Ik moet overigens wel een keer stoppen met dingen maken want ik heb nu al 4x 25 liter staan dat gestookt moet gaan worden. Voor jou peanuts natuurlijk hahaha
Waarom denk je dat gezondheid voor de rijken is Chris? Die kopen geen rotzooi van Unilever, Nestle of Proctor en Gamble. In mijn studententijd had ik een bijbaan in de vleesverwerkende industrie en dat is minstens 25 jaar geleden en het was walgelijk hoe er met vlees werd omgegaan. Was nog Nederlands vlees. Tegenwoordig slepen ze vlees uit alle hoeken van de wereld. O.a Jan Zanbergen https://www.volkskrant.nl/economie/oekraiense-plofkipfabriek-strijkt-neer-in-veenendaal~b0fab3ff/
Rabobank en ING ( ING is Oranje, ook zo'n fraaie familie) investeren miljoenen dus de keuringsdienst kijkt weg. https://www.volkskrant.nl/economie/nederlandse-banken-financieren-megakippenbedrijf-in-oekraine~b003c407/
En inderdaad Nederland is vervuild land. Maar 17 miljoen inwoners maken 100 miljard op aan gezondheidszorg. Miljoenen mensen slikken dagelijks medicijnen. Ons kraanwater is vervuild met o.a. anticonceptie die miljoenen vrouwen slikken. We worden bestolen en belogen. Dat is mijn nederige mening.Â
Ik wil kraanwater niet eens gebruiken om mijn alcohol op sterkte brengen want het idee maakt me al misselijk.Â
Â
Â
Ik weet dat al vele jaren,ik zag het al in mijn jeugd dat het niet kon,het erge is nu weten wij het het allemaal en blijven nog die consumptie staat dienen,wat goed is wordt ons afgenomen en het slechte opgedrongen,zo lang hebzucht op de eerste plaats staat.zal er niets veranderen,ik ga wel naar de kringloop als ik iets nodig heb,en mijn keuken schilder ik wel over met een blikje verf van €15-dan hoef ik niet krom te liggen voor die troep en heb veel vrije tijd om mijn eigen borrel te stoken.
Â
Keteltje gevuld, de mash is volledig uitgegist, SG 990, op het oog in de emmer nog troebel maar in een glas kijk je er nu al doorheen. Smaak en geur erg goed, smaakt een beetje zurig maar wel lekker. De geur laat zich omschrijven als puur granen en niets anders. Ik heb iets meer in de emmer laten zitten om te voorkomen dat er gist mee kwam, ik zou hier indien het te drinken is een 2e generatie op kunnen starten maar dat sla ik over. Ik heb nog teveel weg te stoken dus waag me even niet aan nieuwe projecten op dit moment.
Netto 18 liter in de ketel geheveld.
Â
Â
De eerste 50 ml weggedaan, snel mee gestopt want wat er uit komt smaakt lekker en granig maar ook noterig. Het lijkt ook een beetje zoetig maar niet overheersendÂ
De eerste indruk maakt mij erg vrolijk! Deze smaak mag wat mij betreft over de hele linie zo blijven.
4 liter van 55%. Ben gestopt bij 40%. Reflux heb ik overgeslagen dit keer. Nog niet weggegooid dus ik zou het alsnog kunnen doen.
De smaak doet me denken aan de blanke roggebrood whisky maar dan notiger. Ik ben er nog niet uit wat ik er mee ga doen. Hout er bij of zo laten? Ik laat het een nachtje luchten en dan morgen nog eens proeven.
Tot nu toe zeer tevreden over het experiment met broodmeel, All Bran Plus en rietsuiker ?
Topic titel iets aangepast, wat mij betreft is het weer een Tried and True Recipy!
Â
Ik heb besloten hem zo te laten, wellicht nog wat verdunnen naar 45% maar ik houd hem blank. Heerlijke borrel met een zware graan smaak met duidelijke tonen van noten. Waarschijnlijk afkomstig vaan de geroosterde pitten in de brood mix.
Â
Hoi Jan,Â
dit klinkt erg goed! Welke ketel heb je hiervoor gebruikt?
gr Koen
Dag Koen,
Â
De T500 boiler met koperen helm en condensor.
Â
Hij wordt steeds lekkerder, toch nog een klein beetje houtsnippers toegevoegd, meer voor de kleur hoor, de smaak zit er zo al wel in. Wat een top borrel! Blind zou je het gewoon whisky noemen. Je proeft puur granen.
Â
Ik neem wel een flesje mee naar de bbq 😉