hoi Robbert,
heb een t500 gekocht bij jan met reflux en copper dome dus daar ga ik mee aan de gang.
woon in het midden van het land onder Utrecht
maar de moeilijkheid zit het in :
welk soort graan en mout en wat mee te doen.
als ik een begin heb is dat natuurlijk al leuk
mailen misschien net zo makkelijk, kan ik gelijk printen
Mailen mag ook maar dan reageer ik vaak iets later .maar geen punt .
ik stuur je even een bericht .
Mooi recept Jan? iets voor op mijn lijstje om toch ook eens te proberen
Ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt naar volle tevredenheid.
ik varieer nog wel eens met de ingrediënten (het is maar net in welke super ik ben) maar in de basis is het hetzelfde.
Nu had ik eens geëxperimenteerd met zonnebloem broodbak meel (ipv meergranen) en cornflakes met amandel (ipv Kelloggs all brain plus)
Het resultaat gaf voor mij gevoel een destillaat dat wat olie achtig is en een duidelijke zonnebloem-olie achtige geur.
Niet iets wat ik direct weer zou proberen.
ik heb nu al 1,5 week 3 liter a 57% staan op beerenburg kruiden, ik ben benieuwd wat het gaat worden. Wanneer ik de dop eraf haal ruik ik nog steeds zonnebloemolie...
doe er uw voordeel mee! 😉
Ik wil dit ook wel eens gaan proberen maar ik heb enkele vraagjes,
Zou het ook kunnen met Brinta Multigrain-oergranen? Of wat zijn de puntjes waarop je moet letten bij aankoop van de ingrediënten? (e-nummers of andere toevoegingen?)
Hoeveel gram is een zakje amylase? Bij stookwinkel 4.2g maar deze is niet meer in voorraad
Kan de amylase ook vervangen worden door een mout en zo ja wat zou dan de beste optie zijn? (bio-brouwmaat distillatiemout?)
grotjess Johnny
Even een of topic tot leven blazen;
Ik heb een variant op de meergranen borrel (ergens eerder in dit topic genoemd) met de lidl ontbijtgranen 2kg met amylase + 1kg rietsuiker en 10L water op gist gezet. Begon op 1060, na een week op 1020, maar bleef hier 10 dagen op hangen (wel nog 1x/min een blup uit het waterslot). Net toen ik de boel wilde gaan klaren zat het SG op dag 21 ineens op 1.000.
Heb de boel nu een week geleden overgeheveld naar een ander vat om uit te zakken maar pas volgende week tijd om te stoken.
Doet het langer hangen van de vergisting en het wachten met stoken nog af aan de smaak?
(Voor een volgende ronde om het evt anders aan te pakken?)
Beste,
Afgelopen zondag hebben wij onze eerste oefenstook gehad (me vader, broer en ik)
Van ruwe rietsuiker 10kg en 4 potten appelstroop. Verdeelt over 2 vergist vaten. Totaal +/- 53 a 54 liter stookwijn
Begin SG van 1080 en eind van 992
- Berekent 11,8%??
- Resultaat 11 liter van??? %
- Gestopt rond de 25 %
Het zit in 2 ballon flessen. Als. Ik daar de alcohol dobber in gooi en van die 2 het % gemiddelde neem, heb ik dan me % van het geheel?
En deze nu nog een keer overhalen?!
Volgende stap is om dit recept te maken als volgende oefenronde om daarna pas met mout verder aan de slag te gaan.
Amylase en whisky gist al in bezit!
Alleen nog de ingredienten en de tijd 🤣
We stoken met koperen ketels.
Moet deze drank 1.of 2 keer worden overgehaald?
Zijn er nog extra tips of trics of ingrediënten toe te voegen zodat het richting whisky gaat!?
Bedankt alvast. Als het uit eindelijk zover is zal ik het posten!
Groetjes Rudy
Vanavond een beslag gemaakt van deze variant. Met dubbele inhoud zodat we een goede 50 a 54 liter stookwijn verkrijgen
INGREDIENTEN die wij hebben gebruikt:
4 kilo abdij speltbroodmix meergranen
2 pakken kellegos all brain plus
10kg carrabian gold ruwe riet suiker
2x 5gr amylase
2x whisky prestige whisky gist
Alles een uur op rond de 73graden gehouden. Morgen aanvullen met water en gist erbij!
Ben benieuwd het eerst ruw stook resultaat!
ik ben ook benieuwd
Kleine update van deze meergranen variant!
Linker emmer staat mooi te pruttelen. Maar rechts geen beweging. Je ziet ook een 2 deling van de mash. Wat naar mijn idee betekent dat er geen leven in zit.!?
Iemand suggesties?
Alvast bedankt
Morgen ochtend gaat de ketel aan rond een uur of 05:00 om vervolgens +/- 52 L meergranen stookwijn te stoken 😁 ben benieuwd 👍🏻