Meldingen
Alles wissen

Meergranenborrel, klaar in 1 week, Tried and True Recipy

Pagina 9 / 9

Berichten: 17
(@kippie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

hoi Robbert,

heb een t500 gekocht bij jan met reflux en copper dome dus daar ga ik mee aan de gang.

woon in het midden van het land onder Utrecht

maar de moeilijkheid zit het in :

welk soort graan en mout en wat mee te doen.

als ik een begin heb is dat natuurlijk al leuk

mailen misschien net zo makkelijk, kan ik gelijk printen

[email protected]

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mailen mag ook maar dan reageer ik vaak iets later .maar geen punt .
ik stuur je even een bericht .

Beantwoorden
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi recept Jan? iets voor op mijn lijstje om toch ook eens te proberen

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt naar volle tevredenheid.

ik varieer nog wel eens met de ingrediënten (het is maar net in welke super ik ben) maar in de basis is het hetzelfde.

Nu had ik eens geëxperimenteerd met  zonnebloem broodbak meel (ipv meergranen) en cornflakes met amandel (ipv Kelloggs all brain plus) 

Het resultaat gaf voor mij gevoel een destillaat dat wat olie achtig is en een duidelijke zonnebloem-olie achtige geur. 

Niet iets wat ik direct weer zou proberen.

ik heb nu al 1,5 week 3 liter a 57% staan op beerenburg kruiden, ik ben benieuwd wat het gaat worden. Wanneer ik de dop eraf haal ruik ik nog steeds zonnebloemolie...

doe er uw voordeel mee! 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik wil dit ook wel eens gaan proberen maar ik heb enkele vraagjes,

Zou het ook kunnen met Brinta Multigrain-oergranen? Of wat zijn de puntjes waarop je moet letten bij aankoop van de ingrediënten? (e-nummers of andere toevoegingen?)

Hoeveel gram is een zakje amylase? Bij stookwinkel 4.2g maar deze is niet meer in voorraad

Kan de amylase ook vervangen worden door een mout en zo ja wat zou dan de beste optie zijn? (bio-brouwmaat distillatiemout?)

grotjess Johnny

Beantwoorden
Zotje
Berichten: 19
(@zotje)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Even een of topic tot leven blazen;

Ik heb een variant op de meergranen borrel (ergens eerder in dit topic genoemd) met de lidl ontbijtgranen 2kg met amylase + 1kg rietsuiker en 10L water op gist gezet. Begon op 1060, na een week op 1020, maar bleef hier 10 dagen op hangen (wel nog 1x/min een blup uit het waterslot). Net toen ik de boel wilde gaan klaren zat het SG op dag 21 ineens op 1.000.

Heb de boel nu een week geleden overgeheveld naar een ander vat om uit te zakken maar pas volgende week tijd om te stoken.

Doet het langer hangen van de vergisting en het wachten met stoken nog af aan de smaak?

(Voor een volgende ronde om het evt anders aan te pakken?)

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@zotje Je hebt het in ieder geval van de gist afgehaald, maar in de regel geldt wel om te proberen de eerste overhaal binnen enkele dagen na het einde van de vergisting uit te voeren omdat er zich bijproducten kunnen gaan vormen.

 

Het overhevelen en laten klaren is vaak niet nodig, het ligt er wel even aan welk type ketel je hebt, eentje die werkt met een droogkookbeveiliging zoals de Grainfather en T-500 kunnen met vaste delen wel last krijgen. Maar ketels die op een gasvlam gaan of met een externe verwarmingsplaat hebben het in de regel niet nodig. Het cold crashen wat sommigen doen zoals bij bier heeft vaak een negatief effect, co2 blijft opgelost en de kans op spuwen neemt toe 

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste,

Afgelopen zondag hebben wij onze eerste oefenstook gehad (me vader, broer en ik)

Van ruwe rietsuiker 10kg en 4 potten appelstroop. Verdeelt over 2 vergist vaten. Totaal +/- 53 a 54 liter stookwijn 

Begin SG van 1080 en eind van 992

  • Berekent 11,8%??
  • Resultaat 11 liter van??? %
  • Gestopt rond de 25 %

Het zit in 2 ballon flessen. Als. Ik daar de alcohol dobber  in gooi en van die 2 het % gemiddelde neem, heb ik dan me % van het geheel? 

 

En deze nu nog een keer overhalen?! 

 

Volgende stap is om dit recept te maken als volgende oefenronde om daarna pas met mout verder aan de slag te gaan. 

Amylase en whisky gist al in bezit! 

Alleen nog de ingredienten en de tijd 🤣

We stoken met koperen ketels. 

Moet deze drank 1.of 2 keer worden overgehaald? 

Zijn er nog extra tips of trics of ingrediënten toe te voegen zodat het richting whisky gaat!?

 

Bedankt alvast. Als het uit eindelijk zover is zal ik het posten!

 

Groetjes Rudy 

Beantwoorden
9 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rudyvanr 

Begin SG van 1080 en eind van 992

  • Berekent 11,8%??
  • Resultaat 11 liter van??? %
  • Gestopt rond de 25 %

Het zit in 2 ballon flessen. Als. Ik daar de alcohol dobber  in gooi en van die 2 het % gemiddelde neem, heb ik dan me % van het geheel? 

Op basis van de verandering van S.G. heb je ongeveer 11,5% alcohol in de stookwijn verkregen.

 

Het percentage van de 11 liter kun je niet vanuit hier berekenen omdat je gestopt bent bij een destillaat dat 25% nog had, je hebt niet alles meegenomen en afhankelijk van de ketel en de manier van destilleren (bijvoorbeeld snel of traag stoken) kan de opbrengst wisselen.

 

Als je de alcoholdobber in beide doet en het gemiddelde neemt let wel op dat je volumes nagenoeg gelijk zijn, anders wordt het even rekenen.

 

En deze nu nog een keer overhalen?! 

 

Adviseer ik wel.

 

Volgende stap is om dit recept te maken als volgende oefenronde om daarna pas met mout verder aan de slag te gaan. 

Amylase en whisky gist al in bezit! 

Alleen nog de ingredienten en de tijd 🤣

We stoken met koperen ketels. 

Moet deze drank 1.of 2 keer worden overgehaald? 

Zijn er nog extra tips of trics of ingrediënten toe te voegen zodat het richting whisky gaat!?

 

Advies is tweemaal overhalen, mout en graan maakt het meer een whisky 😉 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@alchemist

Bedankt voor je info! Kunnen we hiermee aan de slag.

Stook begon te lopen om half 10 en gestopt om een uur of 6. Dus volgens mij niet heel snel gestookt denk ik zelf.

Flessen zijn exact even vol.

 

1704893340-IMG-20231217-WA0005.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rudyvanr ziet er goed uit maar ik heb wel het idee dat je op vloeistof temperatuur stook en je zou beter op brug temperatuur kunnen stoken. Dat wil zeggen een dikkere buis uit je ketel en de temperatuur meter op het punt waar je weer naar beneden ga richting je koeler.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@rumo dank je voor de Feedback. Bij @robbert op zijn filmpjes een grotere hoed gezien. We zijn ook aan het verzinnen om dat om te bouwen zodat de "uitlaat" een groter gat word.

Waar zou je de temperatuur meter precies plaatsen? Daar heb ik even geen beeld bij 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

Heb om cirkelt. Daar heb ik een extra tempratuur voeler geplaatst om verschil te constateren tussen de andere meter. Maar ze zijn exact gelijk

1704896509-IMG_20240110_152018.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rudyvanr ik had het idee dat de temperatuurmeter in de vloeistof stak, maar hij moet bij dit soort ketel op het hoogste punt. Zo iets als dit 

≥ Vind stookketel in Antiek en Kunst op Marktplaats

Van marktplaats 😆 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr ik weet niet naar welk filmpje keek .

Plaats van meten kan verschillen in stook methode. En type ketel voor de doelstelling. Voor zuivere alcohol kun je het besten meten op hoogte van brug  . De Overgang van kolom naar koeler. 

Je kunt ook op kooknat temperatuur. Werken.

Hals temperatuur hou ik ook wel eens bij in begin . Meer om snelheid opwarmen ook in de gaten te houden zodat je kunt temperen alvorens je op punt komt waar overhaal begint. 

Voor simpele dingen als whiskey, bourbon, rum e.d.  gebruik ik vaak waskrijt . 

Smeltpunt en stolling daarvan geeft aanwat verloop is. 

Ook kun je vaak horen aan ketel geruis hoe ver je bent  . Hoor je geruis is goed. , hoor je echt kookgeborrel is temperatuur te hoog . Hoor je stampend geluid is flow niet optimaal.

 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@robbert 

Daar waar bij de Alquitara de meter zit, is dat de hals temp? 

Ook de geluiden die een ketel produceert is, zoals ik ervaar, afhankelijk van de ruw- of fijnstook. Zelfs bij een 3e stook klinkt het anders met dezelfde ketel inrichting ( lees, kooksteentjes in de ketel en koperwol op het rooster en in de hoed)

Alleen is het stampen bij de 1L als bij de 20 Liter er alleen na toevoeging van calcium en glycerine. 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

Dankje @robbert

Essentie is om Whisky's te maken. 

Info van het filmpje kwam uit het maken van whisky deel 2. ( leuke filmpjes btw 👍🏻)

Die geluiden zijn me nu redelijk bekend na een eerste stook. 

Vond alleen op het eind dat hij hard aan het zuchten was! Zo klonk het voor mij. 

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vanavond een beslag gemaakt van deze variant. Met dubbele inhoud zodat we een goede 50 a 54 liter stookwijn verkrijgen

 

INGREDIENTEN die wij hebben gebruikt:

4 kilo abdij speltbroodmix meergranen

2 pakken kellegos all brain plus

10kg carrabian gold ruwe riet suiker

2x 5gr amylase

2x whisky prestige whisky gist

Alles een uur op rond de 73graden gehouden. Morgen aanvullen met water en gist erbij!

Ben benieuwd het eerst ruw stook resultaat! 

1708125683-IMG20240216201153.jpg
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik ben ook benieuwd

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Kleine update van deze meergranen variant! 

Linker emmer staat mooi te pruttelen. Maar rechts geen beweging. Je ziet ook een 2 deling van de mash. Wat naar mijn idee betekent dat er geen leven in zit.!? 

Iemand suggesties? 

Alvast bedankt 

 

 

https://files.fm/u/2u27zks73c

1708258136-IMG-20240218-WA0009.jpg
Beantwoorden
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr

wat was SG vooraf gist pitch ? 

 De amylase was zeer eenzijdig.  Beta amylase heeft geen kans gehad  .

Wat is jou indicatie dat er geen gisting is ? 

Maak alsjeblieft niet de domme fout de stankafsluiters / water slotjes als indicator te zien van verloop van gisting.  Het zijn stankafsluiters net als zwanenhals onder gootsteen en toilet niet meer dan dat!  Water houd wat geur binnen en zorgt dat er geen vuil of ongedierte binnenkomt en  laat druk ontsnappen.

Een minimum kiertje of gaatje waar geen tegendruk van water is zal altijd overnemen en het waterslotje geeft geen beweging.  

Met dergelijke beslag heb je omdat de suiker makkelijkste te vergisten is waarschijnlijk dat als suiker op is gist ook al is uitgewerkt de granen geven iets voeding en bijsmaak maar verder niet veel toegevoegde waarde.  

Met alleen wat amylase uit een zakje op 73 graden is maar klein deel dat is omgezet  en is het meel en cornflakes niet meer dan vulstof.

 

 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert SG was 1090. Iets aan de hoge kant. Maar de emmers zijn identiek aan elkaar aangemaakt. Dus voor mij is het nu een raadsel waarom links wel in beweging is en rechts niet. Je ziet ook dat rechts bezinkt en niet in beweging is. Vrijdag avond de mash aangemaakt. Aflaten koelen tot zaterdag ochtend. En toen de gist erop. 

 

Betreft het waterslot. Dat is mij bekent. Ik heb helaas niet de mogelijkheid om van die mooie afsluiters te draaien 😉

Zal de emmer voor nu nog eens door roeren en goed kijken of de deksel goed dicht is. 

 

Als er morgen nog geen beweging is. Is het dan een mogelijkheid om er wat bakkersgist aan toe te voegen? 

1708262487-IMG20240217095039.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr 1090 is een te hoog SG om mee te starten met bakkersgist. 1075 is toch wel max voor bakkers gist im een goede start te krijgen. 

Heb je het beslag apart in verschillende pannen gemaakt en dat apart ook verdeeld of 1 batch over 2 emmers verdeeld? 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert heb alles in een grote pan aangemaakt en verdeelt over de 2 emmers. Ik heb eventueel 2 zakjes andere whisky gist liggen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr mischien heeft het iets staan bezinken waardoor bij overhevelen bij ene meer vaste stoffen zijn meegekomen. 

Probeer eerst SG te verlagen en kijk wat dan gebeurt alvorens een ander soort gist toe te voegen. 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert SG verlagen doormiddel van water toe te voegen neem ik aan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr inderdaad maar wel rustig toevoegen.   

Meet ook even ph  . 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert gaan we doen.! PH was voor de pitch rond de 6,7 wat aan de lage kant is als hij rond de 5,4a5,6 moet liggen

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr  bij de omzetting miet ph voor optimale enzymen werking inderdaad rond 5,4 -5,6 wezen. Met jou beslag zou 4,8 tot 5,2 bij gist inzet wezen.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert mijn vader had er gisteren voor gekozen, (grote gok) om de ene helft in een emmer te doen en daarbij de andere werkende helft te doen. Zodat dus 2 werkende mashes verdeelt waren over de 2 emmers.

Deze ochtend pruttelen ze nu allebei! Dus gelukkig een goede gok

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Morgen ochtend gaat de ketel aan rond een uur of 05:00 om vervolgens +/- 52 L meergranen stookwijn te stoken 😁 ben benieuwd 👍🏻

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr  morgen ochtend ook meteen de 2e overhaal er achteraan ?

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert nee dat duurt te lang! Vorige keer stopte we pas om 18:00. En de andere opstelling staat ook bij mijn vader!

 Voor nu gaan we met de grote ketel en de nieuwe hoed uittesten die me vader geknutseld heeft 😁

 

1710051177-IMG-20240306-WA0032.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr als je om 5 u smorgens begint met 52 liter zou je om 6 uur savonds de 2,e overhaal toch ook achter de rug moeten hebben ?

Of gebruik je een kleine ketel waar geen 52 liter in past waardoor je dus in meerdere delen moet werken.? 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert door de aanpassing van de hoed gaat het inderdaad vele malen sneller dan met de andere vernauwde opening. Waar ik vorige keer 40% nog had om 1700. Zit ik op dit moment al op 40%. Alles past er in ene keer in. Dus begrijp nu dat je inderdaad die overhaal daarna kan doen

1710064576-IMG-20240310-WA0008.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr  normaal als ik de ketel om rond 9u half 10 smorgens aanzet met 50 liter  is de 2 e overhaal ook klaar om half 7 savonds alles opgeruimd en kan ik aan tafel . En dan hoef ik niets te haasten of forceren.

De 2e overhaal gaat dan wel in een andere ketel dus kan de 1e overhaal ketel afkoelen en schoongemaakt terwijl de 2e loopt. 

 

 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert ja precies! Wij hebben dezelfde ketels als jou schat ik in. Een van +/- 80L en een van 15L

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudyvanr ik heb 3 fabrieks keteltjes en dan 5 verschillende maten installatie maar ik heb daarbij ook 4 kleine station " ketels/ keteltjes/ potjes "  die ik op verschillende manieren kan inzetten in mijn opstelling. En natuur de onmisbare glas opstelling. 

(En momenteel staan hier nog 3 ketels  voor sloop / onderdelen of eventueel een liefhebber ) 

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit was de oude opstelling/hoed.

Wereld van verschil als ik naar de data van afgelopen keer kijk. 

 

 

1710064745-IMG-20231217-WA00052.jpg
Beantwoorden
Pagina 9 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?