Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste bourbonmash


Berichten: 45
Topic starter
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gisteren mijn eerste bourbonmash gemaakt.

 

8 kilo mais

2 kilo roggemout 

2 kilo gerstemout

1 kilo haver

1 kilo tarwe

1 kilo gerookte roggemout

 

Met een mooie ouderwetse graanmolen behandeld…

 

percentage mout op het geheel is 26%. Ik reken dan alleen het ongerookte deel. Ik heb de kilo roggemout zelf gerookt en omdat mijn controle over de rookton nog niet 100% is op lage temperatuur is is de kans dat het diastatisch vermogen verminderd. 

maisch schema:

45 graden - minimaal 60 minuten

55 graden - minimaal 40 minuten

67 graden - minimaal 60 minuten

72 graden - minimaal 30 minuten 

 

dit is het schema wat ik gebruik. Soms lopen de tijden uit omdat ik de tijd wel eens verget. Ik werkte door de hoeveelheid een deel sous-vide af. Pan was te klein 😆 

ph na het maischen 6,3

aanvullen met water tot 50 liter

2 tabletjes mineralen erbij

en een beetje citroenzuur om de ph iets te verlagen  

temperatuur nu 28,4

Straks mijn eigen gist eraan toevoegen. Net een klein beetje mash aan toegevoegd om het te verdunnen…. 

wordt vervolgd…

1669470912-D1CEBDC7-491A-4B75-B98A-F7B639F85169.jpeg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
Berichten: 45
Topic starter
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

SG1040...

 

op een een of andere manier kan ik het bericht niet bijwerken.... vandaar maar een bericht eronder

Beantwoorden
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@grensjager2 er zit een timer op van ik meen vijf minuten.

 

Waar heb je roggemout mee gerookt?

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@alchemist oke, bijzonder omdat het uiteindelijk je eigen bericht blijft.... maar goed om te weten..

 

Ik heb met turf gerookt.... ik heb een hele zak staan...

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@grensjager2 je komt niet heel veel gerookte bourbons tegen, ik kan me er zelfs maar eentje herinneren die ik gehad heb. En die was met een Texaanse struik. 

 

Daartegenover staat wel dat het aandeel klein is in je stort, hopen dat je een accent mee krijgt.

 

De timer snap ik wel, anders gaat iedereen weken later hun berichten aanpassen en lopen discussies helemaal niet meer lekker om te lezen 😉 

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@alchemist denk zelf ook dat het mogelijk te klein is... maar dan gaan we het gewoon weer proberen... maar dan met iets meer.... heb nog genoeg staan aan graan...

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@grensjager2 Eigen ervaring, voor zover dat telt (verder afhankelijk van verwerking) is dat je redelijk hoog moet zitten om het duidelijk naar voren te krijgen. Maar rook is iets wat moet passen in het hele plaatje, je hebt vier soorten granen (of mouten ervan) in gebruik dus balanceren kan wat moeilijker zijn.

 

Ik zou zelf bij een bourbon eerder overwegen om geroosterd mout te gebruiken, maar dat is een persoonlijke overweging. Misschien heb ik het mis en is een geturfde bourbon een geweldige toevoeging aan de immense mogelijkheden van whisky's. Eigenzinnige destilleerders hou ik wel van 😎 

 

Je bent in ieder geval goed bezig en ik ben benieuwd naar welke gist en houtsoort je gaat gebruiken. Ik las eigen gist maar niet waar deze vandaan komt, let wel dat melkzuurbacteriën ook rooksmaak slopen, kortere vergistingen hebben de voorkeur bij rokerige whisky's.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?