Gisteren mijn eerste bourbonmash gemaakt.
8 kilo mais
2 kilo roggemout
2 kilo gerstemout
1 kilo haver
1 kilo tarwe
1 kilo gerookte roggemout
Met een mooie ouderwetse graanmolen behandeld…
percentage mout op het geheel is 26%. Ik reken dan alleen het ongerookte deel. Ik heb de kilo roggemout zelf gerookt en omdat mijn controle over de rookton nog niet 100% is op lage temperatuur is is de kans dat het diastatisch vermogen verminderd.
maisch schema:
45 graden - minimaal 60 minuten
55 graden - minimaal 40 minuten
67 graden - minimaal 60 minuten
72 graden - minimaal 30 minuten
dit is het schema wat ik gebruik. Soms lopen de tijden uit omdat ik de tijd wel eens verget. Ik werkte door de hoeveelheid een deel sous-vide af. Pan was te klein 😆
ph na het maischen 6,3
aanvullen met water tot 50 liter
2 tabletjes mineralen erbij
en een beetje citroenzuur om de ph iets te verlagen
temperatuur nu 28,4
Straks mijn eigen gist eraan toevoegen. Net een klein beetje mash aan toegevoegd om het te verdunnen….
wordt vervolgd…
SG1040...
op een een of andere manier kan ik het bericht niet bijwerken.... vandaar maar een bericht eronder