Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 1 / 29

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Steeds kom ik het weer tegen.. Odin’s Roggebrood Whisky. Omdat het recept te simpel voor woorden is is het onbegrijjpelijk dat er blijkbaar een geweldig eindresultaat uit kan komen. De lovende woorden op Home Distillers houden niet op. Ik twijfel dan ook helemaal niet aan het recept, ik wil het enkel ook eens proeven. Zelfs zonder rijping zou dit al geweldig moeten zijn.

Dit was gepland voor morgen maar ben er toch vast aan begonnen!

Dus voor de duidelijkheid, alle Credits gaan naar Odin!

Dit was het oorspronkelijke bericht. De 2 kilo roggebrood is in een latere post bijgesteld naar 1,5 kilo en de suiker iets verhoogd naar 4,5 kilo.

Here is what I did. I bought 2 kilo's of rye bread (4 packs of 500 grams actually). I crumbled them into small bits and then added them to boiling water. Some 5 liters. Boiled it a bit only, because the rye is off course already baked. I then added 4 kilo's of sugar to the mix and stirred that in as well. I threw everything into the fermentor, added water to get me close to 28 liters in total. Added yeast nutrients. Pumped some air into the mix and dumped in the yeast.

Wat mij vooral verbaast is dat deze Whisky eigenlijk gewoon een suikerwash is met roggebrood. Niets meer en niets minder. Het roggebrood geeft blijkbaar veel meer smaak af dan wanneer je rogge of roggemout gebruikt. Volgens Odin komt dit door het zeer lange bakproces.

Wat ik heel bijzonder vind van het recept is dat er  geen maisch proces of enzymen behandeling aan te pas komt. Het zetmeel van het roggebrood gebeurt dus niets mee. Wanneer je slechts alcohol wilt vormen is dat niet zo bijzonder, maar suiker toevoegen in een top whisky recept is zoiets als vloeken in de kerk. En dat het recept al jaren rondzwermt op internet als een absolute topper vind ik dus heel bijzonder. Wat zitten wij dan soms te klooien, het leven kan zo makkelijk zijn 😉

In het originele recept gebruikt Odin gewoon droge bakkersgist, en geen whiskygist met enzymen. In mijn verslagje ga ik dat dus ook doen.

Het roggebrood wordt volledig mee vergist en op het gistbed kun je nadien generatie 2 starten door weer een pan met 1,5 kilo roggebrood en 4,5 kilo suiker te gooien. Of je gooit er geen nieuw roggebrood in maar wel water met 4,5 kilo suiker en je verkrijgt een Rogge Wodka Mash, die na de stook nog wel gefilterd moet worden over kool.

Goed, ik heb 3 pakjes Bolletje Fries Roggebrood gekocht. Waarom niet het goedkoopste merk? Volgens Odin omdat in Bolletje Fries roggebrood geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd maar het wel Vitamine B bevat Het is mij nog een beetje een raadsel waarom vitamine B zo belangrijk is. Het is ongetwijfeld beschreven, ik kon het niet zo snel vinden. Ik zie de vitamine B niet op het pakje staan. Maar goed, we doen het zo 🙂

Ik heb Dr. oetker bakkersgist en een zakje Yeast Nutrients. Volgens het recept op HD zijn de Nutritients misschien niet nodig maar schaadt het ook niet 🙂 Ik doe alles precies hetzelfde, nodig of niet. Ik wijk niet af van het recept ook al zegt mijn gevoel soms anders. Wie ben ik om zo’n al om geroemd recept aan te passen voor ik het geproefd heb?

Dus wat hebben we nodig?

3 Pakken kristalsuiker van 1,5 kilo. Basic van Albert Heijn
3 Doosjes Roggenbrood Bolletje Van Albert Heijn
1 zakje Dr. oetker Bakkersgist van de Albert Heijn
1 zakje gistvoeding van Stookwinkel 😉

Kook een liter of 5 water en verkruimel de plakjes roggebrood in de pan. Laat kort meekoken. Meng de suiker door het kokende water tot het is opgelost.

Meng met koud water in je vergistingsvat tot je een totaal hebt van 28 liter.

Als het mengsel voldoende is afgekoeld roer je het zakje bakkersgist en de gistvoeding erdoorheen.

Zodra het is uitgegist doen we een striprun en daarna spiritrun.

Dit zou volgens de bedenker en de reviews zelfs zonder rijping al erg lekker moeten zijn.

Ik heb ideeën voor verbeterpunten, al mag ik niet twijfelen aan een Tried and True recipy. Daarom eerst dit legendarische maar belachelijk eenvoudige recept eens proeven. Daarna kunnen we eens kijken of we hier een mooi vervolg op kunnen maken.

Beantwoorden
448 reacties
2 Reacties
(@jujaco)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@stookforum

Hallo allemaal, dit recept probeer ik nu ook in de nieuwe fermenteer emmer van 10 liter van de Stookwinkel. Een pakje Bolletje roggebrood, 1,5 kilo suiker, gistvoeding en zakje dr. Oetker gist. Totaal 8,5 liter. Kan ik straks 2 keer mijn Air Still vullen. Tot nu toe alleen turbogisten gebruikt om het stoken een beetje te leren. 

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 195

@stookforum 

Leuk recept, maar Hoe is het mogelijk dat een zakje gist van 7 gram 4,5 kilo suiker kan vergisten? Ik gebruik het recept van gemiddeld 100 gram Bruggeman om 5 kilo te vergisten… 

Groetjes Lambik 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Uitspraak (tip) van USA moonshiner Jim-Tom: gooi een hand vol rogge in je mash en je krijgt gegarandeerd goede mash...

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kijk ook eens naar zijn cornflake mash   🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb jij deze whisky's al eens geproefd? 

Cornflakes is opzich wel bekend, cerials staan zelfs op de Prestige whiskygist beschreven. ik zat al eens te denken aan een havermout of brinta mash 😉

Ik ben zo benieuwd naar de kracht van de eenvoud in deze recepten

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

deze gaan we eens proberen na mijn rum dingetje, ben hem al vaak tegen gekomen her en der.

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Cornflake wel ... rogge nog niet ... 

Havermout / Brinta .... Ik denk dat je alles wel krijgt aan t gisten.

Kijk maar naar paardevoer van Menno   🙂

 

Cornflake

Gestookt in potstill Smaak zat er helemaal in.

 

Ik ben me nu helemaal in aan t lezen in LM/VM . Hoe ik dan het beste smaak kan krijgen.

Geen zin om iedere keer weer een andere ketel op te zetten.

Binnenkort maak ik weer eens een cornflake 

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk! Ik wil van dit soort recepten wel een rijtje flesjes hebben en dan eens vergelijken welke nu het beste uitpakt.

En dan nog de vraag, houtsnippers, vaatje of gewoon blank laten 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wordt weer een mooi verslag Jan. Benieuwd naar de resultaten.

 

Je hebt wel ideeën voor verbetering van het recept maar die wil je niet gaan doorvoeren. Begrijpelijk maar wil je die ideeën wel delen?

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wil hem eigenlijk eerst eens gedronken hebben. Maar de hoeveelheid suiker zou in mijn ogen drastisch naar beneden kunnen en we zouden gebruik kunnen maken van de enzymen uit een kilo of 2 mout om het zetmeel uit het roggebrood om te zetten. Meer roggebrood gebruiken, desnoods ook een lichter soort er bij om de smaak niet te overheersend te laten worden. Odin is ook van 2 kilo naar 1,5 overgestapt.

 

Maar ik durf me daar nu nog niet aan te wagen, eerst het originele recept proeven en dan eens kijken wat we gaan doen. En daarna vergelijken.

 

Wat beter wordt weten we nu sowieso nog niet, wel wat het makkelijkste is 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk experiment om beide manieren naast (of na) elkaar te laten uit te voeren.

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had geen zin om te wachten tot morgen. En het recept is zo simpel, je bent er zo mee klaar en je keuken wordt er niet vies van.

En tijdens het koken, dat ruikt lekker! Ze dachten hier in huis dat ik weer koekjes aan het bakken was.... De geur en smaak is echt subliem. 

Nu afwachten hoe de gisting verloopt.

Oh ja, ik heb iets minder water gebruikt, aangevuld tot 25 liter. Ik heb het gevoel dat dit nog wel eens flink kan gaan schuimen, en ik moet morgen weg. Heb geen zin in een doorgespoten waterslot 🙂

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi speelgoed op de achtergrond ??

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik doe altijd aan een beetje verborgen reclame 😉 Noemen ze product placement 🙂

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Haha. Stuur maar op. Ik zet hem op elke foto die ik maak haha!! ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jan's behang is onovertroffen, soms krijgen we er een stukje van 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?