Inderdaad ik gebruik niets alleen fruit event.suiker en die minimaal en bakkersgist.geen filters klaringsmiddelen of wat dan ook.ketel-brander-alc.meter.dat is het,ik gebruik nog geen watersloten,als ik iets zou moeten filteren gaat het door keukenrol met wat velletjes wc papier er tussen.en zacht word hij van laten liggen,ik gooi het meestal op eiken met op het einde een beetje vanille suiker of wat honing.heb altijd een heldere honingkleur drank.na een jr.gaat hij smaken naar cognac-whisky.mijn hele investering kost incl.alc.meter €182.50 ketel brander.de rest heb ik gratis.vaten flessen.ik vind het juist de kunst om met zo min mogenlijk middelen te stoken,en leuk ook nog goedkoop.en ook nog iets drinkbaars.
lijkt mij ook zeker lekker en leuk om eens te maken.
Inmiddels ook Odin’s cornflakes recept in de ton. Kleine aanpassing gedaan. Iets minder suiker en in plaats daarvan 2 blikjes sweet corn toegevoegd. Pruttelt lekker, dus afwachten.
Moet ik voor generatie 2,3,4 enz. de backset gebruiken of het originele gistbed. Ik lees hier het gistbed en bij het originele recept van Odin lees ik de backset, mij lijkt het gistbed de meest logische optie maar goed, ik ben dan ook wel een beginnende beginner.
Vandaag maar eens overhevelen en donderdagavond afstoken. Stoken jullie op vol vermogen of is een dimmer ertussen beter? En hoe zit het met generaties want daar snap ik geen bal van..... Blijf nog steeds een beginner whahaha
Deze moet ik nog overhalen, maar dat doe ik niet op vol vermogen. Wat die generaties betreft, ben ik ook nog aan het leren. Inmiddels is me duidelijk dat je een deel van je gestookte stookwijn bewaart en de volgende weer gebruikt. Het gist gaat in het roggebrood zitten, dus daarvan zou je ook een deel opnieuw kunnen gebruiken. Dit forum heeft me geholpen om het tot hier aantoe te begrijpen. Er is vast iemand die het nog beter of completer kan uitleggen.
Gisteren de striprun gedaan van genearatie 3. Die heeft meer dan een maand in het gistvat gezeten door zakenreis en aansluitend vakantie.
Tijdens de vakantie (Normandie en Bretagne) weinig bier maar meer lokaal spul gedronken: Cider en calvados.
Nu bezig met de fijnstook van gen 3. Lijkt goed te worden!
De generaties gaat zoals Snurrebreut hier onder laat zien. Wat betreft het gebruik van Backset. Weet niet of Odin dat zelf ook deed maar wordt inderdaad door menig amerikaan gedaan. Je gebruikt dan een deel backset om je nieuwe suiker op te lossen en doet er dan bij als het afgekoeld is. Dit is dan de zogenaamde sourmash methode.
Bedankt, heb uiteindelijk mijn gevoel gevolgd en dus het gistbed en de backset opnieuw gebruikt.
Mooi uitgelegd zo??
Een mooie uitleg met tekening top. Maar wat is de meerwaarde ervan als je t zo doet? Ik heb de stookwijn gemeten en kom met 1 zakje gist nu op 10% uit. Klaar om te stoken
Je krijgt op Odin's wijze een lekkerder en goedkopere drank. Goedkoper doordat je bij de 2e en 3e generatie geen nieuwe gist hoeft toe te voegen en minder roggebrood en suiker. Door de backset krijg je ook een hogere ethanol-opbrengst (door het ph gehalte en de aanwezige voedingsstoffen in de backset). Door de naloop weer toe te voegen aan de nieuwe duwstook krijg je extra aroma's en ook een wat hogere ethanol opbrengst.
Pfff wat een omslachtig gedoe allemaal. Afstoken op mijn dimmer. Maar gebuiken jullie dan de liebig koeling alleen of ook nog de refluxkoeler boven in de kolom?
We gebruiken een potstill (ik T500 met koperen helm). Als je het met de kolom doet alleen liebig koeler (en misschien de zadels eruit?).