Ok ik heb een korte liebig kolom en een hogere liebig/reflux kolom. Echte beginner hè whahaha
Begonnen.....hopelijk de juiste keuze kwa kolom. Eerste keer zonder hulp van mentor Oengabunga hihihi kan niet meer gebeuren dan dat t mislukt. Fingers cross
Mwahhh naar mijn gevoel had dit resultaat beter gekunt. 2 liter stooksel van 42% overgehouden van 25 liter wijn sg 1000. Kreeg de temperatuur ondanks de dimmer ook niet lager dan 89/90 graden. Nog lager vermogen en de kerel deed niks meer. Vanalles geprobeerd ook met koelwater.....maarja.... Één voordeel tis zacht en ik hoef niks terug te lengen met water whahaha. Mis wel de rogge smaak erin.
Ohhh ja ik heb t complete bezinksel nog in de gistton zitten, wat denken jullie backset erbij 3 liter en aanvullen voor 2e generatie?
Dat heb ik met de overblijfselen van de eerste stook wel gedaan, gist als een malle en de geur uit de gistemmer is beter dan de eerste batch.
Ok dank je ga ik die morgen weer opstarten. Vraag me alleen af of 1 zakje gist wel genoeg is? Ik heb vandaag de korte liebig kolom gebruikt zonder vulling, ik ga de volgende keer toch de lange gebruiken maar dan zonder reflux koeling, maar wel met vulling
Je hebt als je het goed doet geen gist zakje nodig, de overblijfselen na het hevelen is je gistbed, die kan je hergebruiken. Let er wel op dat je deze niet droog wegzet.
Zo 2e generatie staat op. Gebruikt oude gistbed met rogge, 3 liter Backset uit de ketel van gisteren,aangevuld met 1,5 kilo vers roggebrood en 4,5 kilo suiker, rest bijgevuld met water tot 25 liter. Gelijk ook weer 25 liter neutraal gemaakt hihihi nu wachten en genieten van een koude Radler mmmm
Helaas nog geen beweging te bekennen van vergisting in de 2e generatie.... Afwachten tot vanavond en anders gaat er een zakje gist bij
Vanmorgen de deksel van t gistvat open laten staan. Nu bij thuiskomst is me de boel toch flink aan het bruisen. Deksel en waterslot werkt perfect. Tot nu toe gaat alles toch goed
Hoelang is het gistbed te bewaren? Staat uiteraard niet droog.
In de koelkast vrij lang maar erg afhankelijk van hoe schoon je gewerkt hebt. Als er veel besmetting is wat korter.
Ik heb biergist uit een vergisting regelmatig een maand bewaard in de koelkast, ging goed. Als je het lang bewaard kan het zijn dat je een giststarter moet maken.
Persoonlijk: Bakkersgist kost geen drol en de smaak van je vorige generaties zit waarschijnlijk alleen in de backset. Als het langer dan een week is zou ik nieuwe gist gebruiken.
Ah, duidelijk. Als 2e generatie gist niks toevoegd dan gaat het gelijk door het toilet. Ik dacht dat een nieuwe generatie om de overblijfselen ging inclusief oude gistbed en backset. Gaat dus alleen om de backset.
Dat denk ik. Sommigen zijn van mening dat de gist zich ook ontwikkelt. En dat zal hij zeker doen maar of dat per definitie positief is betwijfel ik.
Mijn allereerste stook is ook klaar. De 5l alambiek van André is getest en goed bevonden!
Recept:
500g roggebrood
1500g suiker
1 pakje bakkersgist
10l water
Uitgegist in 2,5 week tot 11%
2 stripruns van 4,5 liter kwamen op 2 liter van een goeie 30% voor de fijnstook
Fijnstook naar 0,8 liter ā 70%
Smaak: zacht, lekker. Niet echt Rogge of whisky te proeven.
Nu: rijpen op hout.
3 stuks gemaakt
- half uurtje in goedkope port laten trekken
- 6 uur in goede port laten trekken
- onbehandeld eiken
Toch heb ik nog vragen:
Het hout rijpen op 70% of op drinksterkte?
Ik wil ook verouderen au bain Marie. Drinksterkte of 70%?