Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 2 / 29

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu na een kwartier al een blubje om de 3 seconden. Echt bizar.

Oh ja, oechsle gemeten op 70 en dat is 183 gram suiker per liter, praktisch niets uit het brood dus en dat hadden we al verwacht. Het kan dus een percentage halen van 10,8.

Ben benieuwd wat we hier op het eind aan over gaan houden.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had ook 2 pakjes toegevoegd bij de 5 kg gemoute gerst + en 5kg suiker en het smaakte verdomd goed .

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stookforum:

Wat mij vooral verbaast is dat deze Whisky eigenlijk gewoon een suikerwash is met roggebrood. Niets meer en niets minder. Het roggebrood geeft blijkbaar veel meer smaak af dan wanneer je rogge of roggemout gebruikt. Volgens Odin komt dit door het zeer lange bakproces.

Raad je aan om dan het volledige Maillard reactie verhaal te lezen...alles is beredeneerd tot in het extreme bijna...

Vind over het algemeen zijn posts op o.a HD zeer interressant.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jan heeft een dynamisch interieur zogezegd.

Mooi topic overigens.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Net naar beneden voor een kop koffie, en wauw wat gaat het te keer. 

Schuimen doet het niet, het vat had dus helemaal vol gemogen. De brokken brood zwermen wild van onder naar boven en weer naar beneden door het vat.

Rode dop van het waterslot getrokken om even te ruiken, het water spuit zo in mijn oog! De geur is goed herleidbaar naar roggebrood.

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja dat is echt een aanrader, wat een smaak heeft die cornflakewhisky en heb nu een liter of 4 in het vat zitten.Persoonlijk vind ik het lekkerder dan een moutwhisky en de opbrengst is erg hoog in percentage en hoeveelheid.De cornflakes kunnen ook hergebruikt worden voor een 2/3 e vergisting.

Volgende vergisting ga ik eens deze uitproberen ff 2 weekjes geduld dan is er weer een vat vrij.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wil ik ook wel eens proberen lijkt mij de moeite waard en ligt in mijn straatje eenvoud Daar hou ik wel van.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb hem ook al een paar keer gemaakt. De eerste generatie als een vodka gestookt met mijn fractioneer kolom. Deze wodka had een lekkere subtiele graan smaak welke zeker niet over kool hoefde te lopen. De tweede generatie als potstill gestookt voor een whisky welke ik op hout heb gerijpt. Deze whisky vond ik niet erg interessant. Hij was goed te drinken maar was een beetje vlak van smaak.

Al met al is dit een interessant recept (vanwege de eenvoud) en zou iedereen eens moeten proberen voor het maken van een vodka of whisky, afhankelijk van zijn of haar gebruikte destilleer apparatuur.

 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Binnekort maar eens proberen. !

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zou je bij het roggebrood niet een gedeelte cornflakes kunnen doen, of zou dat niet smaken ? 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Gompie

Het kan,hoe het gaat smaken ligt natuurlijk aan de verhoudingen van de ingrediënten...

grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@monoblock

Uit jouw verhaal maak ik op dat je een 2e generatie hebt gemaakt.Mag ik weten hoe?

Oude gist bed opnieuw met roggebrood en suiker plus water,of heb je backset gebruikt?Je hebt mijn volle interesse want dat is alweer stap twee met dit recept.Grt DB

 

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

DB, 2e generatie met backset roggebrood en suiker. Gist kan blijven zitten, dit start weer opnieuw op.

1 Tap je fermenteerder af naar je stook ketel

2 Doe wat water op het gistbed zodat het niet uitdroogt. Schep de helft eruit

3 Na het stoken, 20% hete backset in een pan doen en hier de suiker in oplossen en de helft roggebrood hierin verkruimelen.

4 Als het is afgekoeld, hele zooitje in je fermenteerder laten spetteren, en aanvullen met zuurstofrijk water. Ik doe dit met de gardena sproeier.

Nu begint het feest opnieuw. Let wel op dat je PH niet te laag wordt. Zo nodig minder backset. PH rond 5.5 houden. Een hand kippengrit zorgt dat de PH niet crashed tijdens de vergisting, anders duurt het lang voordat het is uitgegist. Ik gebruik gewoon broodgist bij de eerste vergisting. Daarna hergebruik je dus het gistbed.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Monoblock

Zoals gewoonlijk heel helder verwoord,dank hiervoor. Kippengrit zal ik eens bij Welkoop zoeken,had op HD wel over  gecrushte oester schelpen gelezen met hetzelfde doel.

Lijkt mij altijd wel goed PH buffer,baat het niet dan schaadt het niet... misschien voor mezelf maar tot standaard verheffen in de werkwijze bij elk soort 'generatie vergisting i.d.d omdat je backset verzuurd...

grt DB

Beantwoorden
Berichten: 69
 VSOP
(@vsop)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

2*500 gram roggelbrood + 2 kilo suiker op10 liter water. En moet zeggen die gist heeft een schik, knettert erover.
Dacht komt  warm weer aan, kan mooi ff.

En als experiment heb ik een zak havermout 500 g + 1 kilo suiker op 4 liter neergezet, Kijken wat het wordt.

Beantwoorden
Pagina 2 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?