Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 20 / 29

Berichten: 65
 mac
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt  voor jullie reacties vandaag toch maar overgeheveld en het gistbed onder laten staan. 20 liter in een ander vat en nu weer wachten totdat het geklaard is...... 

Beantwoorden
Berichten: 3
(@veldrijder)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vanmiddag zo'n 20L stookwijn uit het vat gehaald.
Van 1e generatie hield ik ca. 0,7L 80% over na 2x stoken.
Ik ben nu bezig met de 2e stook van de 2 generatie.
Voor de 3e generatie 3 kg suiker en water toegevoegd, sg 1070.
Ik heb tijdens de 2e generatie 2L bezinksel wort met eiwit resten toegevoegd, dat gist toch als de ziekte met die Crosmyloof saison belle gist.

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik ben niet echt een spreadsheetridder maar om een beetje ervaring en inzicht te krijgen over de T500 en alambiek. heb ik de striprun van de eerste generatie is in kaart gebracht. zonder vermogensregelaar dus voluit de striprun gedaan. Dit Om later bij de spiritrun  in combinatie  met de vermogensregelaar een beetje te weten wanneer er wat gebeurt.

mijn ervaring is dat zelfs binnen de 10 minuten, temperatuur en alcoholpercentage snel kunnen verschillen. 

de gemeten alcohol had een temperatuur van 33-34 graden wat heeft dit voor invloed op de gemeten alcohol? aangezien de meter op 20 graden is gekalibreerd.

en klopt het dat bij de spiritrun de temperatuur voor een mooie stook rond de 85-90 graden ligt? zodat ik dat kan regelen met de vermogensregelaar??

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 132
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit recept staat bij mij nu een week of 6 te vergisten. Nu nog steeds een blubber om de 90 sec uit het waterslot. Wat is jullie advies....nu stoken of gewoon nog laten staan?

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na 2 maanden uitgisten/klaren ga ik de tweede generatie maar eens stoken vandaag. Hopelijk brengt t meer en betere drank dan de eerste keer want dat was echt een slechte run. Lets see...

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Laten staan,stoken is geduld hebben,de suikers zijn nog om aan het zetten in alc.bij mij staan 400 kg.druiven wild te vergisten volgens mij 3a4 weken,ik kijk of ik die volgende week ga stoken en anders over 3 wkn.kan ook alles goed bezinken.ik heb geduld genoeg.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het 2 maanden duurt gaat er ergens iets mis volgens mee. Een week of 4 kan ik me voorstellen maar bij vergist het in twee - drie weken uit bij kamertemperatuur (terwijl de bakkersgist het liever wat warmer heeft).

Staat het erg koud of wisselt de temperatuur heel erg? Is je pH erg laag?

Ik zou wat meer gist toevoegen volgende keer als allebei niet het geval is. Odin zegt in het recept dat het in een week uitgist maar dat het langer duurt dan dat zie je overal wel terug. 2 maanden lijkt mij langer dan nodig.

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee ik had t zelf te druk. Oepsssss

Beantwoorden
Berichten: 132
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Chris dan wacht ik gewoon nog een poosje ?

Beantwoorden
Berichten: 132
(@ronnor)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij mij dus nu week of 6 staat wel buiten in tuinhuis dus flink temp schommeling dat zal misschien ook de reden zijn dat het zo lang duurt.

Beantwoorden
Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

4 liter van 60% overgehouden van 23 liter mash, mmm niet slecht. Ben vanaf 40% begonnen aan de naloop tot 20% en toen gestopt. Gewerkt met dimmer ook dat was dit keer een succes. De 2 liter van de vorige stook ook mee overgehaald inclusief de naloop. De eerste keer was echte een mislukking vandaar. Al met al een tijdrovende klus vandaag maar wel met succes afgesloten.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De 1e keer dat ik deze whisky maakte heeft de mash maar liefst 8 maanden in het vat gezeten alvorens ik hem ging stoken. Het resultaat was na 1 stook al een heerlijke zachte smaak.

De 2e emmer staat nu 5 maanden, en ik denk dat het verschil met 8 maanden te verwaarlozen is. Ik ga ook weer een nieuwe emmer aanmaken want ik heb over een half jaar whisky nodig on mijn 15 liter vat waar nu nog Morellenport in zit mee te vullen.

De 1e ronde was erg lekker en is inmiddels op. De laatste fles van die batch is met de bbq in Loosdrecht leeggegaan.

Ik ben zo benieuwd wat deze whisky gaat doen op het Morellen Portvat ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@stookforum bewaar je deze op een vaste themperatuur ?

Beantwoorden
Geer
Berichten: 29
 Geer
(@geer)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi allemaal, na al de goede verhalen heb ik ook een poging gedaan met dit recept. Na een keer stoken is de opbrengst 4,5 liter van 48% een prima opbrengst. Ik heb het geheel aangelengd naar 40% voor de 2e stook. Het percentage is prima maar met de geur en smaak ben ik niet zo tevreden. Het ruikt en smaakt naar banaan? Weet iemand hoe dat kan?

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens kenners zou "banaan"  typisch zijn voor voorloop.  Misschien heb je wellicht je cuts niet optimaal gemaakt..

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij banaan (of andere esters) of veel hoge alcoholen zou ik denken aan te hoge vergistingstemperatuur.

Voor de banaan kun je het dan beter iets langer op de gist laten staan, die ruimt nog wel wat op. De alcoholen blijven en moeten met stoken gescheiden worden.

Beantwoorden
Pagina 20 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?