Vraagje nog over het overhevelen/klaren van de roggebrood whiskey. De mash is ondertussen uitgegist na een 2 weken maar wat nu te doen, overhevelen waardoor de CO2 er gelijk uit gaat of klaren met klaringsmiddel of gewoon lekker laten staan?
sorry, ik ben nog erg vers achter de ketel ?.
Ik zou het overhevelen in een vat en dan nog een aantal dagen laten klaren. Lekker in de schuur of zo iets, met deze temperatuur gaat dat sneller. Daarna als het in de ketel is gegaan even goed roeren zodat de CO2 er uit kan.
Super, mijn dank voor het snelle antwoord.
Ik had de ton al in de koude garage gezet dus kan van de week weer lekker aan de slag?
Ik heb inmiddels een 2de batch aangemaakt, in de serre laten gisten bij ongeveer 20 graden. Is nu bijna uitgegist en gaat begin volgende week de garage in daar is het nu ongeveer 10 graden. Dit laat ik gewoon een week staan en bij deze temperaturen klaart het vanzelf is mijn ervaring. Na een week hevel ik over naar de ketel en roer het daarin goed door alvorens te stoken.
Even een proefflesje gevuld van mijn eerste batch, smaakt heerlijk.
Ik zou wel wanneer de vergisting klaar is eerst overhevelen naar een ander vat en dan laten klaren.
Dat ziet er gaaf uit, ook die leuke etiketten eropna als bij Lep.
Ik nu bezig met de ruwstook van Odins Rogge whisky, ruikt bij het druppelen echt super. Ondertussen op de ‘overblijfselen’ een 41/2 kg invertsuiker erbij en aangevuld met een 22 liter water. Het pruttelt heerlijk.
wat kan het stoken/leven toch mooi zijn. ( al heb ik nu dus ijsvoeten in m’n stookhutje)
Ik ben benieuwd naar je resultaat hiermee Chris. Mijn roggebroodwhisky smaakte helaas niet naar whisky. Een wat onbestemde smaak.
De roggebrood whisky op hout gehad maar smaakt nog ‘rauw’ maar wel goed en heeft natuurlijk de tijd nodig te verouderen.
Kan je deze ook verouderen door een 3 uur te verwarmen op 50 graden of doe je dat niet bij de ‘whisky’??
Dat kan zeker wel bij whisky, daarna even de dop er af zodat de whisky kan "ontluchten"van de scherpe luchtjes. Ook kan je de whisky in de vriezer doen voor een nacht en dan weer op kamer temperatuur een dag met weer de dop even openen.
Ik heb van een "druïde" 🙂 vernomen dat infra rood ook zeer goed helpt voor het verouderen van je drank.
Dank ScS voor je antwoord,
helaas is de vriezer te klein maar ga het met een rode lamp proberen. Hadden de Druïden al zo’n apparaat, nooit gezien bij Asterix en Obelix?
ik vraag voor m’n verjaardag maar een ‘sous vide’ , lijkt me erg makkelijk. Ook voor “onze” doeleinden ?.
beluchten zal ik niet vergeten ?
zie, past nooit in een gewoon vriezertje?
Hadden de Druïden al zo’n apparaat, nooit gezien bij Asterix en Obelix?
Hahaha, deze drüide gaat geloof ik al 2500 jaar terug 🙂
Very nice