Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 27 / 29

evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ok na het fruitstoken en de wisky van munckerik ook deze geprobeerd maar na 24uu nog geen brubbel in in het waterslot!!!!!! wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
Berichten: 284
 Rick
(@rick)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey Erik, ik heb zelf prestige whisky gist gebruikt. Bij mij duurde het een dag voor het echt begon. 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Erik, wat gebruik je voor gist?

Normaal zou het al flink bezig moeten zijn. Aan voeding geen gebrek bij dit recept. Daar kan het echt niet aan liggen. Ruikt het ook niet naar vergisting? Vaak is het het bekende probleem zoals een deksel die niet goed meer afsluit. Co2 zoekt de makkelijkst weg om te ontsnappen.

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

droge gist van dr. Oetker

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo jan 

juist een deksel verwisselt van een vat dat aan het uitklaren is en daadwerkelijk het waterslot begon direkt te werken dus als ik uit de normandie(vakantie) terug ben bestel ik wel een nieuw vat bij u

Beantwoorden
Berichten: 26
 Lep
(@lep)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je bent te ongeduldig 😉

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Top Erik dat je hier achter bent gekomen!

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toch even doorgeven: 

tijdje geleden houtsnippers koud gerookt en deze daarna in de meergranenborrel gedaan. Als ik nu de dop van de fles af draai dan komt de rook je tegemoet. Gelukkig Zit er geen bittere smaak aan de drank. Super gelukt dus?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tof! Leuk dat het zo goed gelukt is. Ik heb blank eiken uut frankrijk indirect gerookt/verwarmt en ook drie versies van gemaakt. Leuk joh.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Altijd leuk als zulke experimenten lukken zoals je hoopt!

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

murmillo  ja gelukkig wel anders was de aankoop en werk voor niets geweest

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zeker moet alleen nog een drankje stoken om ze te proberen. Maar... dat komt.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na een keer met de Barrel 674 mout en met het alternatief van Mangrove Jack Liquid Malt Dark aan het werk te zijn geweest, heb ik op 20 oktober maar eens een poging gewaagd met Odin's Rye Whiskey recept.

Het recept heb ik gedownsized, simpelweg omdat ik een 15 liter Whisky still heb en ik het in 1x wilde kunnen stoken. Het kwam neer op 3 kilo suiker, 1 kg Bolletje roggebrood, 9 gram gistvoeding en 14 gram droge Bruggemans gist, aangevuld tot 18 liter mash. SG was op dat moment 1075. 

Tien dagen later was het waterslot helemaal stil en bleek het SG op 990 te liggen, dus ongeveer 11% ABV geproduceerd. Dit laten klaren zonder verdere toevoegingen en 3 november dit overgehaald, direct in een lekker langzame strip-run. Uiteindelijk de eerste 200 ml weggegooid en doorgestookt tot 30 % ABV. Kwam alles bij elkaar neer op 2.2 liter van 49%.

Dat een week op dark toast Frans eiken snippers gezet, aangevuld met een beetje vanille suiker en gister maar eens een monstertje meegenomen naar schoonouders (beiden whisky-liefhebbers). Ik mag terugkomen 😉 

Toch heb ik de eiken snippers weer terug gedaan om hem nog iets langer op deze manier te laten rijpen. En dankzij de tip van Robbert zit de siliconen stop er losjes op met een stukje kaasdoek tussen hals en stop...

Beantwoorden
Berichten: 25
(@ronald)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik ben nieuw maar ik begrijp de strip run niet 

waarom is deze zo belangrijk  

want je haalt toch ook wat van de smaak af lijkt mij 

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Smaakverlies hoeft niet negatief te zijn. Er zijn genoeg smaken die je aan je stookwijn niet kan merken, maar bij het concentreren (lees distilleren) heel erg naar voren komen. Natte hond is ook een smaak, maar waarschijnlijk niet wat je zoekt.

Het belang van (ik geloof dat je spiritrun bedoelde, striprun is ruwstook en geen scheiding nodig) een 2e maal distilleren is het scheiden van de smaken (en verschillende alcoholen, zuren etc).

Zo kun je de goede smaken scheiden van de slechte. Bij een 2e maal stoken wordt ie wat zachter, maar in een alambiek zal je niet snel smaak verliezen.

Als je van te voren weet dat je 2x gaat stoken, doe je eerst een striprun (ruwstook). Je gooit redelijk wat warmte in je ketel (nooit overdrijven natuurlijk) en 'stript' je stookwijn. De vaste delen blijven in je ketel, en je krijgt een heldere of redelijk heldere vloeistof uit je uitstroom. Alcoholpercentage van een ruwstook ligt gemiddeld rond 30%. De Smerikanen noemen dit 'low wine', hier 'ruwnat'.

Bij de spiritrun (fijnstook) gooi je het ruwnat terug in een schone ketel op maat. Altijd het percentage onder de 40% houden! Je brengt je ruwnat heel gecontroleerd op temperatuur, tot je een brug temperatuur bereikt van 55°C. Dit breng je steeds wat hoger, en houd je tijdelijk vast onder de 75°C. Belangrijk is dat het druppelsgewijs gaat. Wat er nu uitkomt is je voorloop (head). Dit ruikt vaak zeer scherp en soms ook zurig. Voorbeeld van smaken maar ook alcoholen die je niet wilt. Als het scherpe en zure wegtrekt, zet je er een andere pot of fles eronder. Meestal zit je dan op +78°C. Wat je hier opvangt is je bestnat (heart). Het is heel alcoholig kwa smaak en geur, maar zal toch altijd sporen proeven van je gebruikte stookwijn. Vaak begint tussen de 85°C en 88°C (brug temperatuur) de naloop (tail), raadzaam om ook deze apart op te vangen, of de stook af te breken. De geuren en smaken die hier bij mee komen kun je weinig mensen blij mee maken (met uitzondering van gebrand/geturft mout, of sommige rum). Natte krant en hond wordt vaak gezegt, maar ik vind het anders ruiken, en erger.

Je wilt dus niet dat de methanol en vluchtige zuren uit je voorloop + de nattehond van de naloop je bestnat vervuilt.

Nogmaals, maak je geen zorgen over smaak verlies, het zijn vaak de scherpe of logge smaken die je er uitstookt. Dit zou je kunnen zien als smaakverlies, maar ik zie het eerder als winst in zachtheid van je borrel.

Houdt 'm warm,
Pikketanus

Beantwoorden
Pagina 27 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?