Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 28 / 29

Berichten: 25
(@ronald)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

dit is een duidelijk antwoord op mijn vraag  

pikketanus   

mijn dank is groot  ik sla je bericht even op om hem nog een keer door te lezen 

maar ik ga hem nu echt 2x stoken 

 

Beantwoorden
Berichten: 17
(@kippie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit recept paar keer gemaakt een tijdje laten staan maar smaakt nog nergens naar.

Dit nog een keer overhalen?

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je het niet rijpt met houtsnippers zal het in de eerste plaats kleurloos blijven, en smaken naar een heel zachte granenborrel - niet met een uitgesproken smaak dus.

Vaker overhalen zal de smaak alleen nog maar neutraler laten worden vernoed ik (heb ik nog niet geprobeerd en ga ik ook niet doen; zonde van de borrel).

Maar het kan best zijn dat de subtiele smaak van deze borrel gewoon niet jouw ding is 🙂

Beantwoorden
Berichten: 17
(@kippie)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ga ik hem nog een keer proeven, ik vond hem juist scherp ik heb een paar flessen met eiken krullen en een paar met walnootdoppen in de zon dan weer koelkast dopje los maar kon er niets lekkers aan vinden

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoeveel bakkersgist zit er in zo'n zakje ?? Hier hebben ze andere merken dus is het handig te weten hoeveel gram erbij moet. ?

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Droge bakkersgist van D'r. Oetker weegt 7 gram.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Thanx! Ik ben erg benieuwd hoe hij gaat smaken ?!

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het zal vloeken in de kerk zijn maar in me starterspakket zatten twee zakjes whiskygist die wil ik hiervoor gebruiken 

neem aan dat dat geen probleem is maar kan ik daarna op dat gistbed ook de wodka gist gebruiken

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nou vat 1 staat te pruttelen, beetje vals gespeeld whisky gist erin

duurt wel erg lang op bakkergist.

moet denk maar wat vaten bij bestellen dan kan ik wat rustiger gisten en wat meer variatie!

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb een paar weken geleden de eerste overhaal gedaan

ben nu kleiner ketel aan het bouwen over de tweede stook

Maar ik blijk 1 gist vat niet schoongemaakt te hebben . Blijkbaar zo weg gezet en vergeten 

angstig het vat opgemaakt met de gedachten dat zal wel meuren als een lijk maar dat val alles mee .gist lijkt ook nog levendig.

als ik hier nu suiker bij doe en misschien wat wodka gist ,al is de gist nog levendig zat,wordt het dan nog wat of gewoon weggooien??

Beantwoorden
4 Reacties
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@haak Persoonlijk zou ik geen enkele goede reden kunnen verzinnen waarom je dit zou moeten doen. Maar omdat je speelt met het idee zou ik zeggen, maak het jouw idee... Gewoon doen. Kost je hooguit 3 euro aan suiker en misschien levert het je een unieke ervaring op 🤔

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@jaapjanjoost

Waarom weet ik ook niet,waarschijnlijk alleen omdat het opzicht goed misschien zelfs lekker ruikt

terwijl je verwacht een bierkots lucht 

die pakken suiker is het niet 

de tijd zal kostbaarder zijn

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@haak ik sluit mij bij Jaapjanjoost aan(is dit wel 1 persoon), ik zou geen enkele behoeft hebben om een drap wat bestaat uit rottende gist lijken die door hun eigen uitwerpselen zijn overleden als basis voor een drankje te gebruiken. Doet mij aan vroeger denken aan de film van Ome Willem "luister even wat ik roep lust jij ook een broodje poep?  NEE Ome Willem bah vies".

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@rumo Gelukkig voor de mensheid is er maar ééntje van mij. Uniek in daden en onkunde 🤣 

Beantwoorden
Berichten: 67
(@pruttel)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

??? Wat is wijsheid???

Uit berichten op dit forum maak ik op dat er recepten zijn die juist deze lijken aan een verse stookwijn toevoegen als voedingsbodem voor de gist... (Gist vooraf extreem verhitten zodat deze lijken gekannibaliseerd kunnen worden.)
Verder staan er ook methoden beschreven om gist te kweken; 't lijkt me onwaarschijnlijk dat deze gistcellen het 'eeuwige' leven hebben.

Kortom lijkt het me niet verstandig menselijke gevoelens en emoties toe te kennen aan gistcellen. laat staan menselijke waarden en normen op deze levensvormen te projecteren. 😉

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@pruttel, het weer opnieuw gebruiken wat in de gistemmer achter blijft voor gist voeding wordt wel vaker gedaan, je kan dan de gist drap koken en steriliseren. Wat door bierbrouwers ook wel wordt gedaan is een kleine hoeveelheid gebruikte gist opnieuw opkweken tot een voldoende grote kolonie, het is dan wel verstandig om de gist drap eerst te "wassen". Ik zelf zou eerder een beetje uit de giststarter bewaren en dat opkweken. Maar het liefst kweek ik een nieuwe gist op(of ik gebruik een nieuw zakje). Maar anderen vinden het juist lekker om op die gist drap weer een suiker goedje te gooien en zo de smaak te laten ontwikkelen. 

Het toekennen van gevoelens aan gistcellen doe ik wel ik zie mijn gist kolonie als huisdieren en die moet je goed verzorgen want dan zijn ze ook goed voor jou.

Beantwoorden
(@pruttel)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 67

@Rumo. Vindt je reactie van dd 8 juni 2021 21:50 erg bekrompen!

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@pruttel @Rumo

De enige reden dat ik twijfel is dat deze kolonie gist het enorm na ze zin heeft 

normaal meurt het als de ochtend na te veel drank .maar dit ruikt bijna fris vandaar de vraag 

maar zo als ik al zei 

we gaan er niet aan beginnen 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 95
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb deze nu ook opgestart huidige plan de campagne is:

 

Moet straks nog de gist toevoegen, vond 35 celcius net ietjes warm voor pitchen.

 

Het dit topic geheel gelezen en ook die op dat internationale forum 😉

 

Eerste generatie

5 liter water aan de kook brengen met 2 zakjes biergist er in (brewferm lager THT 2015)

Roggebrood verkruimelen en 15 minuten koken en roeren, vervolgens suiker toevoegen en oplossen.

In gistvat en aanvullen tot 25 liter. Ook aangevuld met ijs en gewacht om temperatuur onder 30 Celsius te krijgen.

1 gram / liter bakkers gist er op en tot over een paar weken.

Eindigen in de gistkast op 2 Celsius voor bezinken en klaren.

Afstoken T500 en koperkop + liebig.

Cuts maken en beoordelen.

Proeven en besluiten over tweede stook.

 

(nog geen idee over rijpen op hout)

 

Tweede generatie

Helft van de bodem gistvat.

3,5 liter backset uit stookketel

1,5 kg roggebrood

4 kg suiker

Aanvullen tot 25 liter.

Vergisten met bestaande gist in het gistvat.

Afstoken T500 en koperkop + liebig.

Cuts maken en beoordelen.

Proeven en besluiten over tweede stook.

Derde generatie.

Zie G2

 

db

Beantwoorden
2 Reacties
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 43

@dirtbag

Die backset die je gebruikt, is dat de backset die je overhoud na de ruwstook of na de fijnstook?

tnx.

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@rein

 

De eerste batch zit nog in het gistvat dus uit ervaring kan ik je niet vertellen maar zoals ik het begrijp is de backset altijd van de ruwstook.

 

db

Beantwoorden
Berichten: 43
 Rein
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goedenavond eenieder,

 

Eerder vanavond heb ik de eerste 8 liter van de Roggemash door de ketel gehaald om het volume wat terug te brengen. De komende dagen de andere 2 ruwstoken van een liter of 8 ook doen.

Ik hou hier ongeveer 2l van 40-42% abv per ruwstook aan over dus dat valt me niets tegen.

Nu komt mijn vraag eigenlijk,

Ik heb dus straks een liter of 6 aan 40% in de ketel en ga de boel opstarten voor een fijnstook.
Ben verder redelijk nieuw in dit hele verhaal en vroeg me af of er hier mensen zijn die iets kunnen zeggen over waar ruwweg de overgang Heads-Hearts-Tails zal gaan zijn.

heb wel ergens een cheatsheet kunnen vinden die het volgende aangeeft:
80-91c @ 80% abv voor heads.
vanaf 91c tot onder 65% abv hearts
97c tot stink/einde voor tails.

Beantwoorden
Berichten: 43
 Rein
(@rein)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

MFR -- My First Rye.

Actiefoto

 

 

1625255500-WhatsApp-Image-2021-07-02-at-212949.jpeg
1625255575-WhatsApp-Image-2021-06-29-at-232857.jpeg
Beantwoorden
Pagina 28 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?