dit is een duidelijk antwoord op mijn vraag
pikketanus
mijn dank is groot ik sla je bericht even op om hem nog een keer door te lezen
maar ik ga hem nu echt 2x stoken
Dit recept paar keer gemaakt een tijdje laten staan maar smaakt nog nergens naar.
Dit nog een keer overhalen?
Als je het niet rijpt met houtsnippers zal het in de eerste plaats kleurloos blijven, en smaken naar een heel zachte granenborrel - niet met een uitgesproken smaak dus.
Vaker overhalen zal de smaak alleen nog maar neutraler laten worden vernoed ik (heb ik nog niet geprobeerd en ga ik ook niet doen; zonde van de borrel).
Maar het kan best zijn dat de subtiele smaak van deze borrel gewoon niet jouw ding is 🙂
Ga ik hem nog een keer proeven, ik vond hem juist scherp ik heb een paar flessen met eiken krullen en een paar met walnootdoppen in de zon dan weer koelkast dopje los maar kon er niets lekkers aan vinden
Hoeveel bakkersgist zit er in zo'n zakje ?? Hier hebben ze andere merken dus is het handig te weten hoeveel gram erbij moet. ?
Droge bakkersgist van D'r. Oetker weegt 7 gram.
Thanx! Ik ben erg benieuwd hoe hij gaat smaken ?!
Het zal vloeken in de kerk zijn maar in me starterspakket zatten twee zakjes whiskygist die wil ik hiervoor gebruiken
neem aan dat dat geen probleem is maar kan ik daarna op dat gistbed ook de wodka gist gebruiken
Nou vat 1 staat te pruttelen, beetje vals gespeeld whisky gist erin
duurt wel erg lang op bakkergist.
moet denk maar wat vaten bij bestellen dan kan ik wat rustiger gisten en wat meer variatie!
Ik heb een paar weken geleden de eerste overhaal gedaan
ben nu kleiner ketel aan het bouwen over de tweede stook
Maar ik blijk 1 gist vat niet schoongemaakt te hebben . Blijkbaar zo weg gezet en vergeten
angstig het vat opgemaakt met de gedachten dat zal wel meuren als een lijk maar dat val alles mee .gist lijkt ook nog levendig.
als ik hier nu suiker bij doe en misschien wat wodka gist ,al is de gist nog levendig zat,wordt het dan nog wat of gewoon weggooien??
??? Wat is wijsheid???
Uit berichten op dit forum maak ik op dat er recepten zijn die juist deze lijken aan een verse stookwijn toevoegen als voedingsbodem voor de gist... (Gist vooraf extreem verhitten zodat deze lijken gekannibaliseerd kunnen worden.)
Verder staan er ook methoden beschreven om gist te kweken; 't lijkt me onwaarschijnlijk dat deze gistcellen het 'eeuwige' leven hebben.
Kortom lijkt het me niet verstandig menselijke gevoelens en emoties toe te kennen aan gistcellen. laat staan menselijke waarden en normen op deze levensvormen te projecteren. 😉
Ik heb deze nu ook opgestart huidige plan de campagne is:
Moet straks nog de gist toevoegen, vond 35 celcius net ietjes warm voor pitchen.
Het dit topic geheel gelezen en ook die op dat internationale forum 😉
Eerste generatie
5 liter water aan de kook brengen met 2 zakjes biergist er in (brewferm lager THT 2015)
Roggebrood verkruimelen en 15 minuten koken en roeren, vervolgens suiker toevoegen en oplossen.
In gistvat en aanvullen tot 25 liter. Ook aangevuld met ijs en gewacht om temperatuur onder 30 Celsius te krijgen.
1 gram / liter bakkers gist er op en tot over een paar weken.
Eindigen in de gistkast op 2 Celsius voor bezinken en klaren.
Afstoken T500 en koperkop + liebig.
Cuts maken en beoordelen.
Proeven en besluiten over tweede stook.
(nog geen idee over rijpen op hout)
Tweede generatie
Helft van de bodem gistvat.
3,5 liter backset uit stookketel
1,5 kg roggebrood
4 kg suiker
Aanvullen tot 25 liter.
Vergisten met bestaande gist in het gistvat.
Afstoken T500 en koperkop + liebig.
Cuts maken en beoordelen.
Proeven en besluiten over tweede stook.
Derde generatie.
Zie G2
db
Goedenavond eenieder,
Eerder vanavond heb ik de eerste 8 liter van de Roggemash door de ketel gehaald om het volume wat terug te brengen. De komende dagen de andere 2 ruwstoken van een liter of 8 ook doen.
Ik hou hier ongeveer 2l van 40-42% abv per ruwstook aan over dus dat valt me niets tegen.
Nu komt mijn vraag eigenlijk,
Ik heb dus straks een liter of 6 aan 40% in de ketel en ga de boel opstarten voor een fijnstook.
Ben verder redelijk nieuw in dit hele verhaal en vroeg me af of er hier mensen zijn die iets kunnen zeggen over waar ruwweg de overgang Heads-Hearts-Tails zal gaan zijn.
heb wel ergens een cheatsheet kunnen vinden die het volgende aangeeft:
80-91c @ 80% abv voor heads.
vanaf 91c tot onder 65% abv hearts
97c tot stink/einde voor tails.