Meldingen
Alles wissen

Odin's Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Pagina 29 / 29

Murmillo
Berichten: 2677
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

mooie brander mooie vlam!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 43

@baukrrhh

uit mijn hoofd een 5kw brander. kost iets van 4 tientjes bij bol.com

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 64
(@rossieking)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ben op dit moment de fijnstook aan het doen van mijn eerste keer het rogge recept. Moet zeggen de reuk en smaak zijn al heerlijk. 

 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 137
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ben ook bezig deze te proberen, ben erg benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 36
(@profiteur)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eerste mash was volgens mij goed gelukt ,alleen met ander roggebrood van ah .(bolleke is niet te vinden daar).Na een weekje was het al uitgegist (zo snel was het nog nooit gedaan) .voor de 2 batch wou ik backset gebruiken 4L en de gist hergebruiken (deze een gedeelte uitgeschept uit het gistingsvat) Terug roggebrood met de backset even opgekookt met het suiker.(was nu bolleke ,deze hadden ze wel in de Jumbo) .Laten afkoelen en de gist erbij gedaan.ph gecontroleerd en alles begon snel te gisten.Na 3 weken was het nog aan het borrelen.Heb het vat opengemaakt om het sg te meten.Maar het was een dikke pap geworden . vond het vrij verdacht dus alles maar in de vuilisbak gegooid. het rook ook vrij zuur. Wat is er mis gegaan?? Heb nu maar een nieuwe batch begonnen.

 

Beantwoorden
3 Reacties
Stookwaus
(@wilcowaus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@profiteur heb je de suiker mee gekookt ? Dan is dat de reden dat het mislukt is.

Beantwoorden
(@profiteur)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@wilcowaus Ik dacht het wel.

 

Beantwoorden
Stookwaus
(@wilcowaus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@profiteur dan is je suiker gaan karamelliseren dat is niet goed dan wordt het 1 dikke brij troep 🥴

Beantwoorden
Berichten: 36
(@mariussenior)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hallo ik heb een vraag ik heb de laatste tijd problemen met het lengen van de whisky het terug brengen naar 45 % heel langzaam water toevoegen om de juiste % te krijgen hij slaat dan troebel heb het altijd heel langzaam gedaan en maar roeren zijn er andere ervaringen met het lengen of terug brengen van 70% naar 45%

Beantwoorden
5 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 393

@mariussenior misschien een te groot temperatuur verschil?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@mariussenior het kunnen een paar oorzaken zijn . 

Naar eerst de vraag heb je whiskey gemaakt en met granen en mout gewerkt of wat dit topic zegt roggebrood.? 

En wat voor gist heb je gebruikt? 

Heb je met mout en granen gewerkt en een kwaliteit gist dan kan het zijn dat het toegevoegde water mineralen rijk was. Dan kan het zijn dat door de alcohol calcium en magnesium zouten neerslaan en jou drank troebel maakt.

 

Als je met een gemodificeerd gist werkt waar chemische voedingstoffen inzitten kunnen residuen hiervan de drank laten blindslaan.

Als je met roggebrood hebt gewerkt daar zitten stoffen in die olieën bevatten wat kan blindslaan. Maar dit logisch Als je met slechte ingrediënten probeert drank te maken kun slecht resultaat verwachten.

Beantwoorden
(@mariussenior)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 36

@robbert mijn whisky ziet er prachtig uit na het stoken gelijk in het vat%50/70% maar wanneer het ga bottelen naar 45% lijkt net oh het iets aanslaat doe het zeer langzaam roeren en luchtig mengen smaakt wel heel goed maar iets troebel jammer hartelijk dank voor het mee denken 

mariussenior

Beantwoorden
(@mariussenior)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 36

ik ben aardig in gelezen maar het blijkt een veel voorkomend probleem te zijn er is mij verteld dat in de grote stokerijen onder grote druk en door filters   heen word geblazen dus je mooie 2hisky blaas je water toe om lagere alcohol te verkrijgen dus mijn mooie whisky in het vat ongeveer 70% naar de fles gebotteld naar45% ?...?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3157

@mariussenior Ik vermoed zoals eerder aangegeven dat je mogelijk last hebt van teveel aan foezeloliën, een mogelijkheid die ook in de industrie wordt toegepast is het zogenoemde chill-filtering, de drank flink koud maken en kijken of je een laagje bovenop krijgt en dit proberen te verwijderen met keukenrol (dus de toplaag laten opzuigen door het papier).

 

Het is mij toevallig laatst voor het eerst gebeurd met een rum die bij ongeveer 50% blind begon te slaan, aangezien de rum kleurloos blijft bij mij zal ik deze opnieuw destilleren en zo het spul eruit proberen te krijgen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9890
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het hoeft niet opnieuw gedestilleerd. Er zijn diverse mogelijke oplossingen. 

Zie oud topic : Klaren , Ontgeuren en Smaak Verbeteren - Vervuiling

(Werken met goede basis ingrediënten voorkomt meeste problemen!)

Beantwoorden
3 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 195

Hallo Robbert,

Graag zou ik willen weten hoe het mogelijk is dat ‘Odins Roggebrood Whisky’ vergist kan worden met maar 7 gram Dr Oetker gist…? Voor een standaard 5 kilo suiker gebruik ik 100 gram Bruggeman gist. 

Groetjes Lambik 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9890

@lambik je kunt zelf met minder nog toe. Je zal eerst een hele lange tijd van deling hebben alvorens de gist alcohol gaat produceren. Bij een hogere pitch krijg je een snellere start en ook meer zekerheid dat de vergisting volledig zal verlopen . Een lage pitch heeft omdat cellen maar kort leven en tijdens de anearobe periode niet meer vermenigvuldigd grotere kans afgestorven te zijn alvorens de taak is volbracht.

Daarnaast een lagere pitch geeft ook dat de gist zwaarder moet werken dus ook meer afval zal produceren wat weer gevolg heeft op hoog azijnzuur . En acetaat vorming. En ook minder goede smaak.  ( nu is met roggebrood werken toch al niet echt kundig maar meer drankje maken voor alcohol buzz voor mensen met beperkte smaakontwikkeling dus zal een vuile vergisting niet geproefd worden )

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 195

@robbert 

Duidelijk en bedankt! 
Heerlijk nuchter en kritisch 😂

Beantwoorden
Pagina 29 / 29
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?