Voor het internet was er niet veel info algemeen voorhanden om iets lekkers te maken en boeken hierover niet iets wat in elke boekhandel lag ..
Gelukkig voor diverse dranken was de basis vrijwel hetzelfde ..
Eerst maak je een soort brouwseltje dat word dan vergist , gedistilleerd en voila .
Old school pot still Russische Vodka , Skandinavische aquavit , Amerikaanse / Ierse poteen whiskey .
Simpel recepten uit oude doos .
[omdat goede mout of moutmeel goed verkrijgbaar is sla ik mout proces even over ]
10 kg aardappels borstelen / schrapen en koken .
Na koken afkoelen tot ongeveer 65 graden
stamp de aardappelen .
Toevoegen 2 kilo diastatisch mout .[ mout met actief enzymen ]
[ 1 kg is voldoende per 10 kg maar 2 kilo werkt toch iets beter in omzetten van zetmeel en eiwitten bij moderne verbeterde aardappel soorten ]
totale water hoeveelheid moet zijn 4 liter per 2 kilo aardappel / mout
breng de temperatuur nu op 55 graden en zo houden voor ½ uur.
verhoog temperatuur dan tot 65 graden . hou ook nu ½ uur op deze temperatuur .
verhoog dan temperatuur tot 72 graden hou deze nu ½ tot 45 min aan !
zeef geheel door zeef , kaas doek [of geheel old school door stro filter ]
Bij 55 graden is eiwit afgebroken en zetmeel omgezet bij 65 en 72 graden naar goed vergistbare suikers .
[eventueel met jodium test controleren of alle zetmeel is omgezet zoniet dit brouw proces verlengen ]
Breng vloeistof even aan de kook ! [ om schimmelvorming of bederf tegen te gaan ]
En eventueel vloeistof volume wat in te koken .
Met bakkers gist 250 gram ¾ liter water en 150 gram mout extract of suiker maak je een giststarter voor 25 liter .
400 gram gist voor 30 tot 60 liter .
[wanneer vergistig niet goed opgang komt kun je wat gistvoedingszout en citroenzuur toevoegen ]
Voeg dit nu toe aan het brouwsel.
Na 3 a 4 weken is dit uitgegist .
hevel de vloeistof af in pot still en distilleer .
Nu word het leuk !
Voor Vodka :
overhalen . tot 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
let goed op voorloop en naloop te scheiden . [proeven dus op scherpte ]
eventueel de drank door houtskool filter halen .
met water op drinksterkte 40 - 45 % brengen
Voor Aquavit :
overhalen . tot 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen ..
let goed op voorloop en naloop te scheiden . [proeven dus op scherpte ]
Bij 2e x overhalen in de helm Karwij zaad en gekneusde kardemom pit toevoegen zodat de alcohol damp deze smaak meeneemt .
je kan ook 24 uur de zaden trekken in de vloeistof en dan 2e x overhalen ..
op drink sterkte brengen van 41 -45 %
Voor Poteen :
overhalen . tot 1/3 van de vloeistof is gewonen .
gewonnen deel opnieuw overhalen tot weer 1/3 van de vloeistof is gewonnen .
let goed op voorloop en naloop te scheiden . [proeven dus op scherpte ]
nu lageren in eiken vat.
[of bij gebrek aan vat eiken snippers trekken in vloeistof tot je mooie licht bruine kleur hebt en dan filteren]
Wanneer je bij beslag/ brouwsel maken i.p.v 10 kg aardappelen geschoot mais gebuikt en na 2 x overhalen je deze drank gaat lageren in een aan binnenkant gebrand eikenvat verkrijg je een Bourbon .
ook kun je gerst , tarwe , rogge of quinoa gebruiken i.p.v. de aardappelen .voor diverse old school pot still dranken .
p.s. simpele jodium test :
na brouwen doe dan wat van je beslag op wit schaaltje en laat het goed afkoelen.
voeg een druppel Jodium toe .
[ jodiumoplossing van 2,5 gr jodium met 5 gram kaliumjodide in 1 l water ]
Als op het schaaltje de jodium verkleurt is er nog zetmeel aanwezig ]