Meldingen
Alles wissen

Pastis en Raki

Pagina 2 / 2

aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben van plan mij volgende stooksel (alcohol van 65%) drie weken op anijszaad en steranijs te laten macereren. Heb een recept gevonden wat spreekt over 40 gram anijszaad (gekneusd) per liter.

Dan wil ik het nogmaals overhalen met een thee-ei met anijszaad in mijn keteltje. Ik zal mijn bevindingen delen..

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben zelf een anijs-addict.  Ik heb proefondervindelijk gemerkt dat 40gr anijs op 1l alcohol niet genoeg is om een dikke, rijke louche (verkleuring) te verkrijgen, hoogstens wat troebelheid in je glas.  Ik gebruik echter steeds anijszaad en geen steranijs  Ik heb nu reeds vele liters absint en anisette afgestookt en 120gr anijszaad op 1l alc (75°) is toch wel het minimum voor mij.  Ook de maceratie laat ik niet zo lang duren, hoogstens 3 à 4 dagen.  

Wist je trouwens dat geen enkele Pastis een destillaat is ?  Het bekende franse anijsdrankje is slechts neutrale alcohol waar een aantal aromaten (waaronder anethol) wordt toegevoegd en wordt -in tegenstelling tot bv absint en raki- geen tweede keer afgestookt.  Puur 'kunstmatig' dus...  maar laat je dit niet ontmoedigen om je eigen anijsdrank te maken 🙂

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Das goed om te horen. Ik zal ook 120 gram op een liter aan gaan houden. Stook jij daarna nog wel een keer af? Mijn doel is om iets te maken wat op raki of ouzo lijkt..

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja hoor ... een tweede keer afstoken is noodzakelijk.  Bij het afstoken doe ik het volledige maceraat in mijn ketel (dus alle troep erin). Let er wel op dat je het maceraat aanlengt met water tot je ongeveer op 30° abv komt. Ik stook op een kookplaat, dus binnenin de ketel kan er niks verbranden of aankoeken.  Als je een ketel hebt met verwarmingselement binnenin zou ik het maceraat wel eerst filteren.  Het afstoken gebeurt vrij traag waardoor ik mijn destillaat gemiddeld toch op een 65 à 70° alcohol kan houden.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Super! Ik kan dezelfde werkwijze aanhouden, ik stook ook op een kookplaat. Bedankt voor je instructies!

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik ben net bij mijn turkse vrienden op bezoek geweest (suikerfeest slachtfeest) nu ga ik proberen raki te maken.lukt wel denk ik.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
(@cosmos)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi,ik heb het recept van markb uitgeprobeerd. Ik persoonlijk vind dat het echt te kruidig smaakt. Ik mis die echte dominerende anijssmaak. Mijn drankje werd ook niet troebel (wit) na toevoeging van water. Moet ik iets weglaten van kruiden of moet ik meer anijszaad toevoegen? Ik heb het een maand laten marceren. Ben benieuwd....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Anijs en en Curaçao schil . Voornamelijk De olieen daaruit zorgen voor het wit kleuren.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@cosmos)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert. Bedoel je anijszaad of de sterren?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wil je authentiek gebruik je anijszaad . Dus ook meer gewicht .
Steranijs is niet echt authentiek aan de drank maar geeft meer smaak een olie en .
Je kun het beide gebruiken . ( Ook samen )

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik laat hier ook even mijn recept achter van mijn Pastis

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?