Ik ben van plan mij volgende stooksel (alcohol van 65%) drie weken op anijszaad en steranijs te laten macereren. Heb een recept gevonden wat spreekt over 40 gram anijszaad (gekneusd) per liter.
Dan wil ik het nogmaals overhalen met een thee-ei met anijszaad in mijn keteltje. Ik zal mijn bevindingen delen..
Ik ben zelf een anijs-addict. Ik heb proefondervindelijk gemerkt dat 40gr anijs op 1l alcohol niet genoeg is om een dikke, rijke louche (verkleuring) te verkrijgen, hoogstens wat troebelheid in je glas. Ik gebruik echter steeds anijszaad en geen steranijs Ik heb nu reeds vele liters absint en anisette afgestookt en 120gr anijszaad op 1l alc (75°) is toch wel het minimum voor mij. Ook de maceratie laat ik niet zo lang duren, hoogstens 3 à 4 dagen.
Wist je trouwens dat geen enkele Pastis een destillaat is ? Het bekende franse anijsdrankje is slechts neutrale alcohol waar een aantal aromaten (waaronder anethol) wordt toegevoegd en wordt -in tegenstelling tot bv absint en raki- geen tweede keer afgestookt. Puur 'kunstmatig' dus... maar laat je dit niet ontmoedigen om je eigen anijsdrank te maken 🙂
Skoldt Das goed om te horen. Ik zal ook 120 gram op een liter aan gaan houden. Stook jij daarna nog wel een keer af? Mijn doel is om iets te maken wat op raki of ouzo lijkt..
Ja hoor ... een tweede keer afstoken is noodzakelijk. Bij het afstoken doe ik het volledige maceraat in mijn ketel (dus alle troep erin). Let er wel op dat je het maceraat aanlengt met water tot je ongeveer op 30° abv komt. Ik stook op een kookplaat, dus binnenin de ketel kan er niks verbranden of aankoeken. Als je een ketel hebt met verwarmingselement binnenin zou ik het maceraat wel eerst filteren. Het afstoken gebeurt vrij traag waardoor ik mijn destillaat gemiddeld toch op een 65 à 70° alcohol kan houden.
Super! Ik kan dezelfde werkwijze aanhouden, ik stook ook op een kookplaat. Bedankt voor je instructies!
Ik ben net bij mijn turkse vrienden op bezoek geweest (suikerfeest slachtfeest) nu ga ik proberen raki te maken.lukt wel denk ik.gr.?Chris.V.
Hoi,ik heb het recept van markb uitgeprobeerd. Ik persoonlijk vind dat het echt te kruidig smaakt. Ik mis die echte dominerende anijssmaak. Mijn drankje werd ook niet troebel (wit) na toevoeging van water. Moet ik iets weglaten van kruiden of moet ik meer anijszaad toevoegen? Ik heb het een maand laten marceren. Ben benieuwd....
Anijs en en Curaçao schil . Voornamelijk De olieen daaruit zorgen voor het wit kleuren.
Dank je Robbert. Bedoel je anijszaad of de sterren?
Wil je authentiek gebruik je anijszaad . Dus ook meer gewicht .
Steranijs is niet echt authentiek aan de drank maar geeft meer smaak een olie en .
Je kun het beide gebruiken . ( Ook samen )
Ik laat hier ook even mijn recept achter van mijn Pastis